18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Az orális szex is csak a férfiaknak jó?

Egy sor cikk foglalkozik az orális szex témájával, és azzal, mennyire máshogy áll hozzá férfi és nő. Nem arról van szó, hogy az egyik nemnek kevésbé esne jól, hanem arról, hogy a férfiak az esetek többségében megkapják a magukét, a nők viszont hoppon maradnak. Legalábbis állítólag.

Dr. Justin Lehmiller szexuálterapeuta rendszeresen jár széles körben elterjedt szexmítoszok nyomában, hogy kiderítse, vajon a tudomány is igazolja-e a városi legendákat. Nemrégiben megjelent blogbejegyzésében azt kutatja, vajon tényleg létezik-e az úgynevezett orálisszex-szakadék, vagyis  igaz-e, hogy a nők jóval nagyobb eséllyel adnak, mint kapnak orális szexet heteró kapcsolataikban.

Honnan ered a mítosz?

Mielőtt a számokra térnénk, jó tudni, hogy a fenti hiedelem elterjedése egy kanadai kutatáshoz kapcsolódik. Az itthon is rendszeresen idézett „Neked is jó volt” című kutatás a Canadian Journal of Human Sexuality című folyóiratban jelent meg, és (interpretálói szerint legalábbis) arra a következtetésre jutott, hogy a nők kétszer nagyobb eséllyel részesítik orális szexben ellenkező nemű partnerüket, mint a férfiak. A téma körében kutató cikkek hosszú sorában megjelent ez az állítás, és ha a megállapítás igaz, valóban nem túlzás szakadéknak nevezni az adok és kapok között tátongó űrt. 

A valóságban azonban nem egészen ez volt a tanulmány megállapítása. A kutatás (ahol a mintában csak heteroszexuális, főiskolás fiatalok voltak) azt állapította meg, hogy a férfiak és nők többsége adott legutóbbi kapcsolatában orális szexet a partnerének – a nők 59, a férfiak 52 százaléka nyilatkozott így.

Köszike!
Köszike!VladOrlov / Getty Images Hungary

A különbség nem igazán szignifikáns, illetve az interpretációba vélhetően hiba csúszott, mivel a hivatkozó cikkek szerzői összemostak két, a kutatásból kinyerhető adatot, hiszen arról is nyilatkoztak a nők és a férfiak, hogy a legutóbbi szexuális együttlétkor megvalósult-e, hogy csak kaptak, de nem adtak orális szexet. Erre a kérdésre a férfiak 10, míg a nők 26 százaléka felelt igennel. Az ugyanakkor, hogy a nők többször voltak önzetlenek, nem egyenlő azzal az állítással, miszerint a nők kétszer nagyobb arányban nyújtanak orális szexet, mint a férfiak.  

Ráadásul érdemes azt is figyelembe venni, hogy a kutatás nem túl bőséges és főleg nem igazán változatos mintán készült el, a teljesebb képhez így mindenképpen szükség lenne nagyobb mintán alapuló vizsgálatokra. Főleg, mivel úgy látszik, egy csomó olyan férfi van, aki kifejezetten élvezi, ha adhat.

Van is már

A bőségesebb adat évek óta (már a kanadai kutakodást megelőzően) rendelkezésre állt, az USA-ban készült, ezzel kapcsolatos felmérés a National Survey of Sexual Health and Behaviorban jött ki 2010-ben. A vizsgálatba jóval nagyobb számú, életkoruk tekintetében is jobban szóró mintát hívtak meg.

Az alábbi táblázat foglalja össze a kutatási eredmények bennünket foglalkoztató részét:

Orálisszex-szokások Életkor (év)
18-19 20-24 25-29 30-39 40-49 50-59 60-69 70-79
Férfi Férfi Férfi Férfi Férfi Férfi Férfi Férfi
Kapott orális szexet nőtől (%) 54 4 63 9 77 3 78 5 62 2 49 1 38 1 19 2
Kapott orális szexet férfitől (%) 6 58 6 70 5 72 6 59 6 52 8 34 3 25 2 8
Adott orális szexet nőnek (%) 51 2 55 9 74 3 69 4 57 3 44 1 34 1 24 2
Adott orális szexet férfinek (%) 4 59 7 74 5 76 5 59 7 53 8 36 3 23 3 7
A számok azoknak a százalékos arányát jelzik, akik a felmérést megelőző egy évben részt vettek az adott tevékenységben.

Mit látni benne?

Érdemes először a 18-19 illetve a 20-24 éves kor közötti korcsoportot megnézni, itt az látszik, hogy a férfiak és a nők többsége részesítette orális szexben a partnerét, de a nők valóban élen jártak: a férfiak 51-55 százalék közötti arányával szemben a nők 59-73 százalékban voltak aktívak. Ezek a számok egybecsengenek a kanadai kutatás eredményével, és ennek alapján tényleg úgy néz ki, van gender gap az orális szex kapcsán, de ha hozzávesszük azt is, hogy ebben az életkorban kapni is a nők kaptak több orális szexet, kicsit már árnyaltabbá válik a kép. (A vizsgálatba nem párokat vontak be, és a férfiak és a nők eredményeit egy korcsoporton belül nem érdemes egymáshoz viszonyítani, mert nem feltétlenül ugyanabból az életkori csoportból kerül ki egy pár két tagja. Az eredmény inkább arra utal, hogy pl. a fiatalabb korban a nők összességében aktívabbak orálisan, akár adnak, akár kapnak.) 

Amikor pedig a 30 éves kor felettiek adatait nézzük, teljesen borulni kezd a papírforma. A harminc év felettiek körében már a férfiak jelezték nagyobb arányban, hogy orális szexben részesítik a partnerüket, mint a nők, az életkor előrehaladtával pedig tovább nőtt a különbség: a 70+ kategóriában a férfiak több mint háromszor akkora eséllyel adtak orális szexet, mint a nők, igaz, kapni is többször kaptak idősebb korban, mint fiatalként.

Összességében pedig az látszik, hogy az ötven alatti korosztályban a többség úgy nyilatkozott, hogy adott és kapott is orális szexet az ellenkező nemű partnerrel való kapcsolatában, más szóval a felnőttek többsége, akár férfi, akár nő, adni és kapni is szokott. Messze nem egyirányú utcáról van tehát szó.

Okok

Várat még magára, hogy alaposabban feltárják, mi az oka a különböző életkorokban megjelenő különbségeknek, de ott, ahol a nők kapnak kevesebbet, szerepet játszhat például a szégyenérzet (a kanadai vizsgálatban azt találták, hogy a nők jellemzően csak alapos tisztálkodás után voltak fogadóképesek, míg a férfiaknak kevésbé voltak ilyen aggályaik), mely az életkor előrehaladtával és a saját szexualitás megismerésével jó eséllyel csökken. A férfiak idősebb kori nagyobb hajlandósága pedig összefüggésben lehet az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá váló merevedési problémákkal.

Vagyis?

Az orálisszex-szakadék nem létezik, vagyis nem úgy, ahogy eddig szóltak róla. Azaz nagyon fontos, hogy az adatoknak éppen melyik és mekkora szeletét nézzük, mert ennek alapján igen sokféle különbséget látunk, és van olyan életkori szakasz is, amikor az orálisszex-szakadék éppen ellenkezőképpen jelenik meg, mint várnánk.

És te? Adsz, kapsz orális szexet?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek