Őrizd meg a mentális egészséged, egyél gombát!

Jó hír azok számára, akik kedvelik a gombás ételeket: friss kutatások szerint az olyan idős emberek esetében, akik hetente legalább két alkalommal fogyasztanak gombát, felére csökken az időskori mentális problémák kialakulásának kockázata.

Előbb vagy utóbb, de minden ember mentális állapota romlásnak indul. A jelenségnek több változata is van, az enyhe kognitív zavar (MCI), valamint a súlyos, ismertebb nevén demencia. A Study Finds beszámolója szerint viszont a rendszeres gombafogyasztás hozzájárul a mentális állapotunk megőrzéséhez.

Meglepő felfedezés

Az MCI a demencia előszobájának tekinthető, hiszen az értelmi, figyelmi és emlékezeti funkciók ugyan már nem olyanok, mint egészséges korban, de a hanyatlás még nem éri el a demencia szintjét. Az amerikai Alzheimer Szövetség szerint minden ötödik idős ember küzd az MCI-vel.

A Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatói szerint heti nagyjából 300 gramm gomba fogyasztása esetén már tehetünk a mentális egészségünk megőrzéséért.

„Ez az összefüggés meglepő és nagyon biztató. Úgy tűnik, hogy egy bárki számára elérhető étel jelentős hatást gyakorolhat a kognitív állapot romlására” – mondja Lei Feng, az egyetem oktatója.

Újabb finomság, amiről kiderült, hogy szuper egészséges!
Újabb finomság, amiről kiderült, hogy szuper egészséges!RistoArnaudov / Getty Images Hungary

Biztató eredmények

A vizsgálatban a kutatók 663, 60 év feletti résztvevő egészségügyi állapotát és étkezési szokásait figyelték meg. A kutatók több szempont alapján értékelték a résztvevők állapotát, többek között a mentális állapotromlás mértékét is felmérték, valamint interjúztak is az alanyokkal.

„Megvizsgáltuk a demográfiai adatokat, a kórelőzményeket, a pszichológiai tényezőket, valamint az étkezési szokásokat is. Felmértük a résztvevők fizikai állapota mellett a mentális egészségét is” – mondja Feng. „Azok az emberek, akiknél diagnosztizáltuk az MCI-t, ugyanúgy el tudják látni a napi feladataikat, ezért meg kellett vizsgálnunk, hogy az eredményeik miben különböznek az egészséges emberek eredményeitől.” Kiderült, hogy azoknál a résztvevőknél, akik hetente legalább kétszer fogyasztottak gombaféléket, jelentősen alacsonyabb az MCI kialakulásának kockázata, mint azoknak az embereknek az esetében, akik hetente csak egyszer ettek ilyesmit.

„Ez az összefüggés független kortól, nemtől, végzettségtől, dohányzástól, alkoholfogyasztástól, magas vérnyomástól, cukorbetegségtől, a fizikai aktivitás mértékétől, valamint a társadalmi tevékenységektől is” – állítják a tanulmány szerzői.

A jelenség hátterében a gombákban található ergotionein (ET) nevű antioxidáns áll, melynek gyulladáscsökkentő hatásai is van. Ezt a szervezetünk önmagában nem képes előállítani, viszont a gombafélék fogyasztásával nagyon sokat tehetünk a mentális egészségünk megőrzéséért.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek