18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Így néztek ki régen a szexjátékok

A szexuális játékszerek nem csak a 20. századi történelem részei. Igaz, ma már szabadon, sőt büszkén beszélhetnek kütyüjükről a vibrátortulajdonosok, de a különféle dildók és vibrátorok már azelőtt részei voltak az életünknek, hogy a kirakatba kerültek volna.

Ma már az első drogériába besétálva több típusból választhatsz, vagy diszkrét csomagolásban házhoz is rendelhetsz vibrátort. Sőt, ha akarsz, részt vehetsz az évente megrendezett vibrátorkiásó fesztiválon is – a téma ma már messze nem tabu.

De vajon milyen eszközökkel fokozták az örömérzetüket az emberek akkor, amikor még nem volt minden sarkon szexshop, nem volt eBay és szexturkáló, és a kielégületlenséget hisztériaként írták le az orvosok? Pillantsunk bele a szexuális segédeszközök történetébe!

A varázslatos kelet

Egy, a kínai Yizheng város Jiangsu tartományában feltárt arisztokrata sírból bronzból készült, gyűrűvel ellátott dildó került elő. A mintegy kétezer éves gyöngyszemhez felhasznált anyag nemességéből és a kivitelezés aprólékosságából arra lehet következtetni, hogy az ókori Kínában még a dildókészítés is egyfajta művészi kifejezésmód volt. 

Kompakt dildó
Kompakt dildóPinterest

Erről árulkodik az a hasonló korú, jádekőből és bronzból készült plug is, ami a mai Sanghaj területén került a felszínre.

Míves plug
Míves plugPinterest

Tudósok úgy vélik, hogy az ilyen és ehhez hasonló eszközök első/eredeti funkciója nem a szexuális örömérzet fokozása volt, hanem arra szolgáltak, hogy egyes testnyílásokat lepecsételve szabályozzák a csí áramlását. Hogy a mai plugok hogyan befolyásolják felhasználóik életenergia-flow-ját, arról nincs adat, de az eszközök közti hasonlóság – úgy gondoljuk – nem lehet véletlen. 

Már a régi görögök is

Hát, pont ebben ne lettek volna úttörők? Tudjuk, hogy errefelé komoly kultusz övezte a férfierő szimbólumát, és az akkoriak szabadon és gátlások nélkül valósították meg a legmeredekebb elképzeléseket is. De van itt még valami: férfiak és nők számára nemcsak fémből vagy agyagból, de kenyérből készült dildók is elérhetők voltak ebben az időben – már ha hinni lehet a Vicki León, The Joy of Sexus: Lust, Love & Longing in the Ancient World (A szex öröme; bujaság, szerelem és vágy az ősi világban) című művének…

Nem tudom, betömte-e már gyár a környezettudatos dildók piaci rését, de ez a kenyérholmi tökéletesen alkalmas lenne a feladatra. 

Gőzgép

1869-ben George Taylor orvos a maga nemében és korában páratlan masinával állt elő. A kézi vezérléssel gőzt fejlesztő – méretében inkább impozáns, mint diszkrét – szerkentyű mindenben megfelel a vibrátor definíciójának. Úttörő voltát jelzi, hogy évekkel a villanyáram elterjedése előtt készült.

Gizike, gőzeke
Gizike, gőzekePinterest

Ráadásul Taylor az őszinte marketing híve volt. Míg a következő, csaknem egy évszázadban a vibrátorok valódi funkcióját hallgatás övezte, helyette mondvacsinált kozmetikai és orvosi indokokat sorakoztattak fel a megvásárlásukra vonatkozó érvként, Taylor nyíltan vállalta, hogy a szexuális frusztráció nőket sújtó állapota, a hisztéria kezelésére fejlesztette ki. Ránézésre se igen lehetett volna másnak eladni a készüléket.

Habverő

A Macaura’s Pulsocon Hand Vibrator elnevezésű valami már egy könnyebben kezelhető vibrációs eszköz volt, bár küllemre még inkább inkvizíciós eszközre, vagy a nagyid konyhájában heverő kézi habverőre emlékeztet. De hiba volna elnézően mosolyognunk a készülék láttán, mert a kézi vezérlésű eszközből percenként akár 5000 rezdület is kicsikarható volt. Igaz, csak nagyon áldozatos munkával… Az egyik kezet az eszköz megfelelő helyre illesztése és ott-tartása, a másikat pedig az erőteljes kurblizás kötötte le.

Érdekes
ÉrdekesPinterest

Mondjuk, nem meglepő, hogy az ember ennyi energiát feccöl egy eszközbe, amitől, hm, fejfájása csökkenését vagy arcbőre fiatalodását reméli. Na jó, ajánlották még a fentebb már említett hisztéria kezelésére is.

Tekerd fel a volumét!

Az 1900-as évek első feléből származik ez az ipari pecsétre vagy egy hajó váltójára emlékeztető eszköz, ami természetesen szigorúan egészségügyi és kozmetikai célkora került be a háztartásokba. Tulajdonképpen a fenti játékszer továbbfejlesztett változata (még a gyártó is ugyanaz), az előrelépést a kompaktabb méret és a szabályozható rezgésszám és ritmus jelentette.

Verjed, Dodi!
Verjed, Dodi!Science Society Picture Librar / Getty Images Hungary

Ennek köszönhetően egyre személyre szabhatóvá vált az inger, és ha gyorsan el kellett dugni a holmit, egy íróasztalon sem okozott túl nagy feltűnést.

Jegesmaci

A lemezárugyár retró játékaira emlékeztető ketyerét a húszas években dobták piacra, szemet gyönyörködtető zöld fogantyúval, jegesmacis designnal. A Polar Club Electric Vibrator dobozán épp egy fiatal hölgy használja rendeltetésszerűen, diszkrét mosollyal a nyakához szorítva az eszközt. A vibrátort már-már kényelmi termékké tette, hogy mivel árammal üzemelt, nem volt már szükség kurblizásra. Külön extra, hogy többféle kényeztető fejjel csomagolták.

Jegesmaci
JegesmaciPinterest

Uniszex kozmetikai csodaszer

A fenti eszköz továbbfejlesztett változatának tűnő vibrátort már nők és férfiak számára is ajánlja doboza, hisz áldásos, vérbőséget okozó, keringésjavító hatását mindkét nem élvezheti, ugyebár. Az azért, hogy az eszközhöz mennyiféle különböző felületű fejet kínáltak, sejteti, hogy nem csak fürdőszobai tükör előtt került elő.

Körcsiszoló?
Körcsiszoló?Pinterest

Sodrófa

A Rolling Pin Heat Massager nevű gép elég meghökkentően fest, első pillantásra motorizált sodrófának tűnik, emiatt nehezen helyezhető az eddigi kontextusba. Annak, hogy az Antikvibrátor-múzeum gyűjteményébe mégis bekerült, vélhetően az az oka, hogy nemcsak rezegni, de hőt fejleszteni is tudott, így egy kiadós masszázs mellett kiválóan alkalmas lehetett például a csikló – ha nem is közvetlen – ingerlésére is. És hát, úgy tűnik, alkalom szüli a szexuális segédeszközt is.   

Sodrófával vár az asszony
Sodrófával vár az asszonyPinterest

Kézrezgő

Hű, na ez már valami. Azoknak, akik idegenkednek a műanyagok vagy a fém érintésétől, a negyvenes években már arra is lehetőségük nyílt, hogy saját kezüket rezgetve kényeztessék magukat. Bizony! Ma már nehéz ezt a funkciót belelátni, de ez a készülék eredetileg férfifodrászkellék volt, ami arra szolgált, hogy a kéz remegtetésével hatékonyabb fejmasszázst kapjanak a férfivendégek. Nem állítom, hogy soha senki nem használta erre, de erős a gyanú, hogy van más olyan élethelyzet is, amikor hasznát lehet venni.

Kézremegős
KézremegősPinterest

Az alfa és ómega

A vibrátorok Cadillacjeként is emlegetett Hitachi Magic Wandet senkinek sem kell bemutatni. Nem véletlenül a hetvenes években jött ki ez a precíziós műszer (aminek egyébként volt néhány évtizeddel korábbi előképe), hiszen ebben az évtizedben már nyíltan lehetett beszélni arról, hogyan is használják az ilyesmit a nők. Sőt, az eszköz egyik leghangosabb propagátora, Betty Dodson szexszakértő  nemcsak hogy széles körben hangoztatta az eszköz szükségességét, de a Magic Wand bevonásával önkielégítő klubokat is létrehozott, ahol a nőknek alkalmuk nyílt elsajátítani a megfelelő technikákat.

Hitachi, japán!
Hitachi, japán!Pinterest

Elem és nyuszi

És hogy mi hozta el az elmúlt évtizedek igazi áttörését dildófronton? Az egyik az elem, aminek a segítségével nemhogy gőzgépet nem kell mellékelni a vibrátor mellé, hanem az gyakorlatilag zsebben hordozható, és még áramszünet esetén is biztosítja az alapvető szükségletek kielégítését. A másik pedig azoknak a vibrátoroknak a megjelenése volt, amelyek már nemcsak (rezgő) behatolással, de csiklóingerléssel is gondoskodtak a megfelelő örömérzetről.

Tényleg játéknak néz ki
Tényleg játéknak néz kiEillen / Getty Images Hungary

Egy japán cég 1983-ban dobta ki az első ilyen holmit, ami, annak érdekében, hogy ne legyen túl obszcén, színes és részben nyuszi formájú lett. A ma csak The Rabbit néven ismert eszköz sikerét mókás formája mellett színének is köszönheti, ami tényleg csábosabbnak tűnik, mint az old school vibrátorok színezékmentes pulykasonkához hasonló színe. Az elsöprő sikerhez továbbá az is hozzájárult, hogy a szende Charlotte a Sex és New York egy 1998-as epizódjában alig tudott lekattanni róla. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek