Miért kell folyton pisilned?

Úgy érzed, az átlagosnál sűrűbben kell a mellékhelyiséget látogatnod? Mutatjuk, milyen egészségügyi problémák okozhatják a gyakori vizelést.

Alighogy elkezdődött a film, máris rohansz kifelé a teremből, a repülőn szándékosan a mosdóhoz közeli ülésre veszel jegyet, a hosszú autóutakon pedig tűkön ülve várod, hogy felbukkanjon a láthatáron a következő benzinkút. Az éjszakai felkelésekről ne is beszéljünk. Úgy érzed, neked mindig pisilned kell, de vajon mi lehet ennek az oka? A Healthline összeszedte a lehetséges magyarázatokat.

A leggyakoribb okok

Talán csak azt hiszed, hogy gyakran

Először is talán csak te hiszed azt, hogy az átlagnál gyakrabban kell elvégezned a kisdolgod. Betsy A. B. Greenleaf urológus szerint a napi nyolcszori vizelés teljesen normálisnak számít, emellett az sem jelent semmi különöset, ha az éjszaka során legalább egyszer meg kell látogatnunk a mellékhelyiséget.

Hányszor mész pisilni egy nap?
Hányszor mész pisilni egy nap?grinvalds / Getty Images Hungary

Túl kicsi a hólyagod

A húgyhólyag mérete egyénenként változó. Ahogy lehet valaki magas vagy alacsony, kövér vagy sovány, egyesek nagyobb hólyaggal rendelkeznek, mint mások, ezért tovább is bírják vizelés nélkül. A legtöbb ember hólyagja kb. kétpohárnyi vizeletet képes tárolni egyszerre, de előfordulhatnak olyanok, akik gyakrabban járnak a mosdóba, így ennél kisebb adagokban pisilnek, ami azt jelenti, hogy a hólyagjuk az átlagosnál kisebb, ezért kevesebb mennyiségű folyadékot tud magában tartani.

A jó hír, hogy azok, akiknél ez utóbbi probléma áll fenn, kellő gyakorlással rábírhatják hólyagjukat, hogy tovább kitartson. Ennek módszere pedig egyszerűen az, hogy minél tovább próbáljuk visszatartani a pisilési ingert. Ha ugyanis mindig azonnal a vécére rohanunk, amint érezzük, hogy vizelnünk kell, hólyagunk megtanulja, hogy nem kell olyan hosszan kitartania, ellenben, ha arra kondicionáljuk, hogy huzamosabb ideig türtőztesse magát, ehhez szokik hozzá. Nem véletlen, hogy a felmérések alapján a tanárok és az egészségügyi dolgozók hólyagja bírja a legtovább.

Túl kevés folyadékot iszol

Különösen hangozhat, de ha nem iszol elég folyadékot – talán éppen azért, mert hosszabb ideig szeretnéd kibírni pisilés nélkül – nemhogy ritkábban, de gyakrabban kell megcéloznod a mosdót. Ennek oka, hogy ha szervezeted dehidratálva érzi magát, a vizeleted koncentráltabbá válik, ezáltal jobban ingerli a húgyhólyag falát, mely így gyakrabban közvetíti felénk a pisilési ingert.

Fertőzés vagy vesekő a ludas

A különböző húgyúti fertőzések, illetve a vesekövek szintén könnyen irritálhatják a húgyhólyagot, de akár gyulladáshoz is vezethetnek benne, mely esetekben szintén a szokásosnál gyakrabban környékez meg bennünket a vizelési inger. A szóban forgó betegségek számos egyéb tünettel is járnak (vesekő esetén például igen fájdalmas tud lenni a vizelés) – ha ezeket észleljük magunkon, mindenképp forduljunk szakemberhez.

Túl gyengék a medencealapi izmaid

Előfordulhat az is, hogy nem elég erősek a szeméremcsont és az alsó gerincszakasz között található medencealapi izmok, melyek fontos szerepet töltenek be az ürítési funkciók szabályozásában. Sokan nem tudják – állítja a szakember –, hogy ezek az izmaink tornával megfelelő módon lazíthatók és formába hozhatók, ami különösen szülés után lehet hasznos, mikor a hüvely kitágulása meggyengíti az izomzatot.

Túlműködik a hólyagod

Ha napi nyolc alkalomnál gyakrabban kell mosdóba menned, az is lehetséges, hogy a húgyhólyagod aktívabb működést mutat a szokásosnál, vagyis nem csak akkor indítja be a vizelési folyamatot, ha teljesen ki szeretne ürülni. Ennek elsősorban idegrendszeri okai lehetnek, például különböző betegségek folyományaként, de leggyakrabban (különösen nők esetében) az öregedéssel jár együtt, hiszen idegrendszerünk velünk együtt idősödik. Ultrahangos vizsgálattal könnyedén megállapítható, hogy a hólyag rendesen kiürül-e a vizelések alkalmával, hólyaggyakorlatokkal, folyadékbeviteli szokásaink megváltoztatásával, illetve gyógyszeres kezeléssel pedig orvosolható a probléma.

Talán csak kisebb a hólyagod, azért kell gyakrabban pisilned
Talán csak kisebb a hólyagod, azért kell gyakrabban pisilnedTim Graham / Getty Images Hungary

Gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezhet

Egyes vízhajtó hatású gyógyszerek (például a különböző vérnyomáscsökkentők) arra serkenthetik a veséidet, hogy a szokásosnál nagyobb mennyiségű vizeletet termeljenek. A szorongásos tünetek és a depresszió kezelésére felírt antikolinerg szerek pedig megakadályozhatják, hogy hólyagod teljesen kiürüljön, minek következtében igen gyakori időközönként kell meglátogatnod a vécét. Itt érdemes megjegyezni azt is, hogy a fent említett szorongásos problémák, miként a stressz is, önmagukban is okozhatnak gyakoribb vizelési ingert.

Cukorbetegség is okozhatja

Ha vércukorszinted magasabb az egészségesnél, veséd nem képes a cukrot rendesen feldolgozni, így annak egy része a vizeletbe kerülhet, minek következtében az nagyobb mennyiségben termelődik. A szakemberek szerint ugyanezen okból kifolyólag még az is előfordulhat, hogy ha egyszerre túl sok édességet fogyasztasz, a nassolást követően gyakrabban kell a mosdóba sietned.

Hidegebb van a kelleténél

Ha az idő lehűl, szervezetünk igyekszik magát biztosítani a megfagyás ellen, ezért ereink nagyobb mennyiségben szállítanak vért a végtagjainkba, ennek következtében vérnyomásszintünk megnő. Ahhoz, hogy vérnyomásunkat normalizálhassa, testünk elkezd megszabadulni a felesleges folyadéktól, így hólyagunk a szokottnál gyorsabban telik meg, ezért sűrűbb időközönként kíván üríteni.

Súlyosabb probléma áll a háttérben

Ritkább esetben az is előfordulhat, hogy valamiféle komolyabb egészségügyi gond húzódik meg a háttérben. Greenleaf szerint például a gyakori vizelés a sclerosis multiplex korai tünete is lehet, de akár rákos daganat kialakulására is utalhat. Szerencsére ezek az esetek igencsak elenyészőek, de jobb félni, mint megijedni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek