Rossz hírünk van: nem léteznek negatív kalóriás ételek

A fogyás titka az, hogy több kalóriát égessünk el egy nap alatt, mint amennyit elfogyasztunk. Tiszta sor. Egy elmélet szerint pedig vannak olyan, alacsony kalóriatartalmú ételek, mint például a zeller, aminek a megemésztése több kalóriát éget, mint amennyit bevittünk a szervezetbe. De vajon ez tényleg így van?

A tudomány jelenlegi állása szerint egyáltalán nem. A Science Alert osztotta meg a friss kutatás eredményeit, melyek szerint negatív energiatartalmú élelmiszerek egyáltalán nem léteznek. Úgy tűnik, sem a saláta, sem az uborka nem helyettesíti az edzést.

Mindig marad valamennyi 

„Függetlenül attól, hogy az étel hány kalóriát tartalmaz, minden esetben kinyer a szervezet valamennyi tápanyagot az elfogyasztott táplálékból” – magyarázza Stephen Secor, az Alabama Egyetem kutatója.

A kutatásban nem emberek, hanem belföldi szakállasagámák vettek részt. És bár elsőre meglepőnek tűnik, de az ausztrál gyíkok valójában az emberhez nagyon hasonló módon emésztik meg és hasznosítják az elfogyasztott táplálékot. Tíznapos böjt után a kilenc szakállasagáma egy nagy adag nyers zellert kapott. A kutatók az emésztéshez és ürítéshez felhasznált energiákat leszámítva arra jutottak, hogy a szervezet további energiát is nyer a táplálékból.

Az eredmények szerint az állatok az elfogyasztott kalóriák harmadát használták fel az emésztés során, majd 43 százalékát az ürítéshez. Tehát a szervezet megtartotta a kalóriák 24 százalékát, az összkalóriatartalom közel negyedét. A szerzők szerint így megkérdőjelezhető, hogy egyáltalán léteznek-e negatív energiatartalmú élelmiszerek. „Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy az emberi szervezet is hasonló mennyiségű energiát fordít-e emésztésre és ürítésre, mint az agámáké” – vetik fel a kutatók.

Eggyel kevesebb ok az önsanyargatásra!
Eggyel kevesebb ok az önsanyargatásra!AnaBGD / Getty Images Hungary

Mi a helyzet az emberekkel?

A szerzők ezért óvatos becsléseket készítettek, melyek alapján az ember a zeller megrágására és megemésztésére a bevitt energia 25 százalékát használná fel (ez háromszor több, mint amit az emberi vizsgálatok sugallnak), ürítéskor pedig további 35 százalékot. A kutatók hasonló módon kiszámították azt is, hogy mi történne, ha az ember ilyen módon brokkolit, almát, sárgarépát, grapefruitot, paradicsomot, uborkát, görögdinnyét, salátát vagy áfonyát fogyasztana. Ezekben az esetekben átlagosan 64 százalékos energianyereséget mértek, tehát, ha az általunk elfogyasztott áfonya kalóriatartalma éppen 100, akkor 64 kalóriát nyer belőle a testünk. Még abban az esetben is 19 százalékos a nyereség, ha megdupláznánk az emésztésre és az ürítésre fordított energia mennyiségét.

Persze, ez messze nem katasztrofális. Az ember szervezete még lassú anyagcsere esetén is meglehetősen gyorsan eléget ennyi kalóriát. Ahhoz pedig, hogy szinten tartsuk egy 60 kilós nő lassú anyagcseréjét, naponta nagyjából 12 kg zeller elfogyasztására lenne szükség. Félreértés ne essék, az alacsony kalóriatartalmú ételek segítik a fogyást, azonban arra nincs bizonyíték, hogy ezek emésztése több energiát igényelne, mint amennyit az elfogyasztásukkal beviszünk a szervezetünkbe.

Oszd meg másokkal is!
Mustra