Jólesik a forró kávé, de egy szint fölött már növeli a nyelőcsőrák kockázatát is

Egy friss kutatás eredményei hál’ istennek felülírják, amit eddig gondoltunk a kávé és a rák közötti ok-okozati összefüggésről – de még így is van mire figyelni.

Az Egészségügyi Világszervezet összehívott egy 23 tudósból álló kutatócsoportot, hogy megvizsgálják a tea, a kávé és egyéb forró italok rákkeltő hatását. A Harvard Medical School számolt be a legújabb eredményekről.

Nyugodtan igyál kávét holnap reggel is! 

Bár úgy tűnik, hogy önmagukban az italok nem járulnak hozzá a daganatos megbetegedések kialakulásához, mégis érdemes odafigyelni ezek fogyasztására. Az eredmények szerint ugyanis növeli a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát, ha 65 foknál melegebb a tea vagy a kávé, amikor elfogyasztjuk.

Türelem!
Türelem!seb_ra / Getty Images Hungary

Jó hír, hogy a jelentés felülírja a 1991-es eredményeket, amelyek szerint a kávé fogyasztása már önmagában növeli a rák kockázatát. A tudósok az elmúlt 20 év alatt elvégzett több mint 1000 kutatás után sem találtak meggyőző bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy a nem túl meleg alkoholmentes italok fogyasztása rákkeltő lenne. A rendszeres alkoholfogyasztás azonban – a dohányzás mellett – továbbra is a nyelőcsőrák egyik fő okozója.

Ha tehát forró teát vagy kávét iszunk, érdemes pár percet hűlni hagyni az első kortyok előtt. Gyorsabban hűl ki az italunk, ha megfújjuk vagy kevergetjük. Ez nem csak az egészségünknek tesz jót: sokan úgy gondolják, hogy alacsonyabb hőmérsékleten nagyobb hangsúlyt kapnak az ízek. Érdemes vigyázni akkor is, ha csak beugorva egy kávézóba elvitelre kérjük az italunkat, ugyanis az ilyen helyeken általában nagyjából 80 fokos hőmérsékleten szolgálják fel az italokat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra