Reggel vagy este jobb zuhanyozni? Szavazz!

Egy sor apróság van, amin nagyon össze tudunk különbözni: a fürdéshez, zuhanyzáshoz ideális időpont kérdése épp ilyen. Az este fürdők szerint csak vegytisztán lehet ágyba bújni, a reggelesek szerint viszont pótolhatatlan ez a néhány perces rutin, hogy összeszedetten és frissen induljon a nap.

A hét kérdése sorozatunkban ennek a kínzó kérdésnek az eldöntéséhez szeretnénk segítséget nyújtani. Ellazító zuhany, vörösboros-illatgyertyás merülés este, vagy frissítő paskolás, napindító mini mindfulness reggel? Mindegy, mikor fürdünk, vagy létezik helyes időpont?

Nézzük, milyen érvek szólnak a reggeli és az esti tisztálkodás mellett!

Miért, csak egyszer szabad?

Természetesen nem tilos a napi kétszeri vagy többszöri tisztálkodás sem, de érdemes tudni: a víz nagyon szárítja a bőrt, ezért nem biztos, hogy jót tesz, ha egynél többször pancsolunk. Emellett jó gondolni arra is, hogy ha este tisztán tettük el magunkat (és párunk sem szerelőruhában vetette magát az ágyba), aligha piszkolódunk be éjjel annyira, hogy érdemes legyen plusz 30-120 liter vizet leereszteni a lefolyón…

Akár reggel, akár este szeretsz fürdeni, további alkalmat semmiképp ne iktass be csak azért, mert mások úgy látják jónak!

Ágyba csak tisztán, szépen?

Az este fürdők egyik legfőbb érve, hogy egyszerűen gusztustalan a (jó esetben) tiszta ágyneműbe az egész napos jövés-menés által ránk rakódott piszokkal együtt befeküdni. Bevallom, én is azt szeretem, ha ropog és illatozik az ágynemű, és attól például frászt kapok, ha az ágyra kinti ruhában ül valaki... De ha arra gondolok, hogy hajat azért a legtöbben nem mosunk mindennap, és így pont a szennyezésnek legjobban kitett részünket (a sapka alatt beizzad, annak híján meg tapad rá a kosz) hajtjuk a makulátlanul tiszta párnára, kicsit árnyaltabb lesz a kép.

Ha a vélhetően tényleg piszkos hajtól nem változik azonnal disznóóllá az ágy, lehet, hogy egy egész nap irodában ücsörgő ember teste sem fogja fertővé változtatni?

Neked mennyire fontos szempont az ágynemű tisztasága a fürdés időpontjának megválasztásakor?
Neked mennyire fontos szempont az ágynemű tisztasága a fürdés időpontjának megválasztásakor?Justin Paget / Getty Images Hungary

Baglyok és pacsirták

Azt, hogy reggel vagy este jó zuhanyoznunk, alapvetően befolyásolja a bioritmusunk is. Azok, akiknek kilenckor már fellövik a pizsamát, és gyakorlatilag ájultan zuhannak az ágyba, lehet, hogy nem baj, ha este elspórolják ezt a néhány percet, helyette inkább reggel – amikor amúgy is könnyebben kelnek – pótolnak be mindent egy élénkítő zuhannyal.  

Azok viszont, akik éjfélig vígan kukorékolnak, biztosan könnyebben veszik rá magukat bármilyen későn is, hogy megfürödjenek, és mondjuk, olvasgassanak még a kádban egy fél órát. Ők azzal is igazolhatják magukat, hogy így 10 perccel később kelhetnek reggel. Sokan azt mondják, hogy a lazító hatású meleg víz segíthet az esti elszenderedésben az alvásproblémákkal küzdőknek, mások meg azt, hogy a zuhany felébredni segít a nehezen kelőknek. 

Apropó, most akkor felébreszt vagy ellazít a fürdés?

Na igen, az emberek egy része ellazító, a másik fele pedig élénkítő hatására hivatkozik, amikor a reggeli, illetve az esti tisztálkodás mellett érvel. De mit is csinál tulajdonképpen a víz? Igazából mindkettőt – nem csoda, hogy évezredek óta használjuk ki a vízben rejlő különböző terápiás lehetőségeket. 

A hatás elsősorban attól függ, hogy milyen hőfokú vizet engedünk magunkra, illetve, hogy egy gyors zuhanyban vagy kádban ázásban gondolkodunk. A meleg vízben való ázáskor a vérnyomás csökken, ellazulunk (én pl. örülök, ha élve kikerülök egy kád forró vízből), egy hűvösebb zuhany viszont inkább összehúzza az ereket, serkenti a keringést, emeli a vérnyomást, így inkább reggelre való. Tanulmányok igazolják, hogy az esti fürdés segít ellazulni, csökkenti a stresszt, ezzel pedig segíti a könnyebb elalvást és pihentetőbb éjjeleket. Ha erre szavazol, jó, ha lefekvés előtt 1-1,5 órával teszed, alváskutatók szerint ugyanis így tudod kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket. 

Szintén nem légből kapott az az információ sem, miszerint a reggeli zuhanyzással a kreativitásodat tudod felpörgetni, vagyis egy reggeli zuhany remek napindító lehet például egy állásinterjú előtt, esetleg az érettségi napján. Mindkettő jól hangzik, igaz? Szegény Schneider Mátyás sem tudta, hirtelenjében mit mondjon Hyppolitnak. 

Én mindkét időpontot próbáltam, és tényleg igaz mindkét állítás: az esti melegtől könnyebb az elalvás, a reggeli gyorstól viszont úgy fel lehet ébredni, mint két kávétól se. 

És mi van a bőrömmel?

Jó kérdés, mert a bőröd szempontjából nem mindegy, mikor fürdesz. Ha száraz a bőröd, emiatt fürdés után testápolót használsz, sok kellemetlenségtől kíméled meg magad, ha nem reggel rángatod fel a még tapadós lábszáradra az irodai csőnadrágod, azaz inkább este fürdesz. Ha viszont zsírosabb a jellege, lehet, hogy reggel akkor érzed majd magad munkahely-kompatibilisnek, ha frissen mosdott vagy.

Igaz ugyanakkor, hogy a le nem tisztított faggyú éjszaka akár a pórusokat is eltömítheti, így akár reggeli, akár éjszakai fürdőző vagy, arra mindig ügyelj, hogy az arcodat tisztítsd meg, mielőtt álomra hajtod a fejed, ellenkező esetben csúnya pattanásokat szerezhetsz magadnak. 

Lenne szíved...?
Lenne szíved...?georgeclerk / Getty Images Hungary

És ha már bőr: sokan vannak olyanok is, akik éjszaka hajlamosak nagyon megizzadni, nekik mindenképpen a reggeli fürdést javasoljuk! 

Kazánfűtőként vagy földhivatali előadóként dolgozol? Esetleg home office-ban ücsörögsz egész nap?

A fürdés kérdését egészen egyszerűen el lehet dönteni. Ha olyan munkát végzel, amitől napközben erősen szennyezett leszel, vagy nagyon megizzadsz, szerintem nem kell otthon könyörögni, hogy ugyan, fürödj már meg, mielőtt ágyba bújsz. Igaz? Ha viszont egész nap az irodában (vagy otthon)  ülsz, munkahelyedre is kocsival mész, könnyebben el lehet fogadni, ha este csak egy alapos kéz-, arc- és fogmosás kell neked ahhoz, hogy ágyképesnek érezd magad.

Érdemes azért utóbbi esetben is elgondolkodni, hogy még ha nem is dolgoztad agyon magad, a lábad egész nap zokniban és cipőben izzadt, ahogy az intim testrészeid is szűk fehérneműben párolódtak egész nap… Utóbbira szerintem nem megoldás, hogy egyszerűen bugyit váltasz, mielőtt lefekszel. Lehet, valamivel tisztábbnak érzed majd magad, de azért ne legyenek illúzióid.

Sport

Az sem mindegy, sportolsz-e, és ha igen, mikor. Ha kanapékrumpli vagy, nem nagyon oszt vagy szoroz, mikor fürdesz, de ha sportolsz, jó, ha ahhoz igazítod a tisztálkodás idejét is. Ha este mész köredzeni, mindenképpen fürödj le lefekvés előtt, ha viszont a reggeled indul egy kiadós futással, vélhetően a reggeli fürdőzés válik majd be jobban. 

Milyen évszak van?

Nyáron, ha egész nap izzadunk, nemcsak a verejték ül meg a különböző testhajlatainkban, de erre szennyeződés is sok tapadhat (a tavaszi/nyári időszakban különösen sok pollen és más szennyeződés tapad a testünkre, ráadásul a szabadon hagyott felület is nagyobb), ráadásul sokan használunk ilyenkor még az utcai jövés-menéshez is napvédőt. Egy ilyen nap után kérlek, ne bújj mosdatlanul az ágyba, fürödj meg már este. Látod?

Sokan persze télen is inkább óva intenek a reggeli fürdéstől, nehogy megfázz utána. Ha ez nem is feltétlenül jelentős kockázat, arra azért érdemes ügyelni, hogy hajat ne reggel moss, ha kinn repkednek a mínuszok, és mivel remélhetőleg nem két külön szeánsz a mosdás és a hajmosás, ilyenkor mindenképpen jó, ha estére időzítesz.

Frissen borotválva szereted indítani a napot?

Neked a reggeli fürdőzés válhat be, mert a meleg pára felpuhítja az arcszőrt, amitől így sokkal könnyebben szabadulhatsz meg!

És te mit gondolsz, reggel vagy este kell fürdeni?

A szavazás a jobb felső sarokban lévő Facebook-ikonra kattintva nyílik. Kíváncsian várjuk a véleményedet! 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek