Egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy végtagokat tudjunk növeszteni

Tudósoknak sikerült azonosítani két olyan fehérjét, amelyek segítik az amputált végtagok növekedését. A kutatás során egerek amputált lábujjait vizsgálták, az eredmények szerint pedig a fehérjék részben stimulálhatják az elvesztett testrészek növekedését.

Miközben a kutatásokban csontnövekedés stimulálására már korábban is voltak sikeres kísérletek, amputált végtagok komplex visszanövesztésére eddig még nem volt példa. Az, hogy a csontok mellett az ízületek is fejlődjenek, elengedhetetlen az elvesztett végtagok pótlásához. A mostani egy olyan felfedezés, amely egy lépéssel ismét közelebb visz az amputált végtagok helyettesítéséhez, a részleteket pedig a Science Alert osztotta meg velünk.

Két fehérje, és már nő is az új lábujj

A BMP2 fehérjét korábban az egerek csontjainak regenerálódására használták, azonban a tudósok újabb fehérjét adtak a szervezetükhöz, mégpedig a BMP9-et. Azoknál az egereknél, melyeknek amputálták a lábujjait, de rendelkeztek mindkét fehérjével, 60 százalékban 3 napon belül elkezdődött a porcképződés. A fehérjékkel nem rendelkező egerek a megszokott módon és tempóban kezdtek el gyógyulni.

A porc az ízületek kulcsfontosságú része, és képződésük nagy szerepet játszik a végtagok regenerációjában. Még olyan állatok esetében sem gyakori az ízület és csont növekedésének megfigyelése, melyek szervezete képes az elvesztett végtagokat regenerálni. A kutatók szerint a növekedési faktorok segítségével kiszámítható az amputációs seb regenerálódásának folyamata. A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a gyógyulás akkor volt a leghatékonyabb, amikor először a BMP2 fehérje került az egerek szervezetébe, majd egy héttel később a BMP9 is. Ebben az esetben a fejlődő ízületek közül volt, ami a csonthoz is hozzákapcsolódott.

Egy lépéssel közelebb a megoldáshoz
Egy lépéssel közelebb a megoldáshozShutterstock

Hosszú az út a sikerig

Még sok minden kell a teljes végtagok regenerálásáig, azonban minden apró sikert meg kell becsülni. Az egerek csontjainak egymáshoz illeszkedése hasonló az emberek csontvázához, így ez a kutatás jelentős sikerként könyvelhető el. „Az emlősök sejtjei képesek a testrészek regenerálására, de mégsem teszik meg. Meg kell találni, hogy ebben mi korlátozza a szervezetünket” – mondja Ken Muneoka a Texas A&M Egyetem kutatója.

Rengeteg kutatásra lesz még szükség ahhoz, hogy a megfelelő módon aktiválják a sejteket, de a kutatócsoport reménykedik. Ha sikerül megtalálni a megfelelő módszert a sejtek aktiválására, a porcot helyettesítve megoldást jelenthet a különböző kopásos ízületi megbetegedések kezelésére is, mint például az oszteoartrózis. „Ha sikerül kifejleszteni az elvesztett végtagok helyettesítéséhez szükséges kezeléseket, biztos, hogy a BMP2 és a BMP9 fehérjéknek fontos szerepe lesz a folyamatban” – emeli ki Muneoka. Ez pedig csak egy a komoly egészségügyi problémákra megoldást kínáló eredmények közül.

Oszd meg másokkal is!
Mustra