A kávé úgy hat az agyra, mint a fű – csak fordítva

Egy nemrég közzétett tanulmány eredményei szerint a kávé – a világ talán legnépszerűbb teljesítményfokozója – sokkal nagyobb mértékben befolyásolja az anyagcserét, mint ahogy azt eddig gondoltuk.

A kávé a szervezetünk működésére rengetegféleképpen hatással lehet. Éppen emiatt hallhattunk már az ital előnyeiről és hátrányairól egyaránt. Ezúttal a ScienceAlert szedte össze, amit eddig kiderített a tudomány.

Hosszabb élettartam vagy nagyobb kockázat a rákra?

A felkapott szalagcímeknél az igazság mindig sokkal bonyolultabb. Egy 2018-as tanulmány mutat rá arra, hogy napi egy csésze kávé fogyasztása sokkal nagyobb mértékben változtatja meg a vérben lévő metabolitokat, az anyagcserében részt vevő, vagy az abban keletkező anyagokat, mint azt korábban gondolták.

A kutatás 47 kávéfogyasztót vizsgált. A résztvevők egy hónapon keresztül egyáltalán nem, majd a következő hónapban napi 4 csésze kávét fogyasztottak. Ezt követően 8 csészére emelték a napi adagot. Eközben a kutatók vérmintákat vettek, hogy elemezni tudják a táplálkozásból eredő biokémiai változásokat.

Az eredmények kimutatták, hogy a kávéfogyasztás 115 metabolitot érint. Ezek közül 82 már korábban ismert volt a kutatók számára, és 33 anyagcsereutat tudtak leképezni, amelyek közül volt, ami teljesen új felfedezés volt.

„Ezek teljesen új utak, amelyek során a kávé befolyásolhatja az egészséget” – mondja Marilyn Cornelis, a chicagói Északnyugati Egyetem oktatója, a kutatás vezetője. „Most lehetőségünk van mélyebbre ásni, kideríteni, hogy ezek a változások hogyan befolyásolják a szervezetet.” Ilyen eredmény például, hogy napi 8 csésze kávé fogyasztása csökkenti a kannabisz által elnyomott neurotranszmitterek számát.

Más szóval, ahol a kannabisz fokozza a szervezet endokannabinoid rendszerét, amely részt vesz a különböző élettani folyamatokban, beleértve az étvágy, a fájdalomérzet, a közérzet, az emlékezés és a kannabisz növény pszichoaktív hatásainak közvetítésében, úgy tűnik, a kávé csökkenti a rendszer neurotranszmittereit, ezzel alacsonyabb fokozatba helyezve a működését.

Szervezetünk a stressz idején hajlamos az endokannabinoidok termelésének csökkentésére, emiatt pedig a kutatók megkérdőjelezik, hogy a kávé hatással van-e a testünk alkalmazkodására. „A vizsgálat két hónapos időtartama alatt a megnövekedett kávéfogyasztás elegendő stresszt okozhatott ahhoz, hogy a rendszerben csökkenjen a metabolitok száma” – állítja Cornelis.

Rengeteg érdekes eredmény vár még ránk!
Rengeteg érdekes eredmény vár még ránk!alvarez / Getty Images Hungary

Lehet, hogy nem is a kávé hatása

Egy másik anyagcsereút a szteroidjaink ellenőrzéséért felelős, a kutatók ezt is érdemesnek találják további vizsgálatokra.

A szteroid hormonok sok mindent befolyásolnak, a növekedéstől egészen a szexuális tulajdonságainkig. A kutatók szerint a szteroidok kiválasztásáért felelős metabolitok száma a kávéfogyasztással együtt növekedett, ez pedig arra utal, hogy a kávé segít eltávolítani a szteroid vegyületeket a testünkből. Az azonban továbbra is kérdéses, hogy az ital mely összetevői felelősek ezért a folyamatért.

Ezek az eredmények bizonyos mértékben megmagyarázhatják, hogy miért tulajdonítunk egészségügyi előnyöket a kávé fogyasztásának, legyen szó a túlsúly vagy a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentéséről.

„Az emberek gyakran úgy gondolják, hogy a koffein képes fokozni az anyagcserét, ennek bizonyításához azonban még további vizsgálatokra van szükség” – magyarázza Cornelis, hiszen a kávé és az endokannabinoidok közötti kapcsolat új, alternatív magyarázatokkal szolgálhat.

De vajon mi az oka annak, hogy egy ennyire népszerű és elterjedt ital hatásairól még mindig ennyire keveset tudunk? Remélhetőleg a későbbi kutatások segítenek abban, hogy a kávé adta pozitívumok még inkább a hasznunkra váljanak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra