Kevesebb a barátságnál, és több a szerelemnél: amit a brománcokról tudni akartál

Matt Damon és Ben Affleck barátsága az egyik leghíresebb példája az ún. brománc jelenségének. Az angol brothers (testvérek) és romance (románc) szavak összevonásával létrejött kifejezést a férfiak közötti kivételesen szoros, de nem szexuális jellegű kapcsolatok jelölésére használják. Mit gondolunk a bromantikus kapcsolatokról? Van bármi közük a szerelemhez? Szükségünk van egyáltalán erre a fogalomra?

Minden idők leghíresebb brománca, ami a fogalom elterjedéséhez is vezetett
Minden idők leghíresebb brománca, ami a fogalom elterjedéséhez is vezetettFrazer Harrison / Getty Images Hungary

A 21. század elején elsősorban a filmiparban kaptak egyre nagyobb láthatóságot a brománcok. Híres férfi színészek barátságairól (pl. Brad Pitt/George Clooney, vagy Vince Vaugh/Owen Wilson) cikkezett a média, a legnépszerűbb sorozatokban állandó humor forrása volt a főszereplők közti (pl. Joey/Chandler, Ted/Marshall) kötelék párkapcsolati működésre emlékeztető jellege, a mozikban pedig Zsákos Frodó és Csavardi Samu, a kis hobbitok minden akadályt legyőző barátságától hatódott meg sok százezer néző.

#1 Miben különbözik a brománc a hagyományos barátságtól?

A brománc kifejezés használatát Dave Carnie újságírónak tulajdonítják, aki a ’90-es években a Big Brother nevű amerikai gördeszkás magazinban ezzel a szóval írta le az egymással sok időt töltő görkorcsolyázó férfiak közti szoros barátságot. A brománc kivételesen érzelmes és intim kapcsolat, amely bizonyos értelemben túlmegy a tradicionális férfi barátságokon. Ebben a kötelékben gyakori a szeretet kifejezése: egymás megérintése, ölelése, puszilgatása. Előfordulhat, hogy a kapcsolatot egyfajta érzelmi kizárólagosság jellemzi, az egymás iránti rajongás intenzív érzése, amely megnövekedett belső stabilitást, mély megosztásokat és társas beteljesülést eredményez a személy számára. 

Ismersz olyan embert, akinek bromantikus kapcsolata van?

#2 Kölcsey is egy férfinak írt szerelmes leveleket

Nyáry Krisztián magyar költők-írók szerelmi életéről szóló könyvei kapcsán még 2013 végén kavart nagy port a hír, miszerint a Himnusz szerzője egy férfinak, az általa hőn szeretett Szemere Pálnak címzett meglehetősen intim hangvételű leveleket. Az egyik mű zárásaként például ezeket a sorokat olvashatjuk:

Ölellek véghetetlen szerelemmel, mint mátkád ölelni soha sem foghat – ez a szív nem a lyánykájé.

Mai fogalmaink szerint egyértelműnek tűnik a sztori: Kölcsey Ferenc szerelmes volt egy férfiba. Kérdés persze, hogy mennyire érvényesek ezek a fogalmak egy olyan ember összetett érzéseinek leírásakor, aki a 19. század első felében élt. Fontos hangsúlyozni, hogy mind a melegség, mind a barátság szociálisan megkonstruált fogalmak, azaz különböző korokban és társadalmakban mást értettek alattuk. A változó jelentések következtében valószínűleg sosem fogjuk megtudni, hogy Kölcsey szerelmi érzéseket táplált-e barátja iránt (a brománc kifejezés még nem is létezett). A baj sokkal inkább az, hogy ennek puszta lehetőségétől sokakat kiver a víz.

Miért volna nemzeti tragédia, ha kiderülne, hogy a magyar himnusz egy meleg férfi tollából származik?

Kellemes bromantikus este a tetőn
Kellemes bromantikus este a tetőnAleksandarNakic / Getty Images Hungary

#3 Más kultúrákban természetesebb a férfiak közötti érintkezés

A nyugati kultúrákban a tradicionális férfi barátságok a közös érdeklődés és tevékenységek köré szerveződnek, elvétve fordul elő bennük testi érintés, az intimitás mértékét folyamatosan szinten kell tartani, hiszen az érzelmek kifejezése nem túl férfias. A férfiak közötti szenvedélyes kapcsolatokat nem tartják eléggé maszkulinnak, illetve ezek rögtön felkeltik a melegség gyanúját. Ez azonban korántsem univerzális jelenség!

Ahogy arra Robert Brain antropológus is felhívja a figyelmet, a férfiak közötti kapcsolatok a világ számos országában tartalmaznak érzelemkifejezést és szerelmi szenvedélyre hasonlító emóciókat. Előfordul, hogy a férfiak egymásba szeretnek, megosztják az ágyukat, és élethosszig tartó kötelék alakul ki közöttük. Ezek a viszonyulások nem írhatók le a nyugati heteroszexualitás-homoszexualitás fogalompárral, amely kategóriák az emberi viselkedések, gondolatok, érzések szűk skatulyába szorítását jelentik. 

Sokak szerint Barack Obama és Joe Biden egykori alelnök kapcsolata igazi brománc
Sokak szerint Barack Obama és Joe Biden egykori alelnök kapcsolata igazi brománcPatrick Smith / Getty Images Hungary

#4 Akinek van bromantikus kapcsolata, biztos nem heteró?  

2010-ben a lifenetwork.hu portál a szexuális élettel kapcsolatos kutatást folytatott, amelyet 151 335 személy töltött ki Magyarországon. A válaszadók 4,8 százaléka tartotta magát leszbikus, meleg vagy biszexuális embernek. Amikor azonban azt kérdezték meg, hogy ki szeretkezett már azonos nemű emberrel, illetve ki játszott már el képzeletben ezzel a lehetőséggel, lényegesen nagyobb számokat kaptak.

A résztvevők 15 százaléka szexelt már azonos nemű partnerrel, 31 százalék pedig fantáziált már róla.  

Ebből is láthatjuk, hogy a szexuális viselkedés és a szexuális irányultságon alapuló identitás két különböző dolog. Előfordulhat, hogy egy férfi férfival létesít szexuális kapcsolatot, de heteroszexuálisnak tartja magát. Ráadásul a szexuális és a romantikus irányultság is elkülöníthető egymástól. Megeshet, hogy egy férfi romantikus érzéseket táplál egy másik férfi iránt, de nem vágyik a vele való szexuális aktusra. Egy bromantikus kapcsolat önmagában tehát nem árul el semmit a benne részt vevő férfiak szexuális irányultságáról. Arról a társadalomról viszont annál többet, ami a férfiak közötti meghittséget rögtön melegségként értelmezi, és ez alatt valami egészen negatív dolgot ért. Ehelyett lényeges, hogy tiszteletben tartsuk:

az identitását mindenki maga hozza létre, ne vonjuk kétségbe annak valódiságát.  

Én úgy szeretlek téged!
Én úgy szeretlek téged!Thomas Barwick / Getty Images Hungary

#5 Megcsal a pasim, ha brománcot él át?

Gyakran előfordul, hogy nők féltékenységet élnek meg férfi párjuk férfi barátjával kapcsolatban. A féltékenység kínzó érzelem, de rendkívül hasznos: legtöbbször a párkapcsolatban megjelenő hiányokra világít rá. Előfordulhat, hogy az intimitás, kölcsönös megosztás és szenvedély mostanában kevésbé van jelen a kapcsolatban, ezen érdemes közösen dolgozni.

A brománc azonban csak akkor minősül megcsalásnak, ha olyan megállapodást sért, amiben tudatosan megegyeztek a felek. Egy monogám párkapcsolat nem feltétlenül jelenti azt, hogy akár szexuálisan, akár érzelmek terén, akár szociálisan kizárólagossággal tartoznak egymásnak az emberek. Érdemes időről időre átláthatóan kommunikálni az ezzel kapcsolatos igényeket, hogy mindenki tudja, mire mond igent vagy nemet, amikor egy kapcsolat folytatásáról dönt. 

#6 A brománcnak meglepő előnyei vannak

Sandra Muroy és munkatársai 2016-ban megjelent patkánykísérleteire alapozva Amy Morin pszichoterapeuta azt mondja, hogy a brománc megnövekedett oxitocinkibocsátáshoz vezet a férfiak agyában. A szülés megindításában szerepet játszó vegyületet szerelemhormonként is szokás emlegetni, hiszen érzelmileg intenzív kapcsolatoknál is megemelkedik a szintje, ami számos pozitív hatáshoz vezet a testi-lelki működésre nézve. 

  1. Fájdalomcsillapítás: az oxitocin magasabb szintje alacsonyabb fájdalommal és gyorsabb gyógyulással jár együtt. Egy kutatás szerint meg tudja emelni a fájdalomküszöböt is.
  2. Csökkenti a stressz káros hatását: az oxitocin csökkenti a stressz hatására termelődő kortizol hormon mennyiségét a szervezetben. A kortizol tartósan magas szintje növeli a stroke és a szívroham kockázatát, a hasi elhízás előfordulási valószínűségét, valamint gyengíti az immunrendszer működését.
  3. Fokozza az altruizmust: egy tanulmány azt találta, hogy azok a résztvevők, akik oxitocint kaptak, 80 százalékkal nagylelkűbbek voltak, mint azok, akik placebót.
  4. Erősíti az apai kötődést: egy kísérletben újdonsült apukák egy csoportja orrspray formájában oxitocint juttatott a szervezetébe. Ezek az apák figyelmesebben játszottak a kisbabájukkal, mint az oxitocint nem kapó édesapák. Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a brománc során felszabaduló oxitocin elősegítheti a más közeli személyekhez történő könnyebb kapcsolódást is.
Egy brománc segíthet, hogy kicsattanj az egészségtől
Egy brománc segíthet, hogy kicsattanj az egészségtőlUwe Umstaetter / Getty Images Hungary

#7 A férfiassággal mi lesz?

Összességében elég szomorú dolog, hogy külön fogalom bevezetésére volt szükség a férfiak közötti intim barátságok leírására, mert alapesetben tiltva van a férfiak közötti érzelemkifejezés és testi érintés. Az is rendkívül aggályos, hogy a legtöbb országban még mindig szitokszó a melegnek való címkézés, valami, amitől félni kell, amit el kell kerülni. Sokkal jobb lenne, ha ünnepelni tudnánk az emberek között megjelenő szeretetkapcsolatok sokszínűségét.

Új fogalmak létrehozása helyett pedig fontosabb volna magának a maszkulinitásnak a felszámolása, amely bebetonozza a nemi hatalmi különbségeket, és sok férfi életét is megnyomorítja. Mert az „igazi férfi” koncepciója mindig valamivel szemben fog meghatározódni (pl. nőkkel, meleg vagy papucs férfiakkal szemben), aminél magasabb rendű lesz. Ezt el kéne felejteni.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek