Már az is hizlal, ha nem törölsz port?

Kutatók szerint a háztartásunkban lévő por számos olyan vegyi anyagot tartalmazhat, amely felgyorsíthatja a zsírsejtek fejlődését, ez pedig akár az elhízáshoz is hozzájárulhat.

Az utóbbi időkben nemcsak a kutatók, de a politikai döntéshozók is aggodalmukat fejezték ki az endokrin rendszert károsító, a hormonrendszer működését befolyásoló vegyi anyagok miatt. A jelenséget vizsgáló kutatás eredményéről a Medical News Today számolt be.

Mindenhol ott vannak

Ezek a vegyi anyagok néhány háztartási tisztítószerben, valamint sok olyan tárgyban is megtalálhatók, melyeket akár nap mint nap használunk. Sok műanyag például ftalátokat tartalmaz, mely szerves vegyületek negatív hatással vannak az endokrin rendszerre.

A kutatók szerint veszélyt jelentenek az egészségünkre ezek a vegyi anyagok, mivel kutatások eredményei bizonyítják, hogy termékenységi nehézségek, májbetegség, rák, valamint a gyermekkori elhízás kialakulásában is szerepet játszanak.

A Christopher Kassotis által vezetett kutatás eredményei szerint a háztartásokban található por elősegítheti a zsírsejtek fejlődését, hiszen sok esetben a por az endokrin rendszert károsító vegyi anyagokat tartalmaz. „Ez az első olyan kutatás, amely a beltéri környezetben jelen lévő vegyi anyagok és a gyermekek anyagcseréje közötti összefüggést vizsgálja” – hangsúlyozza Kassotis.

Az anyagcserétől függetlenül is fontos a rendszeres takarítás
Az anyagcserétől függetlenül is fontos a rendszeres takarításNomadsoul1 / Getty Images Hungary

A vegyi anyagok miatt hízunk?

Kassotis és csapata korábbi kutatások eredményeit vette alapul, melyek azt bizonyítják, hogy az endokrin rendszert károsító vegyi anyagok és az állatok hízása között összefüggés van. Más tanulmányok arra engednek következtetni, hogy ugyanez az összefüggés megfigyelhető emberek esetében is.

A jelenlegi kutatáshoz Kassotis és csapata 194 háztartás pormintáját elemezte, majd megvizsgálták, hogy ez milyen hatással van a lakosság anyagcseréjére. A kutatók először kivonták a kémiai anyagokat a pormintákból. Ezt követően megvizsgálták, hogy ezek a vegyi anyagok hatással vannak-e a zsírsejtek kialakulására vagy növekedésére. Az eredmények szerint a pormintákban jelen lévő vegyi anyagok nagyon alacsony koncentrációja valóban elősegíti a zsírsejtek növekedését.

Különösen fontosak a tanulmányban leírtak annak ismeretében, hogy az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint a gyerekek naponta 60-100 mg port és homokot vagy földet fogyasztanak. „Megállapítottuk, hogy a porminták kétharmada elősegítette a zsírsejtek fejlődését, a minták fele pedig hozzájárul a zsírsejtek szaporodásához akár már 1000-szer kisebb mennyiségben, mint amennyit a gyerekek naponta fogyasztanak” – mondja a kutató.

Összesen több mint 100 különböző vegyi anyagot azonosítottak a kutatók a pormintákban, és ezek közül nagyjából 70 befolyásolja a zsírsejtek növekedését is. Tehát nagy valószínűséggel a beltéri környezetben előforduló vegyi anyagok hatással vannak az ember anyagcseréjére.

Emellett kimutatták azt is, hogy a zsírsejtek növekedését elősegítő vegyi anyagok többsége azokban a háztartásokban volt jelen, ahol túlsúlyos gyermekek éltek. A kutatók további vizsgálatokra készülnek, hogy minimalizálni tudjuk a káros hatásokat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek