Már megint kiderült, hogy a kutyások a boldogabbak

Gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon a macskák vagy a kutyák jobbak. Végleges eredmény még mindig nem született, de egy friss tanulmány eredményei szerint azok, akik kutyát tartanak, boldogabbak azoknál, akiket macskájuk vár haza.

Nem mintha ők nem lehetnének felhőtlenül boldogok, azonban az Apartment Therapy által publikált eredmények ismeretében úgy tűnik, hogy sokat dob az ember általános boldogságán, ha van, aki egy hosszú nap végén farokcsóválva arcon nyal minket.

Számban mérhető boldogság 

A Chicagói Egyetem kutatói által végzett vizsgálat eredményei szerint a kutyatartók 36 százaléka, míg a macskás emberek 18 százaléka vallotta magát maradéktalanul boldognak. Az Általános Társadalmi Felmérés (GSS) a háziállattartással kapcsolatos kérdéseket tartalmazott. Az eredmények szerint 10 háztartásból 6-ban tartanak házi kedvencet, a kutyás és macskás emberek 28 százaléka vallotta magát igazán boldognak, míg a válaszadók 32 százaléka nem osztja meg az otthonát semmilyen állattal, mégis boldognak érzi magát.

Azt régóta tudjuk, hogy a kutyatulajdonosok boldogabbak azoknál, akiknek nincs háziállatuk, hiszen a kutyák tartása számos pozitív hatást gyakorol az egészségünkre és az életünkre, például csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. Sőt, voltak esetek, amikor a kutyák már az előtt érzékelték, hogy gazdájuk rákos, mielőtt diagnosztizálták volna a betegséget.

Hát, van ennél nagyobb boldogság? Nincs!
Hát, van ennél nagyobb boldogság? Nincs!Astrakan Images / Getty Images Hungary

A kutatásban az állattartáson kívül más szempontokat is vizsgáltak, hiszen nyilvánvalóan nem csak az állattartástól lesz valaki boldog. Az eredmények szerint azok, akik kutyát tartanak, sokkal jobban szeretnek új kapcsolatokat kialakítani, akár szomszédaikkal is, mint a macskák gazdái. Ebben valószínűleg az is szerepet játszik, hogy a megfelelő körülmények biztosításához kedvencünk számára, elkerülhetetlen, hogy kitegyük a lábunkat a négy fal közül, sőt nagy eséllyel más kutyásokkal is összefutunk egy-egy séta alkalmával.

Mindezek mellett az is kiderült, hogy a kutyások többször számíthatnak kedvencükre, ha jobb kedvre szeretnének derülni, mint azok, akik macskát tartanak. És bár a dorombolás oldja a stresszt, a macska nem a legbiztosabb stresszoldó, hiszen csak rajta múlik, hogy épp van-e kedve ahhoz, hogy megnyugtassa a gazdit.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek