Ráncosodik a szemed környéke? Egy előnye biztos van!

Sokan megszállottan igyekeznek eltüntetni a ráncaikat. De vajon megéri? Egy új kutatás szerint a botoxozott arc nem sokat segít a megítélésünkön. A ráncok viszont annál inkább.

Az öregedés egyik kellemetlen velejárója lehet a ráncosodás, de a Study Finds szerint azért előnye is akad az arc barázdáinak: valójában az őszinte kommunikációt szolgálják.

A kanadai Nyugat-Ontario Egyetem kutatói azt vizsgálták a közelmúltban, hogyan érzékeli az agyunk a szemkörnyéki ráncokat. A szakemberek úgy vélik, hogy automatikusan jobban megbízunk azoknak az embereknek az őszinteségében, akiknek például szarkalábak vannak a szemei körül.

Az agy dönti el, hogy mi tűnik őszintébbnek

Dr. Julio Martinez-Trujillo, az egyetem professzora és a kutatás vezetője szerint, amikor az agy érzékeli a kifejezések közötti különbséget, priorizálja azokat. A kísérlet alkalmával a kutatók a binokuláris rivalizálás módszerét alkalmazták, mely során egyszerre két képet mutattak a résztvevőknek. Az egyik képen az úgynevezett Duchenne-féle, őszinte mosoly volt látható, a másikon pedig ugyanaz az arckifejezés erőltetett változatban. A képek megítélésekor az ember először felváltva nézi, tudatosítja a látottakat, végül az agy arra összpontosítja a figyelmet, amelyiket kifejezőbbnek találja.

Az agy mindig előnyben részesítette azokat a képeket, amelyeken a szemkörnyéki ráncok kifejezőbbek voltak, ezáltal intenzívebb érzelmet közvetítettek.

A résztvevőkkel nemcsak vidám, de szomorú arckifejezéseket is vizsgáltak. Az eredmények szerint azok az arcok, ahol a ráncok által kifejezőbbek a szemek, a közvetített érzelmektől függetlenül őszintébbnek hatnak.

A ráncok őszintébbé teszik az arcot
A ráncok őszintébbé teszik az arcotSidekick / Getty Images Hungary

Egyformán kifejezett érzelmek

Ezek az eredmények az érzelmek közvetítésének és olvasásának egységességét támaszthatják alá. Tehát egy adott arc hatásának ugyanaz lehet a szerepe több arckifejezésben is, így könnyen megállapíthatjuk egy számunkra teljesen idegen ember mosolyából, arckifejezéséből, hogy az adott személy megbízható-e.

A kutatók szerint a kapott eredmények segítenek abban, hogy jobban megértsük, az egyes arckifejezések milyen konkrét hatásokból állnak össze, mint például a szemkörnyéki ráncok elmélyülése, és ezek hogyan segítik az érzelmek leolvasását az arcról. A szakemberek kíváncsiak arra is, hogy bizonyos rendellenességgel, például Down-szindrómával vagy autizmussal élő emberek számára mennyiben jelent nehézséget az őszinte érzelmek leolvasása mások arcáról.

Számunkra idegen emberekkel való érintkezés, kommunikáció során sokat segít, ha tisztában vagyunk vele, hogy a másik ember őszinte-e velünk. Ez könnyen megállapítható, hiszen nem is sejtjük, mennyit árul el rólunk a mosolyunk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra