6 dolog, amit te sem tudtál az orgazmusról

Mary Roach pszichológusból lett író és újságíró. Cikkeiben és könyveiben az emberi testtel és szexualitással kapcsolatos érdekességekről számol be úgy, hogy ne csak érthető, de élvezetes is legyen a tudományos kiruccanás. Tabudöntögető TED-előadásában a térdorgazmus és az állati örömérzet zavarba ejtően vicces világába kalauzol bennünket.

A közel húszperces előadásból 6 érdekességet osztunk meg veletek is.

Nem is kellenek nemi szervek az orgazmushoz!

Tudtad, hogy az orgazmus a vegetatív idegrendszer reflexe? Idegrendszerünknek ez a része felel az olyan akarattalan működéseinkért is, mint a szívverés, a légzés vagy az emésztés, az orgazmusreflexet pedig szinte bármi kiválthatja. Roach többek között Alfred Kinsey feljegyzései alapján mesél különös orgazmusokról, például arról a nőről, akinél a szemöldöke simogatása, egy másikról, akinél a fogmosás, és egy harmadikról, akinél csupán a szexre való gondolás okozott instant örömérzetet. Sőt! A videóból kiderül, hogy azoknál az embereknél, akiknek valamilyen baleset miatt, vagy más okból megsérült a gerincvelőjük vagy egyik végtagjuk, közvetlenül a sérülés fölött hiperérzékeny terület alakul ki, aminek az ingerlése szintén kiválhatja az említett reflexet. Így akár térdorgazmus is lehetséges.

Sőt, még élni sem kell hozzá

Bizony, bármilyen bizarr is, akár egy halott embernek is lehet reflexszerű orgazmusa. Azoknál a szervdonoroknál például, akiket lélegeztetőgépen tartanak, hogy oxigénnel lássák el az átültetendő szerveket, különféle reflexek figyelhetők meg. Az egyik legismertebb az úgynevezett Lazarus-reflex, ami a fenti módon életben tartott, de valójában halott embereknél a karok mellkas előtti keresztezésével jár.  Meglehetősen ijesztő jelenség lehet zöldfülű patológusok számára.

Na most. Az orgazmus központja a gerincvelői ideg mentén, az úgynevezett keresztcsonti ideggyökben van, valahol deréktájt. Ha ezt a (egyébként oxigénnel is ellátott) pontot ingerlik egy elektródával, orgazmus váltható ki. Igen, akár agyhalottak esetében is.

Csuklás ellen is jó

1999-ben egy izraeli férfit kínzott el nem múló csuklás. Természetesen minden ismert módszert kipróbált, de a napokon át tartó roham végül csak akkor múlt el, amikor feleségével szeretkezve orgazmust élt át. Az esetről orvos ismerősének is beszámolt, aki 2000-ben tanulmányt is publikált róla „Szexuális együttlét a makacs csukás kezelésére” címmel. Vicces, hogy az orvos az „egyedülálló csuklókra” szinte külön demográfiai kategóriaként hivatkozik, számukra a maszturbációt javasolja a kínzó csuklás ellenszereként.

Na végre elmúlt
Na végre elmúltShutterstock

A női orgazmus segíti a teherbeesést

Hippokratész korában úgy vélték, hogy a női orgazmus feltétlenül szükséges a teherbeeséshez, és az 1900-as években is írtak arról, hogy az orgazmust kísérő összehúzódások „szippantó hatásukal” segíthetik a spermát eljutni a petesejthez. Az ötvenes években William H. Masters és Virginia E. Johnson úttörő kutatópárosa maguk akartak a nyomára jutni a dolognak. Nőket hívtak be a laborba, ahol mesterséges spermával töltött (igen, ennek elkészítésére vonatkozóan 3 receptet is talált a tudományos szakirodalomban Roach) pesszáriumokat helyeztek fel nekik, majd arra kérték őket, izgassák magukat, miközben ők röntgennel vizsgálódnak. A még a mai szemmel is merész és haladó szellemű kísérlet nem mutatta ki a fentebb említett összefüggést.

Az állatok esetében azonban már találtak ilyen kapcsolatot, egy dán vizsgálat szerint például 6 százalékkal nőtt az ellési rátájuk azoknak a kocáknak, akiket stimuláltak is a mesterséges megtermékenyítés közben. Az érdekes, bár nagyon zavarba ejtő, és talán nem is minden tekintetben etikus eljárást Dániában oktatóvideó tanítja a sertéstenyésztő gazdáknak.  

A gyakori maszturbáció fokozza a nemzőképességet

Egyes vizsgálatok szerint az egy hétnél tovább raktározott sperma minősége romlik, rendellenességeket mutat, ezzel pedig nehezítheti a teherbeesést. Roy Levin brit szexológus szerint talán ez lehet az egyik oka annak, hogy a férfiak olyan lelkesen maszturbálnak, mióta világ a világ, hiszen a rendszeres önkielégítés és magömlés friss sperma termelődéséhez vezet. Kezeket a paplan fölé? Ugyan! A férfiak evolúciós okokkal is magyarázhatják már a rendszeres önkielégítést. Billy Idol sem átall ilyesmiről énekelni. 

Akár két és fél méterre is elszállhat a sperma

Szintén Alfred Kinsey volt az, aki meg akarta mérni, hogy milyen messzire lövell ki orgazmus során a megtermékenyítő anyag. A 40-es években úgy vélték, hogy a kilövellés sebessége is hatást gyakorolhat a teherbeesésre, Kinsey viszont nem osztotta ezt a véleményt. 300 férfit invitált meg a laborba, mérőszalaggal és filmfelvevővel szerelkezett fel, és elővigyázatosságból (ezt szó szerint idézi a könyvéből Roach) két lepedőt terített munkatársaival a perzsaszőnyegre, hogy megóvják azokat  a „szennyeződéstől”. A férfiak döntő többségénél épp csak kilöttyent a dolog, viszont a rekorder lenyűgöző 2,5 méteres eredményt produkált.

Vegyél részt te is az ELTE szexkutatásában!

Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus és munkatársai az imitált orgazmus jelenségét és az ezzel összefüggő tényezőket vizsgálják. A kutatásban most neked is lehetőséged van részt venni, ha szeretnéd segíteni a kutatók munkáját, erre a linkre kattintva megteheted!

Ha kíváncsi vagy, hogy függ össze a szex és a kellemetlen lehelet, és hogy milyen szexgépet épített a laborvizsgálatokhoz a fentebb már említett kutatópáros, érdemes belenézned a (néhol felkavaró vágóképeket is tartalmazó) előadásba.

Oszd meg másokkal is!
Mustra