18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Istenem, folyton a szexre gondolok!

Ne gondolj a zöld elefántra. Ugye, hogy rögtön eszedbe jutott? Egy új kutatás szerint valami ilyesmi történhet azokkal a serdülőkkel is, akik azt tanulják, hogy a szexről fantáziálni bűnös, tisztátalan, tiltott dolog. A késztetések elnyomásából keletkező feszültségtől pedig nem könnyű megszabadulni. Sőt!

Jól ismert jelenség a pszichológiában, hogy ha megpróbálsz elnyomni egy gondolatot, érzést, vágyat, akkor az makacsul ellenállva, kontrollálhatatlan módokon, még erősebben tör be a tudatodba. Ezt a dinamikát nevezik a szakemberek rebound, azaz visszacsapási hatásnak. Azt is tudjuk, hogy serdülőkorban természetes életkori sajátosság, hogy a fiatalok elkezdenek érdeklődni a testiség iránt. Mi történik azokkal a tinikkel, akik közösségeiben a szexualitással foglalkozni tabunak számít? Meglepő módon kevés kutatás tárgyát képezte eddig ez a kérdés.

A vallásos fiatalok többet gondolnak a szexre?

Yaniv Efrati izraeli kutató vallásos embernek tartja magát. Ugyanakkor azt is észrevette, hogy a hozzá hasonlóan ortodox zsidó közösségekben nevelkedő emberek felnőtt korukban sokat foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy normális-e a szexuális életük, vagy nem. Ennek hatására kezdte el vizsgálni azt a komplex élményanyagot, amivel az ortodox vallásos tinédzserek rendelkeznek a szexualitáshoz kapcsolódóan.

Egymást követő három kutatásába közel 1400 vallásos és világi 14-18 év közötti kamaszt vont be. Munkájában – amelyről a Research Digest is beszámolt – a vallásosságot nem az Isten létezésében való bizonyosság erősségével, hanem a vallási előírások betartása iránti elköteleződéssel mérte. A vallás tanításai alapján a szexuális fantáziák és a maszturbálás kerülendő, szégyenteljes dolognak minősül. Ennek ellenére Efrati azt találta, hogy az ortodox hitű fiatalok világi társaikhoz képest magasabb pontszámot értek el egy kényszeres szexuális gondolatokat és fantáziákat mérő kérdőíven. Gyakrabban egyetértettek például azzal az állítással, miszerint

úgy érzik, hogy a szexuális fantáziáikkal fájdalmat okoznak a körülöttük élőknek. 

Minél jobban próbálod elnyomni, annál többet gondolsz rá
Minél jobban próbálod elnyomni, annál többet gondolsz ráDebbiSmirnoff / Getty Images

Boldogtalansághoz vezethet a gondolatrendőrség

A tanulmány eredményei szerint nemcsak gyakoribb volt a kompulzív (kényszeres) szexuális fantáziák megjelenése a vallásos fiatalok körében, de ez együtt járt a boldogság alacsonyabb szintjével is. A vallásos fiatalok nagyobb arányban értettek továbbá egyet azzal a kijelentéssel, miszerint gyakran azon kapják magukat, hogy elnyomják a szexuális tartalmú gondolataikat. A szupresszió magasabb szintje Efrati szerint valószínűleg a szexualitáshoz tapadó bűntudat és a szégyen miatt jön létre, ami azonban csak még erősebb és hevesebb fantáziákat eredményez, mindez pedig megzavarja a fiatalok lelki nyugalmát.

Túlzó volna ok-okozati következtetéseket levonni

Fontos megjegyezni, hogy Efrati vizsgálata korrelációs eredményeket tudott kimutatni. Ez azt jelenti, hogy bizonyos együttes előfordulásokat látunk az adatokból, de ebből nem lehet eldönteni, hogy melyik tényező szerepel okként és melyik okozatként. Lehetségest, hogy a gondolatok elnyomása még hevesebb gondolatokat von maga után, a belső lelki élet kontrollálásának kudarca pedig a jóllét alacsonyabb szintjével társul. De az is lehet, hogy az alacsonyabb boldogságszintjük miatt gondolnak valamiért többet a szexre a fiatalok, és ennek következtében igyekeznek jobban elnyomni ezeket a tartalmakat. 

Fontos, hogy legyen tere beszélgetni az őt feszítő kérdésekről
Fontos, hogy legyen tere beszélgetni az őt feszítő kérdésekrőlRapidEye / Getty Images

A vallásos emberek gyakrabban tartják pornófüggőnek magukat

Efrati tudomása szerint más vallású serdülők körében nem végeztek az övéhez hasonló tudományos vizsgálatokat. Mi egy olyan kutatást találtunk, amely az Isten létezésébe vetett hitre rákérdezve vette számításba a vallásosságot. Bradley és munkatársai 713 brit személyt kérdeztek pornónézési szokásairól. Munkájukból az derül ki, hogy gyakrabban tartották pornófüggőnek magukat azok, akik erősebben hittek a Teremtő létezésében, illetve vallásos emberként kategorizálták magukat. Azok a személyek, akik függőségként definiálták a pornónézési szokásaikat, nagyobb pszichés distresszt mutattak.

Egy megengedőbb közegben levegőhöz jut a lélek

Efrati több olyan kutatást idéz, amely kimutatta, hogy a gondolatok elnyomásából származó feszültség gyakran alkohol- és más szerhasználati problémákhoz vezet, nem ritkán pedig testi betegségek létrehozásával vezetik le. Lényeges, hogy a vallásos fiatalok is kapjanak lehetőséget arra, hogy közösségeikben szégyen nélkül, biztonságban tudjanak beszélni az őket foglalkoztató kérdésekről, illetve bátran kifejezhessék mindazt, ami a lelküket nyomja. Ezek a témák a tabusítással nem tűnnek el, hanem belülről kezdik el emészteni a serdülőt, aki egyedül marad a szorongásaival.

Oszd meg másokkal is!
Mustra