Last minute anyák napi meglepetések felnőtteknek

Amikor ovis, meg iskolás az ember, minden olyan egyszerű. Rajzolsz valami szépet, vagy a műsorban énekled az Orgona ágát, és kész: mindenki könnyekig meg van hatva. De mivel okozhatunk felnőttként örömet az édesanyánknak, ráadásul úgy, ha mindig az utolsó pillanatban jut eszünkbe, hogy jó lenne adni valamit?

Persze annak is fog örülni, ha a sarki virágosnál elcsípett maradék szegfűvel állítasz be délután, és alap, hogy el lesz varázsolva, ha az unokák a kézlenyomatos kis bigyóikat is átviszik aznap. De egy évben egyszer igazán belefér, hogy kicsit jobban is odafigyelj az anyukádra, nem igaz? Még az utolsó pillanatban is elbűvölheted ám!

1, Idő

Neked is ez a legdrágább? Hidd el, számára is az a legértékesebb, ha ebből adsz neki. Milyen gyakran beszéltek? Rendszeresen szoktad hívni, vagy legalább elér, amikor keres? Mikor voltál nála utoljára? Akár két sarokra, akár a világ túlsó felén lakik, legalább ma szánj rá némi időt, hogy együtt lehessetek, mert ezzel adod neki a legtöbbet.

Ha csak telefonálni tudtok, ma ne két kedves mondatban merüljön ki a beszélgetés! Mesélj neki egy kicsit arról, mi van mostanában veled, és kérdezd meg őt is, hogyan érzi magát, hogy telt a hete, stb. Ha módod van rá, hogy meglátogasd, ki ne hagyd (nem riogatás, de elég hamar eljön az az idő, amikor bánni fogod, hogy nem mentél át gyakrabban), legyetek együtt a mai napon.

Nem kell ám semmi extrát csinálni, csak élvezni egymás társaságát, mint azokon a vasárnapokon, amiket gyerekként vagy fiatal felnőttként töltöttél otthon. Közös főzés, filmnézés, beszélgetés: igazán nem kell sok ahhoz, hogy mindkettőtök számára különleges legyen ez a nap.

És ha már ott vagy, nyugodtan segíts neki azokban a dolgokban, amiket hetek óta ígérgetsz; töltsd le neki azt az alkalmazást, amit ígértél, segíts kicsit rendbe szedni a kertet, vagy húzd meg a csöpögő csapot, de legfőképpen: kérdezd meg, mire van szüksége. Ha azzal teszed boldoggá, hogy elviszed bevásárolni, tedd azt, a kocsiban is csomót tudtok majd beszélgetni. Nagyon boldog lesz, hogy ilyen klassz fia/lánya van!

És persze ugyanez vonatkozhat a nagyidra is, aki lehet, hogy még inkább el van anyátlanodva ezen a napon. 

2, Virág

Egy tavaszi virágcsokornál kevés szebb ajándék van, bármennyire is elcsépeltnek tűnik ez a meglepetés. Az ember többnyire imád valami széppel és illatossal összefutni az előszobájában – hidd el, ezzel anyukád sincs másként. Viszont, ha már virágban utazol, tegyél ki magadért: akármennyire is szerénykedik, hogy „Á, nem is kell semmi”, nyugodtan vegyél neki egy kicsit dúsabb csokrot, örülni fog neki.

Egyszerű és szép
Egyszerű és szépImage Source / Getty Images Hungary

Mivel mostanság vannak a ballagások is, nemcsak virágüzletekben, de még a közepes és nagyobb áruházláncokban is csodaszépen összeállított csokrokat találsz nem is horror áron: válassz egy igazán kedvére valót, vagy szedjetek a gyerekekkel egy utánozhatatlan mezeivirág-csokrot.

A vágott virággal az az egy baj van, hogy még a leggondosabb ápolás és gyakori vízcsere mellett sem bírja túl sokig. Ha azt szeretnéd, hogy anyukád arca még hetek múlva is felderüljön, válassz cserepes, kiültethető virágot, pozsgást, kedves kaktuszkertet vagy virág-előfizetést. Igen, ilyen is van. Ha belefér anyagilag, hetekig tudod boldogítani anyukádat: több olyan virágküldő szolgálat létezik, ahol mondjuk, 3 hónapra is előfizethetsz, a szolgáltató pedig vállalja, hogy rendszeres időközönként friss csokrot szállít ki. Menő, nem igaz? 

Ha pedig van balkonládája, terasza, kertje, jöhet a muskátli is. Ha ültetéssel együtt vállalod be a felvirágoztatást, a szemet gyönyörködtető virágok mellett a kedves gesztust is értékelni fogja.

3, Csináld magad!

Attól, hogy elballagtál az oviból, még meglepheted valami olyannal, amit te készítettél: ez a gesztus nem veszít a varázsából akkor sem, ha elmúltál 30. Főzd meg a kedvenc ételét ebédre, vagy lepd meg egy kényeztető villásreggelivel. Süss egy tálcával a kedvenc sütijéből, vagy a saját specialitásodból, esetleg eleveníts fel valami régi családi kedvecet!

Segíts neki, hogy védje a környezetét: egyszerű vászonszatyrot a bolti/piaci körúthoz a legügyetlenebbek is ki tudnak díszíteni. Vagy dobj össze tülltasakot, hogy anyukád lehessen a bolti trendszetter akkor is, ha zöldségvásárlásról van szó. 

Keresgélj a közös képeitek között, majd készíts neki albumot ezekből. A hobbiboltban beszerezhető scrapbookkellékekkel nagyon jól fel tudod dobni, és akár a gyerekekkel együtt is elkészíthetitek.

A virág is lehet DIY: pár pillanat alatt készíthetsz tartós, ízléses és környezetet sem terhelő csokrot például az alábbi videóval.

És mit szólnál egy – szintén a kedves és szép kategóriában induló – csészébe ágyazott gyertyához?

Szereti a zenét? Készíts neki válogatást annak az évnek a slágereiből, amikor születtél. CD-re otthon is simán ki tudod írni, a tasakot pedig szintén pikk-pakk felturbózhatod. Én pl. egy ilyet állíthatnék össze. 

4, Közös program

Az is remek persze, ha csak otthon vagytok együtt, de nincs még késő ahhoz sem, hogy klassz közös programot szervezzetek. Fittségtől, erőnléttől és természetesen az időjárástól is függ, de egy közös kirándulás vagy városfelfedezős séta szuper lehet.

Ha nincs kedvetek túl messzire enni, turistáskodjatok kicsit a lakóhelyetek közelében, menjetek el egy múzeumba, ahol még nem voltatok, nézzetek friss szemmel a körülöttetek lévő épületekre, látnivalókra, üljetek be egy cukrászdába egy finom sütire vagy kávéra. A tavaszi hétvégéken országszerte a szuper programlehetőségek közül választhattok, idén például a Budapest100 eseményei esnek egybe az anyák napjával is.

Mit szólnál egy egynapos wellnesshez? Lehet tematikus mini wellnessprogramot is találni (a kuponoldalakon nagyon kedvezőeket lehet elcsípni), de nem kell feltétlenül túlgondolni: egy egynapos fürdőzés is éppannyira hatásos lesz, alig van az országnak olyan szeglete, ahol ne lenne elérhető közelségben gyógyfürdő.

Szeret kézműveskedni, van valamilyen hobbija? Kétperces netes keresgéléssel szuper workshopokat találhatsz, ahol nemcsak egymástól, de hozzáértőktől is nagyon sokat tanulhattok. Akár főzésről is. 

Szuper program a közös főzés, sok helyen találsz ilyen jellegű tematikus workshopot
Szuper program a közös főzés, sok helyen találsz ilyen jellegű tematikus workshopotpixelfit / Getty Images Hungary

Ráadásul nem is vagy ám egyedül hagyva a szervezéssel. Anyák napja alkalmából egy sor közös programot szerveznek országszerte, a mi egyik kedvencünk például ez az anyák napi libegőzés.

Persze, nem tudok leszakadni a virágokról, de én például nagyon örülnék, ha húsz évvel később a lányom elvinne egy ilyen virágvásárra szemet legeltetni. Nem kizárt, hogy a te anyukád is örülne neki.

5, Tárgyi ajándék

Attól még, hogy világszerte sok anyát köszöntenek fel mostanság (nem mindenhol épp erre az időpontra esik amúgy az ünnep), a kettőtök viszonyában ez még személyes ünnep, és őt kell megajándékoznod.

Szóval nem csak a semlegesebb virág vagy más tipikus anyák napi ajándék lehet jó választás, nyugodtan gondolkodhatsz úgy, mintha születésnapja lenne: könyv, színházjegy, kozmetikai cikk, hobbijához kapcsolódó ajándék... Bármi jöhet, nem kell, hogy feltétlenül anya-lánya vagy anya-fia kontextusba helyezd az örömszerzést.

Ha szeretitek az ilyesmit, nyugodtan megteheted, mert rengeteg cég kínál kifejezetten anya-lánya, anya-fia termékeket, amelyekkel valószínűleg szintén nem tudsz melléfogni.

Ha a te anyukád is az a típus, aki a levesből a szárnyat szereti a legjobban, és hajlamos az igényeit háttérbe szorítani, vélhetően nem sokat költ magára. Költs akkor te egy kicsit. Vidd el fodrászhoz vagy kozmetikushoz (ha idősebb, vagy nehezebben mozog az édesanyád, házhoz is kijön a szaki, hogy csinos frizurát csináljon), menjetek el együtt, válasszatok neki egy szép blúzt, kendőt vagy parfümöt: biztos örülni fog, ha segítesz neki, hogy mamis cuccot válasszon.

Bármilyen ajándékra is esik a választásod, ne feledd el hozzátenni, hogy köszi, anyu!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek