A kávé akkor is élénkít, ha csak gondolsz rá!

Tegyük fel, hogy munkával akartad indítani otthon a napot. Sikerült is időben felkelned, amikor rájössz, hogy nincs elég tej, nem tudsz kávét inni. Felettébb idegesítő, igaz? Egy új tanulmány szerint azonban nem kell kétségbe esned: a kávé akkor is serkentőleg hat, ha csak a képzeletedben jelenik meg.

Az általunk fogyasztott ételek-italok nemcsak táplálnak és kellemes érzésekkel töltenek el minket, hanem a pszichés folyamatainkra is hatnak, befolyásolják a gondolkodásunkat. Eugene Chan és Sam Maglio kanadai kutatók vizsgálatából – amelyről a Research Digest is beszámolt az is kiderül, hogy a kávézás és az éberség közötti kapcsolat annyira erőssé vált a kultúránkban, hogy nem is feltétlenül kell innunk a keserű nedűből ahhoz, hogy fókuszáltabbak legyünk.

Elég, ha olvasol a kávézásról

Chan és Maglio több vizsgálatot is folytattak hipotézisük tesztelésére. Az egyik kutatásban arra kérték a résztvevőket, hogy kávézáshoz vagy teázáshoz kapcsolódó reklámszlogeneket gyártsanak. Egy másik kutatásban pedig fiktív híreket olvastak a vizsgált személyek a kávézás vagy a teázás egészségre gyakorolt áldásos hatásairól. Ezt követően megkérdezték őket, hogy mennyire érzik ébernek, energikusnak, izgatottnak magukat, illetve a pulzusukat is megmérték. Azt találták, hogy a kávés csoportoknak szignifikánsan magasabb volt a fiziológiai izgalmi szintje, mint azoknak az embereknek, akiket a teázásra emlékeztettek.

A figyelmedet akkor is összerántja, ha az ízlelőbimbóidat nem

A személyek egy olyan kérdőívet is kitöltöttek, ami a gondolkodási stílusukat mérte. Ennek keretében különböző tevékenységeket kellett csoportosítaniuk: például el kellett dönteniük, hogy amikor valaki listát készít, az szerintük a szervezettnek lenni (absztrakt stílus) vagy a dolgokat leírni (szó szerinti, konkrét stílus) kategóriával jellemezhető-e jobban. Azok az emberek, akik a kávézásra voltak előfeszítve, gyakrabban adtak konkrét válaszokat a besoroláskor. 

Ne ijedj meg, ha nincs otthon tej!
Ne ijedj meg, ha nincs otthon tej!MoreISO / Getty Images Hungary

Hatásos lehet, ha megnézel egy akciófilmet

A kutatók szerint a gondolkodási stílus megváltozása a megnövekedett izgalmi szintnek tudható be. Ezt azzal igazolták, hogy nagyon hasonló eredményeket kaptak a kognitív folyamatokat mérő teszten, amikor egy másik vizsgálatban egy akciófilmből vett jelenetet nézettek meg a vizsgált személyekkel, ami – összehasonlítva egy másik film részletével – emelte az aktivációs állapotukat.

Más kultúrában is hasonlóan működik?

Chan és Maglio Kanadában élő bevándorló személyekkel is végzett vizsgálatokat, azonban a Kínából, Japánból, illetve Koreából érkező emberek kapcsán a kávéra gondolás hatása nem mutatkozott hatásosnak. Ez valószínűleg azért van, mert az ázsiai kultúrákban nem az energetizáltsággal, tettvággyal, fókuszáltsággal kapcsolatos asszociációk erősödtek meg a kávézás körül, illetve sokkal népszerűbb a teázás, amit élénkítésre is használnak. 

Időnként képzeld el, hogy kávézol! Majd rendelj valami egészségesebbet!
Időnként képzeld el, hogy kávézol! Majd rendelj valami egészségesebbet!Daniel Ingold / Getty Images Hungary

Miért jó egy ilyen kutatás?

A szerzők nem foglaltak állást abban, hogy előnyösek-e a kávézásra gondolás hatásai, vagy sem. Valószínűleg kontextusfüggő, hogy mikor van szükségünk nagyobb izgalmi szintre. A mért különbségek ráadásul eléggé kicsik voltak, illetve azzal is lehetne érvelni, hogy a teázás csökkenti az aktivációs állapotunkat, valamint az vezet absztraktabb gondolkodáshoz. A kutatók is elismerik, hogy az eredményeik megerősítése, az összefüggések további tisztázása még sok jövőbeni vizsgálatot igényel. Addig jó pár csésze kávét meg fogunk még inni, persze mértékkel.

Oszd meg másokkal is!
Mustra