Bélbaktériumaink a rák elleni harcban is segíthetnek

Tudósok azonosítottak egy bélbaktérium-típust, mely segíthet immunrendszerünknek, hogy hatékonyabban vegye fel a kesztyűt a rosszindulatú daganatokkal szemben.

A rákos megbetegedések ellen gyakorta alkalmaz immunterápiás eljárásokat az orvostudomány, melyek szervezetünk védekezőképességének erősítésével próbálják elpusztítani a káros daganatot. Ugyanakkor azok a szerek, amelyekkel igyekeznek fokozottabb immunválaszt kiváltani sejtjeinkből, igencsak drágák, sőt számos mellékhatásuk van. Egy nemzetközi kutatócsapat most úgy véli, megtalálhatták a tökéletes megoldást, mely nem máshol, mint bélrendszerünkben található – szemlézi a Nature Communications hasábjain megjelent kutatási eredményeket a Medical News Today.

Tizenegy „segítőkész” baktériumtörzset azonosítottak

Régóta ismert tény, hogy a beleinkben megbúvó baktériumok képesek pozitív hatást gyakorolni immunrendszerünk működésére, a szóban forgó tudósok pedig – akik a kaliforniai Sanford Burnham Prebys Medical Discovery kutatóintézet égisze alatt végezték vizsgálataikat – úgy találták, egyes mikroorganizmusok segítségével elérhetjük, hogy szervezetünk felturbózza védelmi mechanizmusát, mikor a daganatos betegségek ellen harcol. Így káros, mesterséges anyagok nélkül is képesek lehetünk sikeres immunterápiás eljárásokat kifejleszteni, ami hatalmas segítség lehet a rák elleni küzdelemben.

Bélbaktériumaink segíthetnek a rák elleni harcban
Bélbaktériumaink segíthetnek a rák elleni harcbanpicture alliance / Getty Images Hungary

A tudósok egereken végzett kísérletekkel azonosítottak tizenegy olyan baktériumtörzset, melyek sikerrel lassították a rosszindulatú melanomatumor növekedését az állatok szervezetében. A kutatócsapat olyan egereket vizsgált, melyek szervezetéből hiányzik az ún. RING finger protein 5 (RNF5), mely segít a sejteknek megszabadulni a sérült, nem jó irányba hajlott fehérjéktől. A szakemberek úgy találták, hogy ezek az egerek sikerrel vették fel a harcot a daganat ellen, hátráltatták annak növekedését egészen addig, amíg immunrendszerük és bélbaktériumaik is egészségesek maradtak és megfelelően működtek. A szakemberek úgy találták, hogy a szóban forgó egerekben az átlagnál jóval nagyobb mennyiségben találhatóak meg tizenegy bélbaktériumtörzs egyedei, melyeket azután belőlük kivonva, egészséges állatokba fecskendeztek be, melyek ezáltal hasonlóan sikeres, a melanoma növekedését lassító immunválaszt produkáltak.

Emellett a kutatók azt is megállapították, hogy a sérült fehérjeválasznak (Unfolded Protein Response = UPR) nevezett sejtes jelút fontos kapocs bélbaktériumaink és immunrendszerünk daganatpusztító védelmi mechanizmusa között. Az UPR egy olyan sejtes folyamat, mely segít stabilan és egészségesen tartani a fehérjepopulációkat azáltal, hogy kiirtja a stressz hatására rossz irányba hajlott sejteket. Akárcsak az egerek esetében, a szakemberek úgy találták, hogy azon emberi páciensek szervezete, akiknél kevésbé működik a vázolt sejtes folyamat, pozitívabban reagál a rákbetegség elleni immunterápiás kezelésre.

A megjelent tanulmány első szerzője, dr. Ze’ev Ronai immunológus professzor úgy véli, ennek alapján beazonosíthatóak lehetnek azok a betegek, akiknek esetében sikerrel lehet majd alkalmazni a kutatók által elképzelt lehetséges immunerősítő módszert. Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy valamiféle „csodamódszert” fedeztek volna fel a rákbetegség kezelésére, a kutatók azonban úgy gondolják, az általuk leírt összefüggések segíthetnek egy, a mainál jóval hatékonyabb, olcsóbb és mellékhatásoktól mentes immunterápiás eljárás kifejlesztésében.

Oszd meg másokkal is!
Mustra