Kutyád van? Cicád? Ezeket a betegségeket ismerned kell

Rengeteg mindent észben kell tartani, ha egy állat örökbefogadására készül a család. Ebben az esetben is igaz, hogy a legfontosabb az egészség. De mi mindenre érdemes figyelni?

A védőoltás alapvető, ez a megelőzés fő formája, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni. Számos súlyos vagy akár halálos betegség is megelőzhető, ami kedvencünk egészségének megóvása mellett saját egészségünk védelmét is szolgálja. Annak érdekében, hogy az állategészségügy összetett világának útvesztőjében segítsünk minden régi és új gazdinak eligazodni, a Kisállatorvos.hu összegyűjtötte a leggyakoribb kutya- és macskabetegségeket, amelyekre minden gazdának ügyelnie kell.

Zoonózis betegségek

A veszettség, amely mind a kutyák, mind a macskák számára halálos kimenetelű, az embert is érintheti. A vírus a vadon élő állatokról terjedhet házi kedvenceinkre, és mivel a veszettség gyógyíthatatlan, kizárólag megelőző oltással lehet védekezni ellene, ezért annak beadása kutyáknál kötelező, de a macskák részére is kiemelten ajánlott. A tény, hogy Európa viszonylag biztonságos a veszettség szempontjából, nem örökre szól. A rendszeres védőoltás és a helyes állattartás véd bennünket és háziállatainkat a veszettségtől.

A leptospirózis bakteriális megbetegedés, mely az emberre nézve is veszélyt jelent, akut veseelégtelenséget is okozhat, levertséggel, hányással és izomfájdalommal járhat, de változatos klinikai tünetei alapján sok esetben nem is sikerül diagnosztizálni. A betegség gyógyítható, de életveszélyes, sőt akár halálos kimenetelű is lehet. A kutyák részére kiemelten ajánlott a védőoltással való megelőzés, mert az állatok tünet nélkül is hordozhatják a kórokozót, valamint megfertőzhetik az embert is. Mivel a leptospirózis egy igen veszélyes fertőző zoonózis (állatról emberre terjedő fertőzés), a kutyák oltása az emberi egészség megőrzésének fő módja is.

Boldog kutya, boldog gazdi!
Boldog kutya, boldog gazdi!Kristina Lindberg / Getty Images Hungary

Ezekkel a betegségekkel minden kutyás gazdinak tisztában kell lennie

A legveszélyesebb fertőző kutyabetegségek, mint a parvovírusos bélgyulladás, a szopornyica, a veszettség és a fertőző légcsőhurut (kennelköhögés) megelőzhető, ezért minden állattartónak érdemes az oltásokról állatorvostól tájékozódni. A parvovírusos bélgyulladás talán az állattartók által legismertebb betegség. Tünetei közé tartozik a hányás és a súlyos hasmenés, következésképpen a parvovírusos megbetegedés során a fő halálok a dehidratáció, különösen a fiatal kölykök esetében. Annak ellenére, hogy a kórházban kezelt állatok túlélési aránya viszonylag magas (70 százalék), a kezelés jelentős időbeli és pénzügyi ráfordítást igényel a gazdák részéről, mivel ilyen esetben a kutya hosszú időt tölt kórházban. A vírus rendkívül ellenálló, és akár egy évig is képes túlélni a szervezeten kívül.

A kutyák másik rettegett betegsége a szopornyica, amely az esetek több mint 80 százalékában halálos kimenetelű. A megbetegedést láz, emésztési és légzési tünetek jellemzik, későbbi fázisában idegrendszeri gyulladás is jelentkezhet. Ez az erősen fertőző betegség kortól, fajtától és egészségi állapottól függetlenül, minden kutyára veszélyt jelent. Az oltottság magas aránya ellenére még mindig jelen van a betegség, az előforduló néhány eset a lehetséges fertőzésveszélyre és a folyamatos oltás szükségességére hívja fel a figyelmünket.

A korábban kennelköhögésnek nevezett fertőző légcsőhurut nem a kennelben élő kutyák betegsége. A több kórokozós betegséget vírus és baktérium együttesen okozza, és bár a betegség a legtöbb esetben gyógyítható, súlyosabb szövődmények – például tüdőgyulladás – is kialakulhatnak, az elhúzódó felépülés pedig súlyos köhögéssel jár, mely az életminőség jelentős romlásához vezet.

Megéri megelőzni a betegséget védőoltással, főleg, ha kutyánk rendszeresen látogat kutyaközösségeket, kutyapanziót, vagy közeli érintkezésbe kerül más kutyákkal.

De milyen betegségekre érdemes figyelni, ha cicát tartunk?

A védőoltással megelőzhető, leginkább veszélyes, fertőző macskabetegség a panleukopénia, a macskák calicivírus okozta náthája, valamint a macskák herpeszvírus okozta felső légúti fertőzése. Ezek a betegségek minden macskafélét érintenek, függetlenül a cica életmódjától. Fontos megjegyezni, hogy a védelem éppoly fontos a benti macskák esetében is, mint kint tartott társaiknál. Egyes vírusok és baktériumok könnyedén bekerülhetnek a háztartásba a cipőre vagy az utcai ruhára tapadva, így annak ellenére, hogy a lakásban tartott macskák viszonylag védettnek tűnnek, ugyanazok a megelőző intézkedések szükségesek védelmükben, mint a kinti macskák esetében.

A panleukopénia nemcsak súlyos tüneteket okoz, de az azt kiváltó vírus rendkívül ellenálló is, akár egy évig is túlél a szervezeten kívül. A fertőzés rendkívül könnyen tovább terjed, és akár halálos kimenetelű is lehet, elsősorban a kölyköket érintve. A macskák calicivírus okozta betegségének legjellemzőbb tünete: láz, étvágytalanság, lehangoltság, valamint orr- és szemgyulladás. A betegség rendkívül fertőző. A frissen fertőzött, tünetmentes állatok is terjeszthetik, ezért a kint tartott macskák, illetve több együtt tartott macska esetén is javasolt beoltani az állatokat a betegség elkerülése érdekében.

Tervezd meg az első hónapok megelőző lépéseit!

Minden új kisállat-tulajdonosnak tisztában kellene lennie kedvence kórtörténetével. Bár a menhelyről örökbefogadott állatok esetében az állatmentők vagy a menhelyi dolgozók felhívhatják a figyelmet a szükséges oltások hiányára, mindenképpen elengedhetetlen, hogy állatorvosi kivizsgálásra vigyük a frissen örökbefogadott kedvencet. Néhány oltást bizonyos idő elteltével meg kell ismételni, ezért célszerű összeállítani egy oltási emlékeztetőt, mely segítségével a gazdik észben tudják tartani, hogy mikor esedékes az állat vakcinázása. Kezdő kisállattartók számára elsőre bonyolult lehet megérteni és észben tartani az egyes védőoltások módszertanát és beadásának rendjét, de az állatorvos és az oltási naptár utasításait követve a legmegfelelőbb védelmet biztosíthatják háziállatuk számára.

Mit jelent a garancia egy vakcina esetében?

Egyes állategészségügyi vállalatok garanciaprogramokat kínálnak bizonyos vakcinákra. Ebben az esetben a garancia különleges mód a háziállatok egészségének védelmére, mivel a program támogatást és tanácsot nyújt az állattartóknak az optimális oltási folyamat megvalósításában. A garanciaprogram azt hivatott biztosítani, hogy a megfelelő protokoll betartása mellett a háziállat a lehető legmagasabb szintű védelmet élvezze bizonyos, a legveszélyesebbnek számító betegségekkel szemben. Ha a háziállat a vakcinázás ellenére megfertőződik a vírussal, a cég támogatást nyújt a gyógykezelés során, az állat halála esetén pedig anyagi kártérítéssel kompenzálják a tulajdonost.

Oszd meg másokkal is!
Mustra