Miért csak a rosszra emlékszünk tönkrement kapcsolatainkból?

Ne emészd magad rajta! Felejtsd már el! Tedd túl magad a dolgon! És ez csak egy pár azok közül a jó tanácsok közül, amiket hallgat az ember egy szakítás után. De miért ilyen nehéz mindez? Pszichológusok keresték a választ.

Ne terheljük meg most emlékeinket azzal, ami már elmúlt – írja Shakespeare A vihar című komédiájában. És ezt már csaphatjuk is hozzá azokhoz a dolgokhoz, amiket könnyebb mondani, mint csinálni. Hiszen mindannyiunknak törték már össze a szívét, és bizony, ilyenkor nem olyan egyszerű túllépni a csalódáson. De vajon miért tesszük túl magunkat ilyen nehezen az exeinken és az általuk okozott fájdalmon? Pszichológusok keresték a választ ezekre a kérdésekre, az eredményről pedig a NewScientist számolt be.

Az agyunk segít, hogy tovább tudjunk lépni 

Ahogy múlik az idő, az agyunk egyfajta mentális szűrőként kezdi enyhíteni az egyes emlékekhez köthető negatív érzéseket, így sokszor csak a jó dolgokra emlékszünk. „Ez egy természetes és egészséges folyamat, hiszen nem tudunk a múltban élni” – mondja Bettina Zengel, a brit Southamptoni Egyetem pszichológusa, aki hozzáteszi: „ez azonban nem állja meg a helyét, ha a korábbi párkapcsolatainkra gondolunk”.

A kutatócsoport több mint 200 embert kért meg arra, hogy írják le, most hogyan vélekednek az aktuális vagy egy korábbi kapcsolatukról. A résztvevők alig több mint fele választotta a meglévő kapcsolatát, és jellemzően a pozitív emlékeik erősebbek voltak, mint a negatívak.

Hiába volt jó a kapcsolat, sokszor csak a negatív érzések maradnak
Hiába volt jó a kapcsolat, sokszor csak a negatív érzések maradnakShutterstock

Nem minden esetben működik a szűrő

A mentális szűrő azonban nem befolyásolta, hogy az emberek hogyan emlékeztek vissza a korábbi kapcsolatukra. Azok, akik olyan eseményekről számoltak be, amiket egy korábbi partnerükkel éltek át, ugyanolyan valószínűséggel tapasztalják meg mind a negatív, mind a pozitív érzéseket.

Amikor a múltbeli kapcsolatainkra gondolunk, úgy tűnik, a rossz emlékek felülírják a jókat.

A helyzet csak rosszabbá vált, amikor a kutatók arra kérték a résztvevőket, hogy a szexuális élményeiket idézzék fel. Ezekben az esetekben a múltbeli kapcsolatokhoz fűződő negatív érzések sokkal erősebbek voltak, mint a pozitívak. Emellett az is befolyásolja, hogy ki mennyi ideig tapasztal rossz érzéseket, amikor a múltbeli kapcsolatára gondol, hogy az illető mennyire volt bizonytalan.

Tim Ritchie, a chicagói Saint Xavier Egyetem kutatója elmondta: ez volt az első olyan eset, hogy az említett mentális szűrő működését párkapcsolatokkal összefüggésben vizsgálták, és az eredmények segítségével könnyebben azonosíthatók azok az emberek, akiknek támogatást nyújthat a tanácsadás. De nem csak annak a félnek okoz kihívást a szakítás feldolgozása, akivel ezt megtették, hiszen sokszor a döntést meghozni is épp olyan nehéz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek