Nem is akkora baj, ha lefekvés előtt eszel?

A közkeletű feltevés, miszerint egészségünk érdekében két órával lefekvés előtt már nem szabad ennünk, valójában hamis – állítja egy friss kutatás.

Gyakran hangoztatott állítás, hogy károsan hat szervezetünkre, ha közvetlenül elalvás előtt még táplálékot veszünk magunkhoz. Egyes elméletek még a rák könnyebb kialakulásával is összefüggésbe hozzák, az elhízáshoz és a vércukorszint emelkedéséhez pedig pláne előszeretettel kapcsolják a „bűnös” esti falatokat. Egy japán kutatócsoport azonban megcáfolta mindezen hiedelmeket – kutatásuk eredményeiről a The Independent számolt be.

Ne csak este, egész nap ügyeljünk rá, mit eszünk

Az Okajamai Egyetem kutatói két éven át, 2012 és 2014 között gyűjtöttek adatokat több mint ezerötszáz, egészséges középkorú vagy idősebb felnőtt alany étkezési szokásairól. A résztvevők, kiknek kétharmada nő, többségük pedig 65 év feletti volt, egyike sem szenvedett cukorbetegségtől. A tudóscsoport megvizsgálta többek között azt, hogy a kérdéses személyek mennyit esznek, milyen gyakran végeznek testmozgást, dohányoznak-e, illetve mennyire ideális a testsúlyuk. Emellett hónapokon keresztül folyamatosan nyomon követték az alanyok vérének HbA1c-értékét is, mely pontos információt ad az adott személy vércukorszintjéről.

Nem az a legnagyobb baj, hogy mikor, hanem az, hogy mit!
Nem az a legnagyobb baj, hogy mikor, hanem az, hogy mit!Image Source/Steve Prezant / Getty Images Hungary

A kísérletben megfigyeltek egy kisebb hányada vallotta úgy, hogy gyakran csemegézik egy kicsit este, közvetlenül lefekvés előtt. A vizsgálatok azt mutatták, hogy az első tizenkét hónap során átlagosan 5,2 százalékpontot, majd az azt követő két évben 5,58 százalékot növekedett a résztvevők HbA1c-szintje. Ugyanakkor semmiben nem mutattak társaikhoz képest eltérő eredményeket azok, akik elalvás előtt két órával is rendszeresen fogyasztottak különböző ételeket. A tudósok úgy találták, hogy valójában sokkal nagyobb hatással van vércukorszintünkre az általunk fogyasztott alkohol mennyisége, a rendszeres testedzés vagy annak hiánya, a vérnyomásunk rendellenességei és egyéb életmódbeli tényezők.

Az egyetem munkatársai természetesen elismerik, hogy kutatásuk pusztán megfigyelésen alapul, így nem szolgáltathat alapot komolyabb, tudományos igényű elméletekhez. Mindazonáltal igyekeznek felhívni figyelmünket arra, hogy az elhízás és a diabétesz megelőzésének érdekében folyamatosan, a nap minden szakában ügyelnünk kell a helyes táplálkozásra és az egészséges életmódra, ahelyett, hogy széles körben elterjedt, de esetleg falsnak bizonyuló hiedelmek alapján állítanánk fel szabályokat magunk számára.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek