Így segíthetjük az immunrendszert a rák legyőzésében

A makrofágok olyan immunsejtek, melyek képesek bekebelezni a szervezetben felbukkanó idegen testeket, azonban rákos megbetegedések esetén veszíthetnek hatékonyságukból. Egy friss kutatás szerint tehetünk ez ellen, és a makrofágokat is bevethetjük a rák legyőzésében.

A makrofágok tehát a védelmünket szolgálják, azonban a rákos megbetegedések esetén ezek az immunsejtek kevésbé lesznek aktívak: a rák ugyanis egyszerűen elaltatja az immunsejteket. A Science Daily számolt be arról, hogy mivel támogathatjuk a szervezetünket, hogy hatékonyan küzdjön a rákkal szemben.

Segít az alvó makrofágok aktiválása

A Pennsylvaniai Egyetem Abramson Rákkutató Központjának kutatói szerint sikerült megtalálni a módszert, mellyel fokozni lehet a makrofágok aktivitását, hogy azok megtámadják és megegyék a ráksejteket. Ez azért különösen fontos felfedezés, mert a kutatásokból azt is tudjuk, hogy a makrofágok a rákos sejtek növekedését és terjedését nemcsak gátolni, de segíteni is képesek. 

A legtöbb daganatos megbetegedés hatására a CD47 nevezetű fehérje utasítja a szervezetet, hogy az ne harcoljon a rák ellen. A folyamat során a fehérje a makrofágokat mély alvásra kényszeríti, a kutatók szerint azonban ezen segít, ha a makrofág anyagcseréjét újraindítják, így újra küzdeni fog a rákos sejtek ellen. Bár kísérleteket tettek erre, kiderült, hogy a CD47 blokkolása nem minden esetben elég ahhoz, hogy a szervezet újra a megfelelő módon működjön. Ahhoz, hogy a makrofágok újra elemükben legyenek, az orvosok szerint két dolog szükséges: először is, fontos, hogy aktiválják ezeket a fehérjesejteket, másodszor pedig csökkenteni kell a rák elleni küzdelem indításához szükséges ingerküszöbüket.

„Kiderült, hogy a makrofágokat aktiválni kell, hogy elkezdhessenek harcolni a rákos sejtek ellen. Ez magyarázatot ad arra, hogy a tumorok miért ellenállóak a CD47 blokkolása után is” – mondja Gregory L. Beatty, a tanulmány egyik szerzője. A kutatócsoport a makrofágokat a CpG nevezetű dinukleotiddal aktiválta, melynek következtében a kísérleti egerek tumora gyors zsugorodásnak indult, túlélési esélyük pedig javult. A vizsgálatból az is kiderült, hogy az ilyen módon aktivált makrofágok a T-sejtek hiányában és a magas CD47-szint ellenére is képesek a rákos sejteket elpusztítani.

Aktív makrofágokkal könnyebb a gyógyulás
Aktív makrofágokkal könnyebb a gyógyulásShutterstock

Fontos a glutamin és a glükóz

A jelenség molekuláris alapjainak megértését vizsgálva az orvosok megállapították, hogy az aktivált makrofágok a szervezetben lévő glutamin és glükóz felhasználásából nyernek energiát ahhoz, hogy legyőzzék a rákos sejteket. Ez a folyamat pedig szükséges ahhoz, hogy a CpG hatékony legyen, így a makrofágok anyagcseréjének újraindítása kifejezetten fontos az immunválasz kimenetelének meghatározásában.

„A tumor nem kezd el zsugorodni a makrofágok nélkül, ezért szükséges a megfelelő mennyiségű glutamin és glükóz a szervezetben, hogy a makrofágok el tudják pusztítani a rákos sejteket. Ehhez szükség van az anyagcsere újraindítására, mely végül lehetővé teszi, hogy a makrofágok ellássák a feladatukat” – mondta Jason Mingen Liu, a tanulmány másik szerzője.

Beatty kiemeli, hogy a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint más betegségek kezelésére gyakran alkalmaznak olyan gyógyszereket, amelyek befolyásolhatják a makrofágok anyagcseréjét, azt azonban egyelőre nem tudják, hogy ezek a gyógyszerek miként hatnak a szervezet rákkal szembeni védekezésére.

Oszd meg másokkal is!
Mustra