Mindig hideg a kezed? Így javíthatsz a vérkeringésén!

Kezünk rossz vérkeringése fájdalmat eredményezhet, és sokféle kellemetlenséget okozhat napi teendőink végzése során. Néhány egyszerű gyakorlattal azonban könnyen orvosolhatjuk a helyzetet.

Testünk izmainknak megfelelő mennyiségű véroxigénre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően működhessenek. A vérkeringési problémák gyakori tünete például kezünk zsibbadása, a bőr szárazsága, ujjaink hidegsége, illetve fáradt érzés végtagjainkban. A Livestrong szakértője bemutat néhány egyszerű gyakorlatot, melyekkel megdolgoztathatjuk a kezünkben lévő izmokat, elősegítve az őket körülvevő vérerek kitágulását, minek következtében nagyobb mennyiségű, oxigénben dús vér áramolhat keresztül azokon.

Néhány egyszerű gyakorlat elegendő a jobb vérkeringéshez

Mint a legtöbb testmozgás esetében, ezúttal is érdemes a könnyebb gyakorlatokkal kezdeni, majd fokozatosan építkezni felfelé. Bemelegítésnek tartsuk előre mindkét kezünket, majd lazán, egyenletesen rázzuk őket, hogy beinduljon a véráramlás. Ezután szorítsuk ökölbe kezeinket, és tíz másodpercig tartsuk őket így, majd engedjük el. Ezt ismételjük meg néhányszor. Egy edzéshez használt gumilabda vagy egy újságpapír segítségével markunk összeszorítását is gyakorolhatjuk.

Így javítsd kezed vérkeringését
Így javítsd kezed vérkeringésétRunstudio / Getty Images Hungary

Miután végeztünk a bemelegítéssel, nyújtsuk ki a kezünket, majd egymás után hajlítsuk be ujjainkat, mindegyiket néhány másodpercig úgy hagyva, mielőtt folytatnánk a következővel. Másik kezünkkel segíthetünk, ha nem menne magától az ujjak hajlítása, de sose erőltessük a dolgot addig, hogy már fájdalmat okozzon.

Ha jól megdolgoztattuk az ízületeket, jöhetnek az izometrikus gyakorlatok. Tegyük mindkét kezünket a mellünkre, úgy, hogy két tenyerünk összeérjen, majd tíz másodpercig lassan szorítsuk egymásnak őket. Néhányszor ismételjük ezt meg. Ezt követően szorítsuk ökölbe az egyik kezünket, és nyomjuk neki másik, nyitva tartott tenyerünknek, szintén tíz másodpercig, párszor megismételve. Különböző szilárd felületeknek, az asztal lapjának vagy a falnak is nekinyomhatjuk a kezünket. Érdemes váltogatni, hogy kezünk melyik részével – ujjainkkal, tenyerünkkel stb. – érintjük az adott felületet. A gyakorlatok végeztével érdemes ujjainkkal lazító masszásban részesíti a megdolgozott kézizmokat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra