Új módszer segít meghatározni, hogy mennyit egyél egy nap

Táplálkozási szakértők új módszert dolgoztak ki az egyes adagok mérésére, a mérleget már akár a kezünkkel is helyettesíthetjük.

A Brit Táplálkozási Alapítvány (BNF) új módszer népszerűsítésével próbál tenni az elhízás és a mértéktelen zabálás ellen, írja a The Independent. A Find Your Balance (Találd meg az egyensúlyt) elnevezésű útmutató lényege, hogy a főzés és étkezés során a kezünket és egy kanalat használjunk az egyes ételadagok lemérésére. A módszer egyszerűbb, mint a mérleg használata, a szakértők pedig úgy gondolják, hogy így sokkal könnyebb tartani az egészséges egyensúlyt az étrendet alkotó főbb élelmiszercsoportok fogyasztásában. A szervezet reméli, hogy a módszer egyszerűsége nemcsak a mértéktartást segíti, de könnyebbé teszi a kiegyensúlyozott étrend követését is.

Nagyjából mik a mértékek?

A gyümölcslé ajánlott napi adagja egy kis üveg (150 ml), míg a tej vagy még inkább annak egy növényi alapú alternatívájának napi 200 ml fogyasztása ajánlott. Ami a sült burgonyát illeti, egy adagnak nagyjából az ember ökle felel meg, míg a cheddar sajtból nem ajánlott többet enni, mint a két hüvelykujjunk. A brit kormány táplálkozási útmutatója szerint az étrendünk egyharmada gyümölcs- és zöldségfélékből, egyharmada szénhidrátokból, a maradék része pedig tejtermékekből és fehérjében gazdag ételekből kéne álljon. A BNF iránymutatásával akár kész táplálkozási tervet is összeállíthatunk magunknak.

Ez talán kicsit sok lesz így
Ez talán kicsit sok lesz ígydiane555 / Getty Images Hungary

Az élelmiszercsoportok és az ajánlott adagok a következők:

  • Gyümölcs és zöldség: 5+ adag naponta
  • Szénhidrátok: 3-4 adag naponta
  • Fehérjetartalmú ételek: 2-3 adag naponta
  • Tejtermékek és alternatívák: 2-3 adag naponta
  • Telítetlen zsírok: kis mennyiségben

Bridget Benelam, a BNF táplálkozási szakértője szerint a gyakori helytelen táplálkozást sokszor az okozza, hogy az emberek nem értik vagy nem veszik figyelembe az adagokat. A tányérunkba helyezett mennyiség általában attól függ, mennyire vagyunk éhesek, milyen mennyiségben készítettük el az ételt, vagy mekkora az adag, amiben a kész ételt csomagolták.

Nehéz tartani a mértéket

Nehezebb az olyan ételek fogyasztásakor mértéket tartani, mint a tészta vagy a rizs, amik a főzéssel még meg is dagadnak, hiszen az adag gyakran kevésnek tűnik, mikor nekikezdünk az elkészítésének, így sokszor többet adunk hozzá, mint amennyire szükségünk van. Az ilyen ételek adagjainak megadása sokat segíthet az egészséges étrend kialakításában.

A főtt tészta javasolt adagja 180 gramm (254 kalória), de a legtöbben 230 grammot fogyasztanak, sőt vannak, akik akár 350 grammot is. Ez csaknem 500 kalóriának felel meg, és ez még csak a tészta – a mártás és feltét nélkül.

Kutatásokkal kimutatták, hogy egy nagyobb adag elhelyezése a tányéron mindig nagyobb mértékű fogyasztást is jelent, hiszen időbe telik, amíg a szervezet jelez a jóllakottságról. „Kisebb adagok tálalásával azonban könnyen elkerülhetjük a túlevés jelenségét” – hívta fel a figyelmet Benelam. 

Általában, annak ellenére, hogy elsőre kevésnek tűnnek az adagok, jól lehet velük lakni, túlevés nélkül is.

Az adagok méreteire vonatkozó irányelvek kidolgozásához a brit szakemberek más országok adatait is megvizsgálták, valamint az előre csomagolt ételek adagjait is elemezték.

Dr. Frankie Phillips dietetikus szerint ez egy olyan segítség, amely irányt ad az embereknek, könnyen személyre szabható, így mindenki számára megkönnyíti a kiegyensúlyozott étrend kialakítását. Emellett azt is tanácsolja, hogy figyeljünk az étvágyunkra, hiszen az nem mindig azonos mértékű, így befolyásolja az ételeink adagját is.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a kéz és az evőkanál mindenki számára elérhetővé teszi a módszert (erről részletesen itt olvashatunk), melynek segítségével jobban elterjedhet az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás, visszaszorítható az élelmiszerek pazarlása, és akár pénzt is megtakaríthatunk így.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek