15 kérdés, amiből kiderül, mennyire lesz tartós a kapcsolatotok

Honnan tudhatom, hogy a párkapcsolatom hosszú távon is boldog lesz? – ez az a kérdés, amivel Gary W. Lewandowski párkapcsolati szakember a leggyakrabban találkozik, és szerinte az emberek nem azokra a szempontokra fókuszálnak, amikre kellene ahhoz, hogy közelebb kerüljenek az igazsághoz.

Elcsépelt, de igaz megállapítás, hogy a szerelem, amellett, hogy csodálatos érzés, elvakít. Egy bimbózó kapcsolatban ugyanis sokszor nem látjuk, vagy nem akarjuk észrevenni a másik hibáit, vagy azokat a problémákat, amik előbb-utóbb pokollá varázsolhatják a harmóniát.

A valóságban tehát nem egyszerű megállapítani, hogy milyen hosszú távú lesz egy kapcsolat, de azért akad néhány eszköz, ami a segítségünkre lehet, hogy tisztábban lássunk. Gary W. Lewandowski párkapcsolati szakember, a Monmouth Egyetem pszichológiaprofesszora egy 15 kérdésből álló listát állított össze annak érdekében, hogy kideríthessük, érdemes-e benne maradni egy kapcsolatban.

The Independent oldalán bukkantunk rá a professzor által összeállított kérdéssorra, melyben a megérzések és a tudomány – a döntéshozásnál, mérlegelésnél két alapvető tényező – segítenek megválaszolni ezt a fontos kérdést.

  1. Úgy érzed, a partnered hatására jobb emberré válsz, és te is a jót hozod ki belőle?
  2. Nem okoz gondot számotokra megosztani minden érzéseteket, megbízni egymásban, közel lenni egymáshoz, és elengedni az aggodalmakat, amikor egy ideig nem látjátok egymást?
  3. Elfogadjátok egymást olyannak, amilyen? Nem akarjátok megváltoztatni a másikat?
  4. Amikor felmerül valamilyen nézeteltérés, tisztelettudóan, negatív hangvétel nélkül tudtok kommunikálni?
  5. Egyenlően oszlik meg a döntéshozás felelőssége és a hatalom a kapcsolatotokban?
  6. A partnered a legjobb barátod, és ő is téged tart a legjobb barátjának?
  7. Leginkább „mi”, „nekünk” egységben gondolkodtok, vagy az „én” meg „te” viszony jellemző a kapcsolatotokra?
  8. Megbíznátok egymásban annyira, hogy a közösségimédia-jelszavatokat vagy a bankszámlátok kódját is megosszátok egymással?
  9. Jó véleménnyel vagytok egymásról – anélkül, hogy bálványoznátok a másikat?
  10. A közeli barátaitok szerint a kapcsolatotok sokáig bírja majd?
  11. Egyetlen piros zászló (megcsalás, féltékenység, kontrolláló viselkedés) sincs jelen a kapcsolatotokban?
  12. Egyeznek a politikai, vallási nézeteitek, a házasság intézményéről alkotott véleményetek, a gyerekvállalás iránti vágyatok és a szülőséggel kapcsolatos elképzeléseitek?
  13. Hajlandóak vagytok feláldozni egymásért a saját szükségleteiteket, vágyaitokat – anélkül, hogy lábtörlő váljon belőletek?
  14. Érzelmileg stabilak vagytok?
  15. Szexuálisan kompatibilisek vagytok?

Lewandowski szerint már egyetlen „nem” válasz is annak a jele, hogy a kapcsolat nem fog örökké tartani, de a szakítás még mindig sokkal jobb megoldás, mint benne maradni egy rossz kapcsolatban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek