Vegyük észre időben a hererák tüneteit, hogy könnyű legyen a kezelés

Egyre több hangsúlyt kapnak a médiában a férfiakat érintő betegségek, melyek esetében – mivel az „erősebb nem” tagjai hajlamosabbak rá, hogy magukban tartsák egészségügyi problémáikat –, érdemes felhívni a figyelmet arra, mennyire fontos, hogy idejében kezeltessük őket. Ezek közé tartozik a hererák kockázata is.

Dr. Aditya Bagrodia, a Texasi Egyetem urológusa szerint érdemes jobban odafigyelnünk a betegségre, mely, habár a teljes lakosság körében viszonylag kisebb számban fordul elő – az Államokban évente kb. 9000 esetet diagnosztizálnak, hazánkban kb. 400-at –, leggyakrabban a 15 és 40 év közötti férfiakat támadja meg. A szakértő szerint a hererák kialakulását az örökletes hajlamon túl elsősorban különböző, például a pubertáskort követő hormonális változások idézik elő, ezért jelentkezik különösen nagy számban a fiatal férfiaknál.

Mire érdemes odafigyelnünk?

A betegség viszonylag könnyen kezelhető, de természetesen csak akkor, ha időben észreveszik az orvosok, még mielőtt átterjedhetne szervezetünk más részeire. Éppen ezért érdemes odafigyelnünk az esetleges tünetekre, és idejében szakemberhez fordulnunk – világít rá Bagrodia, aki szerint az egyik fő probléma, hogy az érintettek, a különböző nemi betegségekhez hasonlóan, szégyellik egészségi gondjaikat, ezért nem mernek segítséget kérni.

A hererák elsődleges jelei:

  • Fájdalommentes duzzanat, illetve egy nagyjából borsószem méretű csomó valamelyik herénkben.
  • Nehéznek érzett herezacskó.
  • Tompa fájdalom ágyékunkban vagy herezacskónkban.
  • Az emlők, vagyis mellünk túlérzékenysége vagy megduzzadása.

A hererákkal diagnosztizált páciensek mindössze tíz százaléka érez fájdalmat magában a herében. Miután a betegség testünk más részeire is átterjedt, érezhetünk fájdalmat a hátunkban, duzzanatot nyaki nyirokcsomóinkban, nyomást a mellünkben, esetleg nehezebben kapunk levegőt, vagy köhögünk.

Járj szűrésre, előzd meg!
Járj szűrésre, előzd meg!Diy13 / Getty Images Hungary

Különösen fogékonyak lehetünk a betegségre, ha családunkban előfordult hererákkal kezelt személy, vagy, ha minket magunkat kezeltek korábban vele, illetve, ha valamelyik herénk nincs rendesen leereszkedve. Emellett a nemzőképtelen férfiak is jobban veszélyeztetve vannak, habár maga a betegség nem okoz sterilitást. A statisztikák szerint a fehér bőrű férfiak esetében nagyobb a hererák előfordulásának esélye, mint fekete vagy ázsiai társaiknál – földrajzilag a heréinket megtámadó rosszindulatú daganat a skandináv országokban fordul elő egyébként a leggyakrabban.

Dr. Bagrodia szerint sokat számít a korai felismerés, hiszen ekkor még egy egyszerűbb műtéttel eltávolítható a daganat, míg később, ha a betegség már jobban elharapódzott bennünk, különböző sugárkezeléseken, kemoterápián és több operáción kell átesnünk a gyógyulás érdekében. Ha a fentebbi tünetek valamelyikét észleljük magunkon, érdemes azonnal felkeresnünk egy szakembert.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek