18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Miért olyan jó érzés a szex? És hogy lehet jobb?

Szereted a szexet? Persze sok függ attól; kivel, hol és mikor, de alapjában véve remélhetőleg igen a válaszod. És nem csak a tiéd. Milliárdnyi ember és nagyszámú tudós állítja egybehangzóan: testnek és léleknek jólesik és jót is tesz.

De mitől ilyen jó? Pontosan mi történik a testünkkel a vágy felébredésétől a kifulladva pihegésig? A Health Line cikke nyomán jönnek a részletek. 

A szexuális örömérzet nem egyik pillanatról a másikra lepi meg az embert. Szexuális izgalom hatására egy sor érdekes folyamat játszódik le a szervezetedben, és ezek együttese adja a máshoz nem hasonlíthatóan kellemes és elsöprő érzést.

Az izgalomnak és enyhülésnek jól körülírható szakaszai vannak, ezek a lépcsők olyan fizikai és érzelmi állapotváltozásokat jelentenek, amiken mind átmegyünk, amikor izgalomba jövünk. Jellemzően négy fázist különböztethetünk meg, ezen akár férfi, akár nő vagy, akár partnereddel, akár egyedül múlatod az időt, átlebegsz, míg izgalomba jössz.

Egyéni eltérés inkább az egyes szakaszok hosszában és az azokban megtapasztalt érzetek erősségében van.

Izgalom

Lehet, hogy egy vizuális inger vagy a rágondolás is elég, lehet, hogy simogatásra van szükség, de akárhogy is, a nekünk megfelelő stimulus hatására izgalomba jövünk. A fizikai tünetek nagyjáról a vérkeringés tehet… Férfiként és nőként is a pulzusszámunk növekedését és szaporább légzést tapasztalhatunk, bőrpírt vehetünk észre magunkon és partnerünkön egyaránt. 

A nemi szervek vérellátása szintén intenzívebb lesz, erről nőknél a csikló és a kisajkak duzzadása, férfiak esetében a pénisz merevedése árulkodik, és szintén a jobb vérellátás miatt keményednek meg a mellbimbók is. Fokozódó izgalom hatására a hüvely nedvesedni kezd (mondjon bárki, bármit, alapesetben ez utal a legbiztosabban egy nő izgalmi állapotára), a mellek, a hüvelyfal és a herék is megduzzadnak, a péniszből előváladék távozik. Most már minden feltétel adott a továbblépéshez.

Alig lehet kivárni!

Plato (vagy plateau) fázis

Hű, ez a legjobb rész, mert ilyenkor a fentebb leírt kellemes érzetek állandósulnak és kisebb-nagyobb hullámzásokkal végig fennállnak. Amikor hosszabb előjátékot javasolnak, jellemzően ennek a szakasznak a nyújtására gondolnak, legalábbis a nők.

A kisajkak most tovább duzzadnak, színük sötétebb lehet. A csikló érzékennyé válik, olyannyira, hogy túlingerlése akár fájdalmas is lehet, ezért ilyenkor visszahúzódhat az azt fedő, fitymaszerű bőrredő mögé, hogy ne ingerelje közvetlenül a pénisz.

A herék feljebb nyomulnak a herezacskóban, aminek bőre összehúzódik. Ebben a szakaszban egyesek testszerte izomfeszülést vagy merevséget tapasztalhatnak. Ha ez így megy tovább, hamarosan elérkezik az orgazmus. 

Orgazmus

Az első és a második szakaszban megtapasztalt gyönyörök fokozódnak, sőt sűrűsödnek, a test egyre több oxigént vesz fel. Az orgazmus közeledtét határozottan lehet érezni, de egy darabig késleltethető is a dolog különböző technikákkal. 

De van egy olyan pont (ezt is könnyen felismerheted), ahol a reflexek már beindulnak, és nem tudsz visszafordulni, csak átadni magad a pár másodperces örömérzetnek. A csúcspontot az alhasi izmok akarattalan összehúzódásai és férfiak esetén ejakuláció kíséri, összesen 5-8 alkalommal. Az egész testet bőrpír lepi el.  

Az orgazmus után az izgalom szintje meredeken esik, de a nők egymás után, folyamatos ingerléssel akár több orgazmust is elérhetnek. A férfiaknak ezzel szemben idő kell a regenerálódáshoz, ez az idő pedig az életkor előrehaladtával nő.

Megnyugvás

Ebben a szakaszban a test funkciói visszatérnek a normális értékekre, megszűnik a vérbőség, kellemes ellazultságot, intimitást és kielégültséget érzünk. Ideális esetben valaki olyan mellett fekszünk, akit szeretünk, és ebben az állapotodban sem cserélnénk el egy pizzára és egy sörre. Igény esetén ilyenkor jöhet a cigi, a hajnalig tartó beszélgetés és a kicsattanóan jókedvű holnap. 

És az agy?

Az eléggé érthető, hogy a testben mi történik, de miért jó a szex a léleknek, sőt a szellemnek is? Erről meg a hormonok tehetnek. Szex során olyan anyagok termelődnek, amik előkészítik a testet az élményre és annak átélésére, szex után pedig az ellazulást és az intimitásérzést fokozó hormonok kerülnek túlsúlyba. Ráadásul a hormonoknak a termelődése folyamatos, körkörös kölcsönhatásban van a fizikai érzetekkel. Ha testileg jól érzed magad a helyzetben, az a hormontermelést és így a lelki jóllétet is fokozza, ez pedig megint rátesz egy lapáttal a fizikai örömre is. Tudtad, hogy már a szeretett (kívánt) ember közelsége is növeli az ölelőhormonként is emlegetett hormon, az oxitocin szintjét? Pusztán attól, hogy néhány centire van tőled a másik, boldognak érzed magad, és a java csak ezután jön. 

Hogy legyen még jobb a szex?

A fentiek tanulságai alapján nem tűnik bonyolultnak: próbálj meg a jó emberrel és a megfelelő körülmények között együtt lenni. 

  • Válassz olyan partnert, aki boldoggá tesz, és aki mellett a hálószobán kívül is jól érzed magad. Ha egy hullámhosszon vagytok, ha minőségi az együtt töltött idő, az segíthet, hogy a szex is jobb érzés legyen.
  • Hallgass a tested jelzéseire, és csak olyasmit csinálj, ami tényleg jólesik és élvezetet okoz. Ehhez jó, ha meg is ismered a tested. Kísérletezz egyedül vagy partnereddel, a lényeg, hogy legyél tisztában azzal, mire van szükséged. 
  • Tudd meg, hogy a partnerednek mi a jó, és kölcsönösen keressétek, hogyan okozhattok egymásnak örömet. Az ő élvezete rád is serkentőleg hat majd. 
  • Ügyelj a biztonságra. Nyugodt, zavartalan környezet, olyan partner, akit jól ismersz, és akiben megbízol, védekezés – dióhéjban ezek a szexbiztonság alapjai. 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek