Egyesével elemezhetők a rákos sejtek egy új eljárással

Az új DNS-szekvenálási módszer a daganatos sejteket egyesével is elemzi, így segít a betegség elleni küzdelemben.

Egy új DNS-szekvenálási technika lehetővé teszi a tudósok számára, hogy a rákos sejtek genetikai elváltozásait nyomon kövessék. A módszerről a The Conversation számolt be, melynek segítségével most először rekonstruálhatnak egy daganatos kórképet úgy, hogy kiderülhet, egy DNS-ben előforduló hiba vezetett-e a tumor növekedéséhez. Ez az új technológia segít abban, hogy az orvosok megértsék, hogyan fejlődik ki a rák, és milyen, akár személyre szabott gyógymódokkal lenne még hatékonyabb és sikeresebb a kezelés.

Fontos a rák kialakulásának megismerése

Több milliárd sejtből áll az emberi test, így könnyen előfordulhat, hogy egy-egy sejt hibás genetikai kóddal rendelkezik. Néha ezek a sejtek gyorsabban nőnek, mint az egészségesek, ez pedig a tumor kialakulásához vezethet. Miközben pedig továbbfejlődnek, több olyan mutáció is kialakulhat, amik miatt még kockázatosabbá válnak a sérült sejtek.

A korábban a rákkal foglalkozó kutatások során általában a tumor egy darabját vizsgálták, a tumorok „élettörténetének” megismerése nélkül így csak hiányos képet tudtak alkotni az orvosok a rákról. Vagyis eddig a különböző sejteket összekeverték és átlagolták, hogy megértsék, milyen veszélyes volt a daganat. Ezzel a módszerrel azonban nem tudták kideríteni, hogy milyen sejtekből és miként fejlődött ki a tumor, így az orvosok számára nehéz volt kiválasztani a megfelelő kezelést a beteg számára. Ez lehet az oka annak is, hogy sokszor a vártnál kevésbé bizonyul hatékonynak a kezelés, vagy a betegség hónapok, esetleg évek múlva sokkal agresszívabb formában tér vissza.

Mivel az egész daganatot egyszerre nem lehet legyőzni, a kutatók öt évvel ezelőtt egy új stratégia kidolgozásán kezdtek el munkálkodni: különböző sejteket kezelnek a betegséggel, és az így kapott rákos sejteket olyan módon elemzik, hogy kiderüljön, az egyes tumorok milyen típusú sejtekből alakulnak ki.

Azonban ezzel a technológiával is csak kétféleképpen tudják azonosítani a rákos sejteket. Az egyik módszer lehetővé teszi, hogy a sejt genetikai kódolását azonosítsák, hiszen ebből kiderül, hogy milyen genetikai mutációval rendelkezik az adott sejt. A másik vizsgálat segít megérteni, hogy mely gének aktívak, és milyen szerepet töltöttek be a rákos sejtekben. Ezek közül azonban egyik módszer sem adott teljes képet, hiszen az egyik vizsgálattal kideríthetjük a genetikai hibákat, a másik módszerrel pedig azonosíthatjuk az aktív és funkcionális géneket. Mindkét folyamat egyszerre azonban egyelőre nem hajtható végre, ami miatt nem derült ki, hogy milyen sejtek aktiválódnak a különböző génhibák miatt.

Újabb lépéssel kerültünk közelebb a betegség legyőzéséhez
Újabb lépéssel kerültünk közelebb a betegség legyőzéséhezShutterstock

Úgy tűnik, van megoldás

Az Oxfordi Egyetem kutatói egy új, egysejtes szekvenáló technikát fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi, hogy mindkét folyamattal megvizsgálják a géneket. Ennek segítségével az orvosok elemezni tudják azokat a genetikai hibákat, amelyeket a rákos sejtek hordoznak, de meg tudják vizsgálni a génaktivitást és a sejtfunkciókat is, így ez a technika lehetővé teszi a tumor részletes vizsgálatát.

A csapat a TARGET-seq elnevezésű új technika alkalmazásával 11 beteg több ezer rákos sejtjét vizsgálta. Az elemzések részletes képet adtak azokról a sejttípusokról, amelyek a leukémia kialakulásáért felelősek. A részletes elemzésnek köszönhetően az orvosok

képesek voltak rekonstruálni az egyes tumorok teljes élettörténetét,

és azonosíthatták azokat a molekulákat, amelyek aktívak voltak a daganat kifejlődésének kezdetekor. Azt is megállapították, hogy az egészségesnek tűnő sejtek, mivel nem rendelkeztek rákos mutációval, rosszindulatú sejtekként kezdtek viselkedni, ezzel aktiválva a génhibás sejteket.

A kutatók most a TARGET-seq technikáját alkalmazzák az olyan típusú leukémiák elemzésére, amelyekre egyelőre nincs hatékony kezelés. Azt remélik, hogy sikerül azonosítani azokat a sejteket, amelyek az egyes daganatok kialakulásáért felelősek, ami nagyban megkönnyítené a rákos megbetegedések kezelését.

Oszd meg másokkal is!
Mustra