4 szokatlan tünet, ami a Parkinson-kór jele lehet

Sokat mocorogsz alvás közben? Esetleg romlik a szaglásod? Friss kutatások szerint ezek a tünetek sok esetben a Parkinson-kór kialakulásának kockázatára figyelmeztetnek.

A Parkinson-kór kapcsán általában egy idős, remegő kezű ember jut eszünkbe, aki nehezen mozog. Ez a betegség későbbi szakaszaiban igaz is lehet, hiszen a leggyakrabban előforduló tünetek közé tartozik a bradykinesis, vagyis az akaratlagos mozgások lelassulása, valamint a remegés is. A The Conversation ezúttal a kevésbé tipikus tünetekre hívja fel a figyelmünket.

Szokatlan tünetek 

Az elmúlt 15 év kutatási eredményei rávilágítottak arra, hogy a betegség kialakulását több tünet előrejelezheti. Itt a négy leggyakoribb tünet, ami a Parkinson-kór kialakulásának fokozott kockázatáról árulkodik:

Egyre rosszabb szaglás

A Parkinson-kórral diagnosztizált betegek általában arról számolnak be, hogy pár évvel a remegés vagy a mozgás lassulása előtt már elkezdett romlani a szaglásuk. Sokan észre se veszik ezt a folyamatot, és csak akkor derül ki, hogy szinte teljesen elvesztették, amikor felállítják a Parkinson-kór diagnózisát.

Nyugtalan éjszakák

Összefüggés van az alvás közben jelentkező gyors szemmozgás (REM) és a Parkinson-kór kialakulási kockázata között. A REM-fázisban fellépő abnormális testmozgás következtében nemcsak az éjszakáink válnak kevésbé nyugodttá, de előfordulhat, hogy az ember olyan heves mozgást végez álmában, melytől meg is sérül. Jellemzően ezekre a mozdulatokra reggel már nem emlékszünk. Szerencsére az alvászavar könnyen diagnosztizálható, sok esetben pedig ez a tünet akár tíz évvel is előrejelzi a Parkinson-kór kialakulását.

Figyeljünk oda a jelekre!
Figyeljünk oda a jelekre!Kathleen Finlay / Getty Images Hungary

Székrekedés

Az emésztési problémák nagymértékben nehezítik a Parkinson-kórban szenvedő betegek életét. Nemrég azonban kiderült, hogy ezek a tünetek sok évvel megelőzhetik a betegség kialakulását. És bár a székrekedés kialakulásának számos oka lehet, már tudjuk, hogy a remegést és a mozgás lassulását akár húsz évvel is megelőzheti ez a tünet.

Szorongás és depresszió

A mindennapok hangulatingadozásain túl, a komolyabb szorongás és depresszió érzése az egyik legnagyobb probléma a Parkinson-kór esetében. Nem ritka, hogy sokkal több gondot okoz az ember mentális egészségének a hiánya, mint például a mozgásbeli nehézségek. A tudomány jelenlegi állása szerint a mentális állapot romlása az agy kémiájában bekövetkezett változások miatt jelentkezhet, ezek a változások pedig már akár 10 évvel a diagnózis felállítása előtt is észlelhetőek.

Fontos megjegyezni, hogy rengeteg egyéb oka is lehet ezeknek a tüneteknek, és még abban az esetben sem biztos a Parkinson-kór kialakulása, ha valakinél ezek mindegyike jelentkezik, ennek ellenére azonban érdemes odafigyelni a testünk változásaira!

Oszd meg másokkal is!
Mustra