Tanulj meg hatékonyabban tanulni: 10 tipp!

Túlélésünk és boldogulásunk kulcsa évezredek óta az alkalmazkodóképesség. Napjainkban ez elsősorban azt jelenti, hogy nyitottnak kell lennünk új készségek és ismeretek elsajátítására, mert (egyre kisebb túlzással) nem tudhatjuk, hogy a munka, amit ma végzünk, nem lesz-e automatizálható vagy felesleges az elkövetkező években.

Újat tanulni felnőttként nem mindig könnyű, és különösen nehéznek találhatják azok, akik hosszabb ideje nem képezték magukat, vagy rendszeresen félbehagyják, amit elkezdtek.

De nekik sem lehetetlen kiépíteni a megfelelő motivációs bázist, amire alapozva már nem kényszer, hanem öröm lesz a tanulás. A LifeHack hasábjain szakképzett coach ad tanácsot mindazoknak, akik nem tudják, merre induljanak el. Ha van nap fél-egy órád, kezdj el tanulni!

Örülj a választási lehetőségnek!

Az iskolában nem nagyon lehetett válogatni. Akkor is meg kellett tanulni a szögfüggvényeket, A walesi bárdokat, a kapuadót és a past perfectet, ha semmi kedved nem volt a dologhoz. Felnőttként már egészen más a helyzet, gondolj csak bele! Most van módod azzal foglalkozni, amit mindig is szerettél volna kicsit jobban megismerni. Kell ennél nagyobb motiváció? Na jó, ez a vicces motivációs szónoklat azért még lehet, hogy rád fér.

Nyugodtan hagyatkozz a belső iránytűdre. Ha olyasmi érdekel, ami elsőre (akár a környezetednek) nem is tűnik hasznosnak, te lehet, hogy nagyon sokat fogsz tudni belőle profitálni, és az is előfordulhat, hogy ott fogod majd hasznosítani a tudást, ahol nem is számítottál rá. 

Érzelmileg elkötelező tanulnivalót válassz!

Persze, fontos a racionalitás, főleg, ha karriercéljaid vannak a tanulással, és igen, programozóként, vagy Vault-mérnökként biztos, hogy dőlne a lé. De ez a külső motiváció talán kevés lehet ahhoz, hogy végig is csinálj egy átképzési folyamatot, ha egyébként nem annyira a te világod ez. Olyan területen érdemes tanulásba fogni, ami valóban érdekel, mert ha így van, örömtelik lesznek a tanulással töltött percek, és kevésbé valószínű, hogy az út felénél elfogysz. Ráadásul, ha úgy alakul, hogy valóban munkát kell váltanod, jó, ha nem csöbörből vödörbe vezet az utad. 

Vizualizálj!

Ha már megvan, ahogy miben szeretnél fejlődni, nézz először messzire: nem csak a fogyókúránál segít, ha lelki szemeid előtt sétáltatod a karcsúbb kiadásod. A tanulási motivációt is kialakíthatod és fenntarthatod, ha olyan helyzetekbe képzeled magad, ahol használod a megszerzett tudást. Nyelvtanulás? Képzeld csak el, amint éppen folyékony olasszal rendelsz az étteremben. Jogosítvány? Ugye milyen jó érzés leruccanni a Balcsihoz, amikor épp kedved tartja? Önismeret? Szuper lesz, amikor nem lépsz sokadjára ugyanabba a folyóba. Ezek az elképzelt helyzetek segítenek, hogy elköteleződj a tanulási céljaid mellett, és akkor is továbblendítenek, amikor egy-egy nap épp nincs kedved tanulni. 

Pontos célt fogalmazz meg!

Elképzelted? Szuper. Azért ne „csak úgy” vesd bele magad a dologba. Legyenek világos, pontos és valamilyen határidőhöz köthető céljaid. Ha idegen nyelvet kezdtél tanulni, pontos célmeghatározás valami olyasmi lehet, mint, hogy „az év végén alapfokú nyelvvizsgát szerzek”. Ha az autózós példánál maradunk, és mondjuk, online csinálod a KRESZ-tanfolyamot, adj például egy hónapot magadnak, hogy eljuss a vizsgáig. Ezzel időnyomás alá helyezed magad, ami nem enged majd ellustulni akkor sem, ha épp nem buzog benned a tettvágy.

Váltogasd a módszereidet!

Sőt, keress mindig újabbakat. Megint csak: sokkal jobb helyzetben vagy, mint iskolás korodban, amikor a „diktálomavázlatot” és a „nyissátokkiatankönyvet” utasítások mentén zajlott a tanulás. Ismerd meg alaposan a tanulási stílusod, majd kövesd bátran! Tanulj sétálva, zenét hallgatva, aláhúzogatva vagy kutatással/beszélgetéssel – ahogy jólesik. Ha nem csak egyféle módszert használsz, szórakoztatóbb lesz a tanulási folyamat.

Nem mind ugyanúgy tanulunk
Nem mind ugyanúgy tanulunkShutterstock

Váltogasd a felületeket is!

Ha valamilyen komplex tudás elsajátításába kezdesz, dolgozz terv alapján. Először keress a Wikipédián, hogy legyen egy első megközelítésed, aztán vegyél ki a könyvtárból a témába vágó könyveket, hogy tényleg valid tudáshoz juthass. Menj workshopokra, nézz ismeretterjesztő filmeket, TED-videót, csatlakozz online az erre lehetőséget kínáló egyetemi előadásokhoz. A lényeg, hogy minél többféle impulzus érjen. Így a téma többféle megközelítésével találkozhatsz, és az is lehet, hogy tovább tudod pontosítani, mi érdekel igazán.

Keress társakat!

Érdemes csatlakoznod egy-két, a téged is érdeklő témával foglalkozó online csoporthoz. Ezekből rengeteg információt szerezhetsz, tapasztalatokat oszthatsz meg, és akkor is érdemes benézned, ha épp lankad a tanulási kedved, mert ha látod, hogy a többiek épp lehagynak, valószínűbb, hogy összekapod magad. Ha nyelvet tanulsz, érdemes lehet letöltened valamelyik népszerű applikációt, mert ennek segítségével nemcsak beszélgetni, de versenyezni is lesz módod. Ki tudja, lehet, hogy neked ez lesz a legmotiválóbb. 

Nem mindenkinek jön be csoportos tanulás, de a legtöbb embernek sokat segít
Nem mindenkinek jön be csoportos tanulás, de a legtöbb embernek sokat segítUniversal History Archive / Getty Images Hungary

Legyen fix tanulási sávod!

Ha kijelölsz a tanuláshoz egy szent és sérthetetlen idősávot, nehezebben tántorítanak majd el a külső körülmények, és egy-két hét szigor után már egyértelmű lesz, hogy az általad kijelölt időszak a tanulásé. Ahogy a LifeHack által megszólaltatott coach fogalmaz:

Ha szokássá válik a tanulás egy-egy időpontban, esélye sem lesz más teendőnek befurakodnia a helyére. 

Kelj fel reggel egy órával előbb, vagy olvass az elővárosin. A lényeg, hogy rendszeresítsd az adott időpontot a tanuláshoz. 

Apró célok

Tudod, aki sokat markol, keveset fog. Amellett, hogy egy nagyobb, távlati cél is lebeg a szemed előtt, jó, ha vannak olyan kisebb céljaid is, amiket belátható időn belül elérhetsz. Ha csak messzire figyelsz, könnyen úgy érezheted, beláthatatlan a távolság, ettől pedig elkedvetlenedhetsz. Keress mondjuk, hetekre/hónapokra érvényes kisebb célokat is, és napi szinten csak azokat figyeld. 

Jutalmazz!

Bizony, felnőttként is jó érzés, ha jutalmat kapunk a teljesítményünkért. Nyugodtan ünnepelj meg egy-egy mérföldkövet, mert megérdemled, és mert segíteni fog, hogy tovább fennmaradjon a létfontosságú motiváció. A jó hír, hogy ebben is te dönthetsz: egy barátokkal töltött este, valamilyen új holmi, egy finom vacsora: csak rajtad áll, hogy fejezed ki, hogy elégedett vagy magaddal

Oszd meg másokkal is!
Mustra