Miből áll valójában az orrváladék?

Lehet hígabb, sűrűbb, nátha esetén tucatnyi papír zsebkendőt is felemészthet, de vajon miből lesz pontosan az orrváladék, ismertebb nevén a takony?

Az orrváladék igen fontos szerepet játszik szervezetünkben, dacára annak, hogy nyúlós, nyálkás, kissé visszataszító jellege miatt nem igazán örvend közkedveltségnek. Mégis érdemes röviden összefoglalnunk a vele kapcsolatos tudnivalókat.

Mi folyik az orrunkból?

Szervezetünk napi szinten nagyjából egyliternyi orrnedvet (latin nevén mucust) termel, mely az orrüregben képződik. A váladék nagy része – mely áttetsző és folyékony – észrevétlenül csurog le a garatba, illetve légzéskor párolog el. Mi csupán azzal a részével találkozunk, mely besűrűsödik és ragacsossá válik – szoros értelemben véve csak ezt nevezzük ugyanis takonynak. Nátha esetén valójában nem termelődik több orrváladék, mint máskor, pusztán a nedv állaga változik meg, ezért fordul elő, hogy „taknyosabbak” vagyunk a szokásosnál.

Amit a takonyról tudni érdemes
Amit a takonyról tudni érdemesBsip / Getty Images Hungary

Az orrnedv feladata az orrüreg és a melléküregek falának nedvesen tartása. A belélegzett levegő ugyanis orrunkban felmelegszik, páratartalma pedig jelentősen megnő. Emellett a váladék kiszűri az orrunkon át beáramló levegőben található különféle polleneket és szennyező anyagokat, vagyis fontos védelmi feladatot lát el. Ezt követően, abban az esetben, ha a kórokozók nem jelentenek olyan problémát, mellyel emésztőrendszerünk képtelen lenne elbánni, szervezetünk egyszerűen felszívja őket, ellenkező esetben köhögés vagy tüsszentés révén kilöki őket magából.

A takonynak rengeteg, különböző színű és állagú fajtája létezik – alkalmanként száraz és egészen világos színű, máskor nyúlós, sűrű és barnás, vöröses, esetenként akár fekete is lehet. Az előbbi változat általában egészséges orrműködést jelez, az utóbbi viszont főként különféle, elsősorban légúti megbetegedések – megfázás, nátha – tüneteként lép fel, mikor a vírusok vagy baktériumok elszaporodnak az orrnyálkahártyán. Hasonló a helyzet különféle allergiás betegségek esetén. Olykor a huzamosabban termelődő rendellenes színű és állagú orrváladék súlyosabb egészségügyi panaszok – gyulladások, vagy akár daganatos betegség – tünete is lehet, ezért efféle problémák esetén érdemes orvosi segítséget kérnünk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek