Ennyi ideig tart leszokni az alkoholról. Meg a fűről

Ha már elhatároztad, hogy leszoksz, érdemes tisztában lenni azzal, mennyi ideig tartanak a kezdeti tiszta napok nehézségei.

A drogok és az alkohol hatására megváltozik az, ahogy az agyunk feldolgozza az érzelmeket, szabályozza a hangulatunkat. Ezeknek a változásoknak a hátterében az összekavarodott hormontermelésünk áll, ennek köszönhető az a mesterséges élvezet, amit a drogok nyújtani képesek. Minél többet fogyaszt valaki drogokat és alkoholt, az annál inkább befolyásolja az agyműködését, hatással van a motivációra, a jutalmazórendszerre, így egy idő után kialakul a fogyasztóban a drog iránti sóvárgás és a függőség.

Ahol pedig függőség van, ott a szer abbahagyása után elvonási tünetek is felbukkannak. Különböző anyagok elhagyása más és más elvonási tünetekkel jár, és eltérő ideig is tartanak, attól függően, miképpen hatottak a szervezetünkre, mennyi ideig voltunk függők, hogyan használtuk a szert, milyen a családi történetünk, a személyiségünk, van-e bármilyen betegségünk. 

Nem is sejtjük, milyen nehéz letenni az alkoholt
Nem is sejtjük, milyen nehéz letenni az alkoholtkieferpix / Getty Images Hungary

A kemény fizikai függőséggel járó szerek, így az alkohol, a benzodiazepinek (altatók, szorongásoldók) és az ópiátok (heroin) hirtelen abbahagyása súlyos testi tüneteket produkál, így az ezekről való leszokást mindig védett környezetben, szakértő segítséggel érdemes elkezdeni.

Az elvonási tünetek egyébként sokféle kellemetlen és fájdalmas érzést foglalnak magukba, testi tünetként jelentkezhetnek, például: hányás, hasmenés, ízületi, hasi, háti és izomfájdalom, remegés, szívritmuszavar, légzési nehézségek, izzadás, láz, étvágytalanság, alvászavar, vérnyomásproblémák. Ezek persze a masszív fizikai függőséget okozó szereknél bukkannak fel inkább, lelki tüneteket azonban minden szer elhagyása okozhat. Lelki tünet lehet a depresszió, az ingerlékenység, koncentrációs nehézségek, nyugtalanság, fokozott érzékenység, zavartság. De mennyi ideig is kell ezeket a tüneteket elviselni? A GoodTherapy összeszedte. 

Mennyi az annyi? 

Az egyik legismertebb és talán legelterjedtebb addikció az alkoholfüggőség, mely esetén az elvonási tünetek jelenléte általában 3-10 nap közé tehető. Hasonlóan súlyosak a heroin elvonási tünetei, itt a fogyasztással való leállás után 5-10 napon keresztül számíthatunk kemény napokra. A benzodiazepinek esetén már nem lehet ilyen pontos időszakokat megadni, ugyanis attól függően, hogy az adott gyógyszer rövid vagy hosszú hatástartalmú máskor kezdődnek az elvonási tünetek, illetve eltérő ideig is tarthatnak. A Xanax rendszeres szedése után például 10-14 napig, míg a Valiumnál akár 90 napig is tarthatnak az elvonási tünetek. 

marihuána és kokain esetében a testi elvonási tünetek messze nem olyan súlyosak, ezeknek a lelki része nehezebb. Ha valaki úgy dönt, hogy leáll ezekkel, akkor kb. 7-14 nap alatt múlnak el az elvonási tünetek. Sokan nem gondolják, de a koffein fogyasztása is addiktív lehet, ezért érdemes odafigyelni a mértékletességre. Ha felhagyunk a fogyasztásával, elvonási tünetek tekintetében érdemes 2-9 nappal számolni. A nikotintól való függőség elterjedésében vetekszik a koffein okozta addikcióval. Azonban, ha valaki eljut odáig, hogy leteszi a cigarettát, az első 14-28 nap lesz a legnehezebb, az elvonási tünetek intenzitása miatt.

Természetesen a fenti számok egyénenként változhatnak, valamint sokat ront a helyzeten, ha valaki a leszokás időszakában mégis visszanyúl a szerhez. Ez pedig gyakran megesik, a leszokáshoz ugyanis nem elég az akaraterő, az egész életvitelünkön érdemes változtatni, ha nem akarunk visszaesni. Miután sikerült elhagyni a függőséget okozó szert, mindenképp érdemes odafigyelni, hogy az addikció után maradt űrt jól tudjuk betölteni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra