18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Közvetíti a sperma az egyes gyógyszerek hatóanyagait?

Régóta tudjuk, hogy a testnedvek cseréje nem teljesen kockázatmentes dolog, és hogy védekezés nélküli szexuális kapcsolat során nemcsak a nem kívánt terhesség, de a szexuális úton terjedő betegségek kockázata is megnő. De mi a helyzet a különböző gyógyszerekkel és a drogokkal? Megjelennek hatóanyagaik a spermában? És ha igen, jelentenek veszélyt a szexuális partnerre?

A sperma minőségének javításáról sokat olvashattunk már. Úgy tudjuk, hogy bizonyos ételek és életmódszokások befolyásolhatják a hímivarsejtek minőségét, mennyiségét és jellegét. Adja magát a kérdés, hogy ha az életmód és a táplálkozás bele tud szólni a sperma összetételébe és minőségébe, vajon nem hatnak-e ugyanígy a különböző gyógyszerek és drogok. Justin Lehmiller szexuálpszichológus blogbejegyzésében válaszol azoknak, akik tudni szeretnék, milyen kockázatot rejt számukra gyógyszert szedő vagy drogfogyasztó partnerük ondója.

Bekerül egyáltalán a spermába a gyógyszer? Átjuthat a partner testébe?

Kutatások azt igazolják, hogy egyes rendszeresen szedett gyógyszerek a spermában és más testnedvekben, például a nyálban is kimutathatók, nagyjából olyan koncentrációban, mint a vérben. Vagyis igen, szexuális aktus (akár vaginális, akár orális vagy anális szex) közben átjuthatnak a partner szervezetébe. Érdemes ugyanakkor azt is megjegyezni, hogy nemcsak a koncentráció kicsi, de az átjutó mennyiség is rendkívül kevés. A sperma volumene egy-egy ejakuláció során körülbelül 1-2 teáskanálnyi, és ez a mennyiség sem nagy koncentrációban tartalmazza a hatóanyagot. 

Felszívódik?

Az, hogy átjut egy-egy hatóanyag, még nem elég a hatáshoz is. Az sem mindegy, hogy képes-e felszívódni a partner testében. Ezzel kapcsolatban csak a vaginális szexre vonatkozóan vannak adatok. A hüvelyfalon keresztül fel tudnak szívódni bizonyos hatóanyagok (gondolj csak a hüvelybe helyezendő kúpokra, vagy azokra, akik vodkával átitatott tamponnal próbáltak berúgni), de a felszívódás nem teljes, az átjutó anyag is csekély, az ejakulátum egy része pedig ki is folyik a hüvelyből, nem érintkezik hosszan vele.

Mi a helyzet a fogantatással?

Vannak, akiket az aggaszt, hogy a spermában kimutatható egyes szermaradványok hathatnak-e egy leendő magzat egészségére. A kutatások megnyugtatnak ezzel kapcsolatban: egy összehasonlító vizsgálatban (a metotrexát nevű hatóanyagot is tartalmazó gyógyszerek hatását kutatták) nem találtak eltérést az egyes magzatok egészsége közt annak alapján, hogy az apa spermájában kimutatható volt-e valamilyen szermaradvány, egy másik vizsgálatban pedig állatkísérletekkel jutottak hasonló eredményre: az apa spermájában lévő gyógyszer biológiailag nem volt jelentős kockázati forrás.  

Mit visz?
Mit visz?Shutterstock

Fontos kiemelni ugyanakkor: vannak olyan gyógyszerek, melyek a férfi megtermékenyítő képességére káros mellékhatásokkal rendelkeznek. A fenti megállapítások nem erre vonatkoztak, hanem azt vizsgálták, hogy a sperma minőségétől függetlenül az azzal együtt bejutó gyógyszermaradvány okoz-e bajt!

Bár az orális és az anális szex kapcsán felszívódó mennyiséget nem vizsgálták, Lehmiller szerint nem lehet nagy a különbség, ezekben az esetekben is nagyon kevés anyag kerül a partner szervezetébe, de annak is töredéke szívódik fel a nyálkahártyán.

Kik lehetnek veszélyben?

Egyes elszigetelt esetek mellett (1985-ből van olyan dokumentált eset, amikor egy penicillinérzékeny nőnek okozott problémát partnere penicillint is tartalmazó gyógyszere) azok lehetnek nagyobb veszélyben, akik nagyobb mennyiségben érintkeznek a spermával. Azok a szexmunkások, akik védekezés nélkül dolgoznak, értelemszerűen nagyobb adagban „kapnak” a spermából, de ahhoz, hogy ennek kimutatható hatása legyen, az is kellene, hogy a különböző partnerek hasonló gyógyszert vagy drogot szedjenek. Ha rengeteg különböző partnerrel él valaki szexuális életet, akkor a drogok átjutásánál sokkal nagyobb probléma a szexuális úton terjedő betegségek kockázata.

Vagyis?

Nagyon sok feltételnek kell egyidejűleg jelen lennie ahhoz, hogy valós veszély legyen a spermából felszívódó gyógyszer vagy droghatóanyag. Ha adott egy férfi, aki nagy dózisban szed gyógyszert, nagyobb mennyiségű spermát termel (merthogy nem mindenkinél ugyanaz a mennyiség), és rendszeresen védekezés nélkül van együtt az arra az anyagra érzékeny partnerrel, elképzelhető negatív hatás. Ha partnered vagy te erős gyógyszert szedsz, vagy gyógyszerallergiátok van, érdeklődjetek orvosotoknál azzal kapcsolatban, hogy érint-e benneteket a kockázat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek