7 dolog, amit nem tudtál az orgazmusról

Az orgazmus jelenségét rengetegen, számtalan szempont szerint vizsgálták már. Lássuk, mi mindent tudunk róla.

Dr. Justin Lehmiller szedte össze a legérdekesebb tudományos tényeket az orgazmussal kapcsolatban. Ezek közül te hánnyal vagy tisztában?

Íme, a lista:

1. Kultúránként változik, hogy milyen az ember arca orgazmus közben. A kutatások eredményei szerint a nyugati kultúrára a vertikálisan megnyúló arc, nyitott száj, ezzel szemben az ázsiaiakra inkább a mosolygós száj és a csukott szem jellemző.

2. Az orgazmus nemcsak enyhíti a fejfájást, de bizonyos esetekben éppen ez a kiváltó ok. Vannak olyan, migréntől szenvedő emberek, akik számára megoldást jelent a fejfájásra az orgazmus. Ezzel szemben, a szerencsétlenebbeknél pedig éppen az orgazmus következtében alakul ki hirtelen fejfájás.

3. Emellett vannak, akik szó szerint bele tudnak betegedni az orgazmusba. Az orgazmust követő betegség tünetei széles skálán mozognak: az allergiás reakcióktól az influenzára emlékeztető panaszokig szinte bármi előfordulhat, és súlyos esetben akár egy hétig is fennállhatnak.

Újabb és újabb felfedezések, hála a tudománynak!
Újabb és újabb felfedezések, hála a tudománynak!Fotó: Milkos / Getty Images Hungary

4. Bár rengeteg különbség van a férfi és a női orgazmus között, a kutatások eredményei arra utalnak, hogy nemtől függetlenül, hasonlóan írják le az emberek az élményt. Az orgazmusok jellemzése alapján általában nem lehet különbséget tenni a két nem között. Ennek valószínűleg az az oka, hogy az orgazmus során létrejövő agyi folyamatok egészen hasonlónak tűnnek.

5. Vannak emberek, akik genitális stimuláció nélkül is képesek az orgazmusra. A tudomány egyelőre nem ellenőrizte, hogy ilyen esetekben is hasonló folyamat játszódik-e le a szervezetben, mint a nemi szervek izgatásával kiváltott orgazmuskor, de számos olyan esetről tudunk, amely alkalmával az orgazmushoz elég volt például a mellbimbók stimulálása.

6. Nem minden orgazmus egyforma. A legtöbb nő szerint vannak intenzívebb és kevésbé intenzív alkalmak. Az orgazmus minőségét sok minden befolyásolhatja, például a szexuális vágy mértéke, a partner személye, az érzelmek, vagy egy új szexuális élmény adta izgalom.

7. Meglepően sok ember nincs tisztában azzal, hogy a partnerük milyen gyakran él át orgazmust. A statisztikák szerint a férfiak gyakrabban tévednek, mint a nők. A nőknek nagyjából 6 százaléka becsüli alá partnerük orgazmusainak számát, 8 százalékuk szerint pedig gyakrabban élvez el a társuk, mint valójában. A férfiak 17 százaléka gondolja úgy, hogy ritkábban van párjuknak orgazmusa, ezzel szemben 25 százalékuk szerint partnerük gyakrabban élvez el, mint ahányszor valójában.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.