Ezek a babok tesznek a legtöbbet az egészségünkért

A bab kiváló rost-, fehérje- és B-vitamin-forrás, fogyasztásuk több komoly megbetegedés kialakulását megelőzheti, de a koleszterinnel vagy a vércukorszinttel kapcsolatos problémák kezelésére is szuper hatással van.

A babok a hüvelyesek rendjébe tartoznak, ez különbözteti meg őket más növényektől, például gyümölcsöktől és magoktól. A különböző babok fogyasztása – a magas tápanyagtartalomnak köszönhetően – számos jótékony hatást gyakorol az egészségünkre, például csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet, és fehérjével látja el a szervezetet.

De vajon melyek a legegészségesebb babok, és ezek miben jobbak a többinél? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Medical News Today.

Szójabab

A zöld szójabab, más néven edamame Ázsia számos részén az egyik legnépszerűbb bab. Az emberek nyersen, főve vagy akár tofu formájában is előszeretettel fogyasztják. A szójabab fehérjében kimondottan gazdag, ezáltal pedig kiváló választás vegetáriánusok és a vegánok számára is. Egy csésze (nagyjából 150 gramm) főtt szójabab 31,3 gramm fehérjét tartalmaz, de ugyanekkora mennyiség elfogyasztásával 8,8 mg vasat, 10,3 gramm rostot, valamint magnéziumot, káliumot és cinket is beviszünk a szervezetünkbe.

Szójabab
SzójababShutterstock

Egy 2017-es metaanalízis eredményei alapján úgy tűnik, hogy a szójabab rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát. Legalábbis a nőknél a gyomorrák és más gyomor-bélrendszeri rákok esetében. A férfiakra úgy tűnik, nincs olyan jó hatása a növénynek. 

Csicseriborsó

A csicseriborsó, más néven garbanzo bab szintén fontos tápanyagokat tartalmaz, egy csészényiben 14,5 gramm fehérje, 12,5 gramm rost, valamint 4,7 gramm vas található. Ez a hüvelyes egyre népszerűbb hazánkban is, salátákban, hummuszként (itt a tökéletes recept), vagy akár pirítva, snack formájában is fogyaszthatjuk. A többi babhoz hasonlóan a csicseriborsó fogyasztása is kifejezetten szívbarát, illetve segít a magas vércukorszint csökkentésében.

Csicseriborsó
CsicseriborsóShutterstock

Vesebab

A vesebab a mexikói, fűszeres ételek egyik elengedhetetlen összetevője. Egy csésze vesebab 15,3 gramm fehérjét, 13 gramm rostot és 5,2 gramm vasat tartalmaz. Magas rosttartalmának köszönhetően kiváló a vércukorszint csökkentésére. Tanulmányok szerint a vörös vesebab és a rizs együttes fogyasztása jobb hatással van a vércukorszint szabályozására, mintha az ember csak rizst enne. Ez a kombináció pedig – amellett, hogy számos egészséges étel alapját képezi – bárki számára könnyen hozzáférhető.

A bab és a rizs szuper kombó, ha cukorbetegségről van szó
A bab és a rizs szuper kombó, ha cukorbetegségről van szóShutterstock

Fehér bab

Haricot babnak is nevezik, és szintén kiváló tápanyagforrás. Egy csésze fehér bab 19 gramm rostot, 15 gramm fehérjét és 4,3 gramm vasat tartalmaz. Amiben különbözik az eddig felsorolt hüvelyesektől, hogy ennek a fajtának magas a B-vitamin-tartalma is. A haricot bab rendszeres fogyasztása segít csökkenteni a koleszterinszintet és a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát is.

Fehér bab
Fehér babShutterstock

Fekete bab

A legtöbb ember talán a dél- és közép-amerikai konyha ételeivel köti össze a fekete babot, hiszen elengedhetetlen összetevője a csilis babnak vagy a burritónak. Nem véletlen, hiszen tápanyagban ez a bab sem szűkölködik, 150 grammban 15 gramm fehérje, 15 gramm rost, valamint 3,6 gramm vas található. Egészségre gyakorolt pozitív hatásból itt sincs hiány: a fekete bab fogyasztása a kutatások szerint jó hatással van a cukorbetegek állapotára.

Fekete bab
Fekete babShutterstock

Pinto bab

A pinto bab szintén népszerű a mexikói konyhában, de bárki étrendjéhez könnyen hozzáadható. Jellemzően sülve vagy tört formájában fogyasztjuk ezt a rostokban és fehérjében gazdag hüvelyest. A kutatások szerint a pinto bab napi fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát az inzulinrezisztenciával küzdő emberek körében.

Pinto bab
Pinto babShutterstock

A hüvelyesek fogyasztása kiváló hatással lehet az egészségünkre, hiszen a babokban lévő tápanyagok közül sok segít a koleszterint és a vércukrot megfelelő szinten tartani. Érdemes tehát új recepteket kipróbálni, akár a húst kiváltani babbal, minél több hüvelyest adni az étrendünkhöz akkor is, ha nincs komolyabb egészségügyi problémánk, hiszen rostokban és fehérjében gazdag élelmiszerek, ezek pedig elengedhetetlenek a megfelelő étrendhez.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek