Ezt árulja el a kapcsolatotokról, hogy hol ismerkedtetek meg

Manapság egyre inkább lazul a szülők és a helyi közösség szerepe a párválasztási folyamatban, legalábbis a nyugati kultúrákban. Ennek pedig jelentős hatása van az intim kapcsolatok fejlődésére. Sokszínűbb párválasztás jellemzi a 21. század emberét? Hogyan hat a kapcsolatra, ha a munkahelyen, a neten vagy közös barátokon keresztül ismerkedtetek meg?

A megismerkedés helyszíne hosszú távon hat a kapcsolat későbbi alakulására. Sharon Sassler és Amanda Jayne Miller 2015-ben megjelent tanulmányában az Ohio államban található Columbusban élő párokat vizsgáltak, olyanokat, akik minimum 3 hónapja együtt éltek. A résztvevők mindannyian heteroszexuálisak voltak, 18-36 év közöttiek, a kutatók meghatározása szerint közép- és munkásosztálybeliek. Összesen 62 párral végeztek mélyinterjúkat; arra voltak kíváncsiak, hogy miként hatott a kapcsolatuk fejlődésére, hogy egy bárban, az egyetemen vagy a családjaikon keresztül találkoztak először. 

Te hogyan ismerkedtél meg a partnereddel?

#1 Barátokon, családon keresztül (25,8 százalék)

A barátokon, illetve családtagokon keresztül történő megismerkedés természetesebbé, sorsszerűbbé, elfogadottabbá tette a kapcsolatot a résztvevők beszámolója szerint. Több párt szándékosan hoztak össze ismerősök, mert úgy gondolták, hogy összeillenének. Ez növelte a másikba vetett bizalmat, és a közös ismerősök figyelme egyfajta kontrollt is jelentett, ami által megfontoltan haladt a kapcsolat kibontakozása. Jellemző volt továbbá, hogy ezek a párok általában hasonló háttérrel rendelkeztek pl. rassz, társadalmi osztály, iskolázottság tekintetében. Az átfedésben levő szociális háló egyrészt ahhoz vezetett, hogy a kapcsolat észlelt támogatottsága már az elejétől fogva magas volt, ami segítette a hosszú távú elköteleződést. Másrészt egy ilyen helyzetben nagyobb veszteségekkel is járna egy esetleges szakítás: mi lesz a közös barátokkal? 

Ha a barátaitok hoznak titeket össze, kezdettől egy csomóan szurkolnak nektek
Ha a barátaitok hoznak titeket össze, kezdettől egy csomóan szurkolnak nektekmartin-dm / Getty Images Hungary

#2 Közös érdeklődésen, hobbin keresztül (24,2 százalék)

A kutatásban szereplő párok egynegyede valamilyen szabadidős tevékenységen keresztül ismerte meg egymást. Gyakori volt a sportolás, tánc, színjátszás közben történő ismerkedés. Ezekben a helyzetekben sok minden kiderült a másikról, mire a felek randizni kezdtek, például hogy mennyire kitartó valaki, hogyan működik csapatban, hogyan viselkedik, ha fáradt. A közös érdeklődés később is fontos része maradt a pár életének, egy olyan terület, amiről szívesen beszéltek, illetve szerveztek ilyen jellegű programokat. 

Egy idő óta még többet sétáltatnak együtt kutyát
Egy idő óta még többet sétáltatnak együtt kutyátsvetikd / Getty Images Hungary

#3 Munkahelyen (16,1 százalék)

Ezeknek a pároknak a történeteiben visszatérő elem volt, hogy sokat hezitáltak a kapcsolat kezdetekor, hiszen általában munkahelyi szabályokat hágtak át a vonzalmuk megélésével, ezért aggódtak, hogy milyen lesz a kapcsolat fogadtatása. A legnagyobb életkori különbségek is ezeknél a pároknál voltak megfigyelhetők. A kapcsolat kétes indulása miatt sokszor nem volt annyira magas a kapcsolat észlelt támogatottsága, ami megnehezítheti a kapcsolat hosszú távú fenntartását. 

Mit szólnak majd a kollégák?
Mit szólnak majd a kollégák?FangXiaNuo / Getty Images Hungary

#4 Iskolában (9,68 százalék)

Azok a párok, akik az egyetemen, főiskolán, középiskolában jöttek össze, szintén magas homogenitást mutattak. A pár tagjai hasonló háttérrel, érdeklődéssel rendelkeztek, közös volt a szociális beágyazottságuk. Ezekben a kapcsolatokban kihívás lehet a viszonylag korán jött elköteleződés. 

#5 Szórakozóhelyen, bárban (11,3 százalék)

A szórakozóhelyen megismerkedő párok közül többen ittasak voltak, amikor megszólították egymást. Míg a férfiak számára ez nem okozott problémát (folyékony bátorságként utaltak az alkoholra), addig a nők hajlamosabbak voltak mentegetőzni a kapcsolat eredettörténete miatt. Ez nem csoda, hiszen a hagyományos nemi szerepek eltérően kezelik a férfiak és nők részegségét, a férfiakét hajlamosak bagatellizálni, vagy menőbbnek gondolni. A bárban történő ismerkedés egyébként nem feltétlenül jelentett random találkozásokat: sok helynek viszonylag állandó vendégköre van, illetve határozott profillal rendelkezik és ennek megfelelő közönséget vonz (pl. hipszterek, művészek, főiskolások stb.). 

Nem szoktam bárokban ismerkedni, de ő olyan megnyerő volt
Nem szoktam bárokban ismerkedni, de ő olyan megnyerő voltmihailomilovanovic / Getty Images Hungary

#6 Interneten (9,68 százalék)

A kutatás résztvevői közül azok választották ezt az opciót, akik egy nagy szakítást követően ki akartak próbálni valami mást, illetve úgy érezték, hogy az ismeretségi körükben kifogytak a potenciális partnerekből. Az is előfordult, hogy valaki új volt a városban, ezért a neten történő ismerkedés a párkeresés kézenfekvő módjának tűnt. A közös ismeretség hiánya sokszor kockázatot jelentett a másik fél megbízhatóságával kapcsolatban, ugyanakkor a párok közül sokan más-más államban éltek a kapcsolat indulásakor, így rengeteget beszélgettek, mire végre találkoztak egymással. Ezek a párok sokszor eltérő háttérrel rendelkeztek, és szégyellték a történetüket, ezért fedősztorikat találtak ki, hogy leplezzék megismerkedésük valós körülményeit. A közös szociális háló hiánya és a netes ismerkedés miatti stigma okán a kapcsolatuk észlelt támogatottsága alacsony volt. 

Ma már egyre természetesebb a Tinderen való jelenlét
Ma már egyre természetesebb a Tinderen való jelenlétfiladendron / Getty Images Hungary

#7 Kik terveztek összeházasodni a leginkább?

Az egymással interneten megismerkedő párok között volt a legtöbb eljegyzés, viszont jellemző volt a hosszú jegyesség, nem ritkán 8-10 éve jártak jegyben a párok. A jelenség kézenfekvő oka lehet, hogy mivel kevés családi és baráti támogatást kaptak ezek a személyek, így egy esküvő költségeinek fedezésére is kevesebb lehetőségük nyílt, illetve nem is voltak annyira motiváltak kapcsolatuk másokkal történő megünneplésére. Ráadásul minél tovább húzódott a jegyesség, annál „komolytalanabbnak” ítélte a kapcsolatukat a társas környezetük, ami tovább növelte velük kialakult távolságot. Ezzel szemben a barátokon és családon keresztül megismerkedő párok, amennyiben eljegyezték egymást, hamar konkrét lépéseket tettek az esküvő lebonyolítására (ruha megvásárlása, helyszín lefoglalása). 

Kivel ünnepeltek, ha senki nem támogatja a kapcsolatotokat?
Kivel ünnepeltek, ha senki nem támogatja a kapcsolatotokat?Rawpixel / Getty Images Hungary

#8 A kutatás korlátai

Túl azon, hogy a tanulmány emberek szűk körét vizsgálta, fontos megjegyezni, hogy az interjúkat 2005/2006-ban végezték el a kutatók, a csetszobák sötét korában. Azóta viszont teljes mértékben megváltozott a randi szcénája, többek között a Tinder és más appok térhódításával. Ennek megfelelően ma már egyre kevesebb stigma kapcsolódik az ismerkedés ezen módjához. A kutatás fontos üzenete azonban továbbra is áll: ha sok a közös ismerős, valószínűleg hasonlóbbak vagytok és több társas támogatást kaptok, de egy szakítás esetén a veszteség is nagyobb. Gondold meg jól.

Oszd meg másokkal is!
Mustra