Kevés edzéssel is megállítható az agy öregedése

Jó hír azoknak az idősödő embereknek, akik a kognitív hanyatlás veszélyének vannak kitéve, hogy heti háromszor 35 perc gyaloglással, kocogással vagy kerékpározással/szobabiciklizéssel is megállítható vagy visszafordítható az agy öregedése, ennyi mozgás ugyanis már lényegesen javítja a végrehajtó funkciókat. Legalábbis erre a megállapításra jutott egy hat hónapon át tartó vizsgálat, melybe 160, átlagosan 65 éves, kognitív nehézségekkel küzdő férfit és nőt vontak be.

A randomizált vizsgálatot megelőzően az alanyok mind ülő életmódot folytattak, és valamennyien a koncentrálás, a döntéshozás és az emlékezés nehézségeiről számoltak be, amit a Duke Egyetem kutatóorvosai különböző tesztekkel is megerősítettek – demenciát azonban egyiküknél sem diagnosztizáltak. A vérnyomás, a vérzsírszint és a glükózszint mérése alapján pedig kiderült, hogy a vizsgálatban részt vevők a szívproblémák kockázatának is ki voltak téve.

A tanulmány célja az volt, hogy megfigyeljék, milyen hatással van a vérnyomás csökkentésére kifejlesztett DASH-diétának, valamint a rendszeres testmozgásnak a kognitív károsodással küzdők szellemi képességeire.

A hat hónapon át tartó vizsgálat elején a résztvevőket véletlenszerűen az alábbi négy csoportba osztották:

  • csak aerob edzést végző,
  • csak diétázó,
  • aerob edzést végző és diétázó,
  • valamint telefonon egészségügyi tanácsokat kapó férfiak és nők.
Heti háromszor 35 perc aerob edzéssel a demencia ellen!
Heti háromszor 35 perc aerob edzéssel a demencia ellen!Shutterstock

A négy csoport eredményeinek elemzéséből kiderül, hogy a rendszeresen, legalább heti háromszor 35 percen át edző alanyok végrehajtó funkciói jelentős mértékben javultak azokéhoz képest, akik egyáltalán nem mozogtak. A csak diétázó alanyoknál nem mutattak ki ilyen változást, ugyanakkor a testmozgást végző és diétázó csoport tagjai lényegesen jobb eredményeket értek el, mint a csupán telefonos egészségügyi tanácsadásban részesülők. Sőt, a kontrollcsoport tagjainál, akik a gyakorlatban semmit nem változtattak az életmódjukon, a hat hónap elteltével a kognitív képességek további hanyatlását figyelték meg.

„Érdekes és fontos tanulság, hogy a fizikai fittség javulásával egy időben a szellemi végrehajtó képességek is fejlődnek, valamint az, hogy minél intenzívebb a mozgásforma, annál inkább nő az aerob kapacitás. Az edzés intenzitásának növelése tehát még több előnnyel jár, ugyanakkor – különösen az idősebb korosztálynál – az egyén egészségi állapotától függ, hogy az intenzívebb, gyakoribb vagy hosszabb edzés valóban segít-e. A következő lépés az lesz, hogy nagyobb mintán, hosszabb távon és részletesebben is megfigyeljük ezeket az összefüggéseket” – foglalta össze James A. Blumenthal, a kutatás vezetője a Psychology Today-nek.

És hogy mit tehetünk még szellemi épségünk megőrzése érdekében? Az alábbi cikkben további hasznos tanácsokat kapsz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra