Levert vagy, ha rossz az idő? A nosztalgiázás segíthet!

Talán te is megfigyelted, hogy esős, hideg időben többet nosztalgiáznak az emberek, mint verőfényes napsütésben. Egy nemrég publikált tanulmány szerint ez nem véletlen! A nosztalgiázás hozzájárulhat a zimankós időjárás okozta stresszel való megküzdéshez. A pozitív múltidézés segít minket, hogy kiegyensúlyozottabbak legyünk. Olvasd el, hogyan.

Bizonyára veled is előfordult már, hogy kinézve az ablakon a nyirkos, sötét, szeles idő láttán az élettől is elment a kedved. Sokan a gondolatától is elszontyolodnak, hogy kitegyék ilyenkor a lábukat a lakásból. 

Mennyire hat a hangulatodra az időjárás?

Az időjárás megtárgyalása bármikor előhúzható, örökzöld klasszikus az emberek közötti interakciókban. A britek például annyit beszélnek róla, hogy ez a tevékenység a nemzeti karakter része lett.

Érdekes egybeesés, hogy az esős időjárás és a nosztalgia közötti kapcsolatról is az Egyesült Királyságban dolgozó kutatók publikáltak idén izgalmas tanulmányt. A nosztalgiázás tényleg segít megküzdeni a rossz idő okozta nyomott hangulattal? Mutatjuk az eredményeket.

Mi a nosztalgia?

A nosztalgia vágyódás a múlt iránt. A világ minden táján megjelenő, univerzális érzelem, amely végigkísér minket az életünk folyamán. Általában számunkra fontos eseményekre emlékszünk vissza ilyenkor, boldog percekre, amiket másokkal is megosztottunk. A nosztalgiázás hozzájárulhat a pszichés homeosztázisunk, azaz a lelki egyensúlyi állapotunk fenntartásához.   

Milyen érzés nosztalgiázni?

Kutatások szerint a nosztalgiázásba vegyülhetnek olyan negatív érzelmek, mint a szomorúság, bűntudat, szégyen vagy a viszonzatlan szerelem érzése. Összességében azonban főként pozitív emóciókkal jár: megélhetünk örömöt, büszkeséget, hálát vagy a valahová tartozás érzését. Ilyenkor megerősödhet az élet értelmébe vetett hitünk, csillapodhat a halálfélelmünk, nőhet a kreativitásunk, az optimizmusunk, az önértékelésünk.

Miért nosztalgiázunk?

A nosztalgiázásnak fontos szerepe lehet a fenyegető ingerek elleni megküzdésben. A hideg, nedves, szeles idő az emberek többségéből negatív hangulatot vált ki, diszkomfortérzéssel társul. Sokak úgy észlelik, hogy könnyebben megsérülhetnek ilyenkor. Ezeket a sötét érzéseket segíthet ellensúlyozni a nosztalgiázó múltidézés. 

A sötét, nyirkos, hideg idő hatására sokszor levertnek érezzük magunkat
A sötét, nyirkos, hideg idő hatására sokszor levertnek érezzük magunkatShutterstock

Zhou és munkatársai azt találták, hogy mesterségesen hűvös környezetben (20 °C) többet nosztalgiáztak az emberek, mint 24 °C vagy 28 °C-os hőmérséklet mellett. Másik vizsgálatukban azt az eredményt kapták, hogy nosztalgikus események felidézését követően a résztvevők hosszabb ideig voltak képesek hideg vízben tartani a kezüket. Úgy tűnik, hogy a nosztalgiázás hatékony eszköz lehet a környezeti csapásokkal való megküzdésben, amelyet sok ember spontán módon is használ.

Ha esik, ha fúj, érdemes nosztalgiázni?  

Van Tilburg, Sedikides és Wildschut pszichológusok újonnan megjelent cikkükben járták körül a nosztalgiázás és a kellemetlen időjárás összefüggéseit. Hipotézisek igazolására négy egymást követő kutatást végeztek, más-más résztvevőkkel.  

Kedves emlékeink akkor is megmelengetik a szívünket, ha ítéletidő van odakint
Kedves emlékeink akkor is megmelengetik a szívünket, ha ítéletidő van odakintShutterstock
  1. A megkérdezettek süvítő szélről, dörgő villámlásról, zuhogó esőről és egy csendesebb parkolóházról (autók zaja, ajtók nyitása-csukása, enyhe légmozgás) hallgattak felvételeket. A szél, a villámlás, az eső hangja megnövekedett nosztalgikus érzésekkel járt együtt, míg a parkolóház zajainak hallgatása nem mutatott ilyen összefüggést.
  2. Arra kértek meg embereket, hogy vezessenek online naplót tíz egymást követő napon: jegyezzék fel az általuk észlelt időjárást, a megélt negatív stressz, valamint a nosztalgia szintjét. A szeles idő észlelése nagyobb distresszel járt, ami bejósolta a nosztalgia magasabb szintjét. A kutatók következtetése szerint a résztvevők arra használták a nosztalgiát, hogy megóvják magukat a fenyegető időjárás okozta negatív érzésektől.
  3. Ebben a vizsgálatban a személyek szélzúgásról hallgattak felvételeket, miközben vagy nosztalgiázhattak, vagy visszafele kellett számolniuk, ezért nem volt kognitív kapacitásuk múltbeli események felidézésére. A számolós csoport esetében magasabb volt az észlelt negatív időjárás miatti distressz, hiszen nem volt lehetőségük érzelmi állapotuk szabályozására.
  4. Ez a kutatás az első vizsgálat megismétlése volt, annyi változtatással, hogy mindenki csak egy hangfelvételt hallgatott meg (szél, eső, villámlás, parkolóház), majd a csoportok eredményeit hasonlították egymáshoz. A kellemetlen időjárás ebben az esetben is növelte a nosztalgia érzését. A nosztalgia megnövekedett szintje pedig együtt járt a pozitív érzelmek, az önértékelés, a valahová tartozás érzése és az optimizmus magasabb értékével. Tehát a nosztalgiázáson keresztül egy sor kedvező pszichés hatás jött létre a résztvevőkben a mérések alapján.
Rád is vár egy kuckó valahol a világban
Rád is vár egy kuckó valahol a világbanShutterstock

Záró gondolat: használd ügyesen a nosztalgiázást

Az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy régen minden jobb volt: barátságosabban viselkedtek az emberek, élvezetesebb volt a szex, elviselhetőbb az élet. Ha a múlt idealizálása azt jelenti, hogy teljesen kivonulunk a jelenből, fontos dolgozni azon, hogy a mindennapokban is örömöt éljünk át. Ugyanakkor a nosztalgiázás segíthet, hogy visszataláljunk a kreativitásunkhoz, megküzdjünk a magány kínzó érzésével, vagy kiegyensúlyozottabbak legyünk, ha esik az eső. Ha időnként be tudsz kuckózni, könnyebben vészelheted át a zord időket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra