Így teszteld egyszerűen a szíved egészségét

Egy kutatócsoport azt vizsgálta, hogyan függ össze a szívbetegségek kialakulásának kockázata azzal, mennyi fekvőtámaszra vagyunk képesek. Meglepő eredményekre jutottak.

Érdekes összefüggést talált egy friss kutatás: azoknál a férfiaknál, akik legalább 40 fekvőtámasszal megbirkóztak, sokkal kevésbé valószínű az egyes szívbetegségek kialakulása a következő 10 évben. Az eredményekről a Study Finds számolt be.

40 fekvő = egészséges szív 

A Harvard Egyetem szakértői által végzett kutatás az első, amely az elvégzett fekvőtámaszok számát hozta összefüggésbe a szívbetegségek kialakulásának kockázatával. Az eredmények szerint azok a középkorú férfiak, akik legalább 40 fekvőtámaszt meg tudtak csinálni, 96 százalékkal kevésbé valószínű, hogy szívelégtelenség miatt halnak meg, mint azok, akik 10 fekvőtámasznál már feladták a próbálkozást.

A kutatás 2000-től 2010-ig tartott, ezalatt 1104 férfi tűzoltó adatait vizsgálták. A vizsgálódások kezdetekor a résztvevők átlagéletkora 40 volt, átlagos testtömegindexük pedig 28,7. A résztvevők feladata az volt, hogy annyi fekvőtámaszt csináljanak, amennyit csak tudnak, emellett pedig az állóképességüket futópadon mérték.

A vizsgálati időszak végére 37 résztvevő küzdött szívbetegséggel összefüggő problémával, közülük pedig 36-an nem tudtak 40 fekvőtámaszt megcsinálni a legelső felmérés alkalmával. A futópadon mért eredmények nem mutattak egyértelmű összefüggést a szívbetegségek kialakulásával.

... 38, 39, 40
... 38, 39, 40Corey Jenkins / Getty Images Hungary

Jó módszer az állapotfelmérésre

„Eredményeink alátámasztják, hogy a fekvőtámasz egyszerű, költségmentes módszer lehet a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának felmérésére” – mondja Justin Yang, a tanulmány egyik szerzője, aki kutatásuk jelentőségét abban látja, hogy „meglepő módon a fekvőtámaszaink száma nagyobb összefüggésben van a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásával, mint az, hogyan teljesítünk a futópadon”.

A kutatók szerint fontos kiemelni, hogy olyan férfiakat vizsgáltak, akik foglalkozásukból adódóan aktív életmódot folytatnak, ezért az eredményeket nem szabad általánosnak tekinteni. Azonban foglalkozástól és nemtől függetlenül, érdemes mindent megtennünk annak érdekében, hogy megőrizzük egészségünket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra