18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Miért izgatnak annyi pasit a felszarvazós jelenetek?

Ha rendszeresen kalandozol a PornHubon vagy az XTube-on, biztos szembejött már veled egy rakás ilyen forgatókönyvön alapuló jelenet. Olyan filmkockák, amiken a csábos feleséget/barátnőt párja szeme láttára „ápolja le” egy jellemzően nagyon macsó idegen. De vajon miért készül ennyire nagyszámú ilyen forgatókönyvön alapuló film?

A rövid válasz, hogy azért, mert nagyon nagy rá az igény, és a pornócsatornák szolgálatkészen reagálnak is erre. A szakértőket azonban az is érdekli, hogy miért ülteti a képernyők elé ez a tulajdonképpen megalázó helyzetet bemutató zsáner férfiak millióit világszerte. Justin Lehmiller szexuálpszichológus a Playboy hasábjain foglalja össze az ezzel kapcsolatos teóriákat.

Tényleg ennyire népszerű?

Igen. Nagyon sokan, köztük például neves kutatók (Ogi Ogas és Sai Gaddam) vizsgálódtak a témában, és az internetes kereséseket elemezve arra jutottak, hogy az ilyen tartalmú kutakodások szorosan a második helyen állnak a „fiatal”/„tini” címkét tartalmazók mögött. Ráadásul nem csak a pornómegosztókon aratnak – egy sor erotikus témájú könyv is erre az alapszituációra épül.

Lehmiller is arról számol be, hogy nagyon sokszor felmerül ez a leosztás, amikor szexuális vágyaikról faggatja pácienseit. Weboldalán anonim módon ezrek válaszolták már meg, mi az, amit tűzbe hozza őket, és az édeshármas, valamint a különböző BDSM fantáziák mellett ez is nagyon gyakori. Sok férfi számolt be arról Lehmillernek, hogy szívesen megélné ezt a vágyát a gyakorlatban is, mondjuk, szexklubba kirándulva az asszonnyal. 

A fantáziálásokban ráadásul nem csak a kiindulópont a közös, a legtöbb ilyen képzelgésben a feleség és az idegen partner heves, gyönyörteljes szexet élnek át, a beugró férfi jellemzően maszkulinabb, férfiasabb és sokszor nagyobb pénisszel rendelkezik, mint az eredeti partner. És összeköti a fantáziálókat az is, hogy legtöbbjükben felmerül, vajon normálisak-e ezek a vágyképek egy egyébként kiegyensúlyozottan működő párkapcsolatban.

Normális?

Szeretnénk mindenkit megnyugtatni: Lehmiller szerint teljesen. Evolúciós oldalról megközelítve ugyanakkor furcsa, hogy ez a sok férfi számára örömet okozó helyzet az „igazi” partnerre nézve előnyökkel egyáltalán nem jár, sőt. Az élővilágban a „hím” elsődleges célja a továbbörökítés, „a magok szétszórása”, egy ilyen helyzetben pedig egy másik, dominánsabb konkurens jelenik meg, és nem biztosított az apaság kérdése sem. Ráadásul sok evolúciós pszichológus szerint éppen a kizárólagosságra törekvés (az, hogy a hím számára az a jó, ha egy-egy nőnemű egyedet csak ő termékenyít meg) az oka annak, hogy a férfiak sokszor hevesebben, akár agresszióval is reagálnak partnereik szexuális hűtlenségére is.

A jelenség korábban is létezett
A jelenség korábban is létezettg-stockstudio / Getty Images Hungary

Manapság persze jóval kisebb szerepe van az ilyesfajta aggodalmaknak: nemcsak a születésszabályozás, de például az apasági vizsgálatok is átláthatóbbá teszik az örökítés ügyét. Ebből azt gondolhatnánk, a mi korunkban kapott csak nagyobb szerepet ez a fajta fantázia. Ez azonban nem így van, már jóval a fogamzásgátló feltalálása előtt beszámoltak férfiak ilyen jelegű fantáziálásaikról, szóval a dolog nem a 21. század terméke.

De akkor mi az oka?

Sokféle teóriával előálltak már ezzel kapcsolatban. Vannak, akik úgy gondolják, a megcsalástól, szexuális hűtlenségtől való félelemmel küzdenek meg az átszexualizálással a férfiak, megint mások úgy vélik, hogy tulajdonképpen mazochista hajlam az, ami megjelenik ebben a fantáziában, hiszen a felszarvazott férfi szerepe a megalázottságról is szól.

A pszichológusoknak azonban kétségeik vannak: ők úgy vélik, ritka az olyan eset, amikor egy-egy félelmet annak szexuális „feltöltésével” győzünk le, és nem áll meg a BDSM elmélet sem, mert az ezt a szcenáriót kedvelő férfiaknak sok esetben nincs más ilyen jellegű fantáziájuk. Ráadásul, a felszarvazással kapcsolatos perverzió felnőttkorban alakul ki, míg a mazochizmus inkább a tinédzserkor-gyökerű.

Spermaverseny?

A témával foglalkozó tudósok körében sokszor merül fel a spermaverseny elnevezésű teória, melynek lényege, hogy az ebben a jelenetben megjelenő versenyhelyzet határozottabb szexuális viselkedést és más, a megtermékenyítést segítő élettani változást eredményez.

A nők szexuális szabadsága is sokat árnyal a képen
A nők szexuális szabadsága is sokat árnyal a képenSteve Sparrow / Getty Images Hungary

Egy 2005-ben, 50 fő bevonásával végzett vizsgálatban azt találták, hogy több aktív és jól funkcionáló spermát produkáltak azok a férfiak, akik maszturbáció közben több férfi+egy nő kombinációjú szexet néztek, mint azok, akiknek a 2 nő+egy férfi forgatókönyvű filmet mutattak. Más kutatások pedig azt igazolták, hogy a férfiak behatolás után határozottabbat és mélyebbet löktek, ha úgy gondolták, hogy a párjuk megcsalta őket.

A spermaháború teóriája szerint a férfiak egyik kedvenc forgatókönyve azért olyan kedves a számukra, mert a megtermékenyítést biztosabbá tevő tevékenységekre sarkallja őket.

David Ley pszichológus, a Insatiable Wives: Women Who Stray and the Men Who Love Them című könyv szerzője szerint nem elhanyagolható tény az sem, hogy a férfiak számára serkentőleg hathat a tudat, hogy a feleségük más számára is kívánatos, a dögös, mások által is kíván partner pedig vágyfokozó státuszszimbólum.

És akkor pontosan miért képzelegnek erről?

A legvalószínűbb, hogy sokféle tényező közös együttállása lehet abban, hogy egy-egy férfi számára miért bír izgató hatással az ilyen jelenet, ráadásul társadalmi változások is állhatnak a háttérben. A nők szexuális felszabadítása, a privát szférát lebontó technikai újdonságok megváltoztatták a házasságokat és a szexualitással kapcsolatos korábbi beállítódásainkat, a pornóban is megjelenő ilyen jelegű tartalom pedig validálta ezeket a fantáziákat azok számára, akik korábban titkolták, hogy ilyesmiről képzelegnek. 

Szakértők azt mondják, teljesen rendben van az ilyen jellegű fantázia, ugyanakkor óva intenek az élesben való kipróbálástól. Mint mondják, annak, ha egy harmadik felet is meghívunk az ágyunkba, biztosan hatása lesz a szexuális életünkre, de egyáltalán nem biztos, hogy olyannal, amilyenre vágytunk. Azt a luxust, hogy az érzelmi következményektől teljesen eltekintsen, csak a pornó engedheti meg magának.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek