A halláscsökkenés idővel sötét világot teremt

Tudósok szerint kimutatható az összefüggés az időskori halláscsökkenés és a depresszió között.

A Columbia Egyetem orvosi kutatóközpontjának szakértői úgy találták, hogy az időskorban jelentkező nagyothallás és az ugyanezen korban jelentkező fokozott depresszió között jelentős kapcsolat áll fenn. A tudósok úgy vélik továbbá, hogy a hallásproblémák kezelésével megelőzhető lehet a depressziós állapotba süllyedés – számol be egy friss tanulmányról a Study Finds.

A rosszabb hallás elszigetel minket másoktól

A kutatás vezetője, Justin S. Golub szerint könnyű megérteni, miért okozhat rosszabb kedélyérzetet hallásunk romlása. Ha csökken a hallásunk, kevésbé vagyunk képesek a külvilággal való kapcsolattartásra, ezért jobban elszigetelődhetünk másoktól, az elszigeteltség érzése pedig előszeretettel járul hozzá a depressziós tünetek kialakulásához.

A halláscsökkenés igen gyakori probléma időskorban
A halláscsökkenés igen gyakori probléma időskorbanMara Ohlsson / Getty Images Hungary

Az egyetem kutatócsapata egy, az Egyesült Államokban élő spanyol ajkú közösség körében végzett orvosi felmérés eredményeit vette górcső alá. Az 5239, ötven év feletti, latin származású férfi és nő részvételével született felmérésben a szakértők az alanyokon hallásvizsgálatot végeztek, mellyel megállapították, milyen mértékben csökkent a hallásuk a közelmúltban, ezzel párhuzamosan igyekeztek a depresszió lehetséges jeleinek is utánajárni esetükben. A levont tanulságok egyértelműen megerősítették a tudósok feltevéseit a halláscsökkenés és a letargikus lelkiállapot összefüggéseivel kapcsolatban.

Golub szerint a hetven év felettiek többségénél előfordulnak az időskorral járó, enyhébb vagy komolyabb hallásproblémák, mégis csupán az érintettek töredéke fordul orvoshoz panaszaival. A kutató azt tanácsolja, ha gondokat észlelünk, mindenképpen keressünk fel egy szakértőt, hiszen – mint mondja – a megromlott hallás tünetei könnyen észlelhetőek, kezelésük pedig nem bonyolult. Ami viszont ennél is fontosabb, hogy akár a depressziót is megelőzhetjük vele.

Az öregedéssel járó, leggyakrabban idegi eredetű halláscsökkenés a harmadik leggyakrabban észlelt egészségügyi probléma az idősek körében, melyet több más, az előrehaladott korral kapcsolatos betegséggel, például a demenciával és a kognitív károsodással is összefüggésbe hoztak. Jelen kutatás volt az első, mely a csökkent hallási képességek és a depressziós kedélyállapot direkt összefüggéseit vizsgálta.

Oszd meg másokkal is!
Mustra