Ennyire egészséges az inkák szent növénye, a kinoa

A kinoa (quinoa), más néven rizsparéj az Inka Birodalomban szent növénynek számított, manapság pedig az egyik legegészségesebb táplálékként tartják számon. Miben rejlik csodaként tisztelt hatása, és mit érdemes tudni a növényről?

A Dél-Amerikából származó kinoa magvait évezredek óta fogyasztják az őshonos népek, az utóbbi időben pedig világszerte egyre népszerűbb eleségnek számít, köszönhetően egészségünkre gyakorolt jótékony hatásainak. A kinoa lágyszárú növény, melyet ehető magjáért és leveléért termesztenek. Úgynevezett álgabona, vagyis valójában nem tartozik a gabonafélék közé. Magját a rizshez hasonlóan fogyasztják, de számos felhasználási módja ismert. A magok gluténmentesek, továbbá rendkívül gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban – meséli a Healthline cikke.

Az inkák kincsének hatása itt sem maradhat el

A kinoa azon néhány növényi táplálék közé tartozik, mely egyszerre tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat. Mint említettük, rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban – többek közt cinket, mangánt, magnéziumot, rezet, vasat és káliumot, illetve B1-, B2- és B6-vitamint is tartalmaz –, emellett hasznos rostokban és növényi fehérjében is túlteng, és kis mennyiségben omega-3 zsírsavak is találhatóak benne. Génmódosítás-mentes, többségében organikusan termesztik, mindenféle toxikus permetezőanyagot nélkülözve.

Mindemellett a kinoa számos antioxidánst, ún. flavonoidokat is tartalmaz, melyek közül a kvercetin és kaempferol a legjelentősebbek. Ez a növényvilágban elterjedt vegyületcsoport közismerten gyógyhatású, többek közt gyulladáscsökkentő hatásuk is ismert, de óvnak a vírusfertőzésektől, enyhíthetik a depresszió tüneteit, és a rák kialakulásának kockázatát is leredukálhatja.

Ezért szupernövény a kinoa
Ezért szupernövény a kinoaYagi Studio / Getty Images Hungary

Rostos mag, glutén nélkül

A gabonafélékhez képest a kinoamagvak jóval több növényi rostot tartalmaznak. Ezeknek többsége nem oldódó rost, melyek kevésbé jótékony hatásúak egészségünkre, mint az oldódóak, de azért utóbbiak is szép számmal vannak jelen egy tál „rizsparéjban”. Az oldódó rostok segítenek vércukorszintünk szinten tartásában, csökkentik szervezetünk koleszterintartalmát, és teltségérzetet keltenek, vagyis kordában tartják étvágyunkat. Cukorbetegek is könnyen fogyaszthatják, ugyanis igen alacsony glikémiás értékkel rendelkezik.

Fontos megemlítenünk továbbá a kinoa anyagcserénkre gyakorolt jótékony hatását is. Egyes kutatások azt bizonyítják, hogy ha kenyér és tészta helyett kionát fogyasztunk, csökken a vérünkben lévő cukor és inzulin, illetve trigliceridek, vagyis neutrális zsírok mennyisége. Patkányokon végzett kísérletek azt mutatták, hogy ha kinoával egészítjük ki magas fruktóztartalmú diétánkat, szinte teljes mértékben kivédhetjük a fruktóz összes negatív hatását.

Végezetül, amellett, hogy rendkívül egészséges, a kinoa ízletes, könnyen, villámgyorsan elkészíthető, illetve számtalan módon tálalható különböző ételek kísérőjeként. A legtöbb szupermarketben vagy egészségboltban kapható, elkészítése pedig a rizshez hasonló. Mindössze arra figyeljünk, hogy főzés előtt alaposan mossuk meg, így eltávolítva a magokon esetleg megmaradt szaponinréteget. A növény által termelt szaponin biztosítja a magok védelmét a kórokozóktól, viszont kesernyést ízt hagy maga után. Egyes boltban kapható termékeket már előre jó alaposan átmostak a szaponin eltávolításának érdekében, így ezek esetében nem szükséges különösebb elővigyázatosság. Fedő alatt 240 milliliter vízben kb. 15-20 percig pároljunk egy teáscsészényi (kb. 170 gramm) kinoát, melyet az ízek kedvéért szórjunk meg egy kis sóval. Ezután köretként, illetve salátákban, kásákban is remekül felhasználható.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek