Kezes helyett meztelen képekért kapnak hitelt

Egyre több kínai fiatal megy bele abba, hogy hitelfedezetként meztelen képet küld magáról.

A kisebb összegű hitelek nem most kezdtek elterjedni a piacon, különböző formái közül talán az áruhitellel találkozunk legtöbbet. Ha éppen elromlott a hűtőd, de nincs annyi pénzed, hogy hirtelen tudj venni olyat, ami az elkövetkezendő legalább egy évtizedre hű társad lesz, akkor észszerű választásnak tűnik egy áruhitel, ami nem egyszerre terheli meg a családi kasszát, főleg ha olyan konstrukciót fogsz ki, ami nemcsak a banknak jó, de neked sem annyira rossz.

De ilyen az is, mikor egy drága telefont nem egyben, hanem részletekben fizetsz ki a szolgáltatónak, vagy sokan személyi kölcsönből intézik, ha elromlott a fűtés, és azonnal szerelőt kell hívniuk. Nyilván nem jó megoldás a hitel, szerencsére azzal is egyre többen tisztában vannak, hogy ingyen hitel nincs, hiszen egy bank sem jótékonysági szervezet. De a legfontosabb mindig az, hogy ennek ellenére olyan konstrukciót keress, ahol a kölcsönért cserébe nem kérnek irreális vagy egyenesen felháborító kamatot. Vagy a legújabb kínai trend szerint nem támasztanak szexuális zsarolásnak is beillő feltételrendszert. 

Jól jegyezd meg: Ant Financial

A világ legnagyobb fintech cége, az Ant Financial – ami tulajdonképpen egy olyan mobiltárcát is ajánl az ügyfeleinek, amivel fizethetnek online, boltokban, éttermekben, közüzemi számlákat rendezhetnek –, a mobilfizetési megoldásokkal évente 1700 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolít le. Egy olyan rendszert kell elképzelni, amibe gyakorlatilag mindent beleépítettek, mintha ugyanaz az applikáció kezelné a villanyszámlád, a repülőjegyed vásárlását és a taxiutad a reptérre, sőt még büntetéseket is fizethetsz ezen keresztül.

Hozzárendelnek egy online bankszámlát, amiről utalhatsz, biztosítást köthetsz, pénzt köthetsz le. A cég nemcsak a felhasználók körében egyre népszerűbb, de a tőzsdén is egyre többet ér, a bankok és a versenytársak legnagyobb sajnálatára, ráadásul most terjeszkedni akar, nem csoda, hogy az elemzők szerint ez egyszerre négy iparágat is megroppanthat. Tehát népszerű, egyre népszerűbb lesz, és ami a tisztességtelen hitelezés szempontjából fontos, hogy van egy olyan szolgáltatása is, miszerint magánszemélyek is kölcsönt adhatnak egymásnak, ugyanis ez a szolgáltatás is egyre népszerűbb. 

Fiatal, kell neki a pénz
Fiatal, kell neki a pénzShutterstock

Magánszemélyek közötti hitelezés

Ez az, aminek ritkán lesz jó vége. Ha a családban történik, akkor generációkon átívelő családi viták lehetnek belőle, ha pedig egy sokak által ajánlott magánember segít a bajban, akkor gyakran végződik uzsorakamatokkal a történet. A kamat kérdését egy olyan fejlett rendszer, mint az Ant Financial nyilván tudja kezelni, vagyis nem valószínű, hogy az akár több száz százalékos kamattal hitelező uzsorások kedvenc helye lesz, ráadásul az ügyfélkör is más.

Ennek ellenére a magánszemélyek közötti hitelezés népszerű, az Ant Financial adatai szerint 170 millió olyan felhasználójuk van, aki 1990 után született, közülük 45 milliónak van ilyen mikrohitele. És ez a lehetőség nem csupán náluk működik, hanem más szolgáltatóknál is, különböző feltételekkel. Kínában eleve magas a megélhetési költség, ahhoz pedig szigorú feltételeknek kell megfelelni, hogy hitelkártyát kapjon az ember, sokan ezért kihasználják a magánszemélyek hitelajánlatait, és bármit megtesznek azért, hogy hitelhez jussanak, ezzel pedig a hitelezők vissza is élnek. 

Meztelen fotó mint fedezet

A bank fedezetként jelzálogot jegyeztet be, vagy a kezes számláját is megterhelheti, ha nem törleszted időben a hiteled részleteit, vagyis igen, ha nem fizeted vissza a hiteled, az minden esetben fájni fog. A magánszemélyek egy része is szeretne olyan biztosítékot, amitől – fogalmazzunk kegyesen – biztosítva érzik, hogy időben és rendesen visszakapják a pénzüket. Hívhatnánk ezt zsarolásnak is, de a közvélemény két részre szakad a témában. Egyesek szerint az, hogy meztelen fotókat kérnek fedezetként, amit nyilvánosságra hoznak, ha az ügyfél nem fizeti rendesen a törlesztőrészletet, sőt el is küldik a családjának és az ismerőseinek, nem más, mint nagyon súlyos szexuális bűncselekmény. A másik oldal azonban úgy gondolja, hogy az érintettek pontosan tudják, hogy mit vállalnak, hogy mik a feltételek, és ha mégis a mellett a hitelező mellett döntenek, aki meztelen képet kér, sőt ők küldik el neki az ominózus képet, akkor azzal is tisztában vannak, hogy ezek adott esetben napvilágra kerülhetnek, vagyis hozzájárulnak a megjelenéshez. 

Zsarolás, vagy a „Minek ment oda?” klasszikus esete?
Zsarolás, vagy a „Minek ment oda?” klasszikus esete?Shutterstock

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy ez az úgynevezett „meztelenhitel-szolgáltatás” a képek ellenére is felszámol kamatot, és az ügyfeleik olyan könnyen kerülnek adósságspirálba, hogy még több meztelen képet kell küldeniük. Ráadásul sokaknak, ha hitelre van szükségük, nincs is más módjuk felvenni, mert csak ilyen feltételekkel tudják. Persze a kérdés az, hogy mindenkinek valóban szüksége van-e arra a kölcsönre, vagy teljesen felesleges hülyeségek miatt sodorják magukat ilyen kétes üzleti akcióba. 

Kiszivárgott képek

2016-ban 10 gigányi meztelen fotó szivárgott ki és került fel az internetre, amelyen 161 fiatal nő áll ruha nélkül, a személyi igazolványát a kamerába mutatva. Az áldozatok 19 és 23 év közöttiek, átlagosan 1000-2000 dollár (280-500 ezer forint között) hitellel – írta akkor a China Youth Daily. Más források szerint voltak olyan nők, akiknek felajánlották, hogy szexuális munkáért cserébe engednek az adósságukból, vagyis jól látható, hogy ez nem a klasszikus banki hitelezés esete, és milyen egyszerű visszaélni azzal, ha valaki anyagilag megszorul, de jól mutatja a másik oldalt is, hogy a banki hitelek, spórolás, pluszmunka vagy egyéb megoldások helyett, miért választja ezt a módszert ilyen sok fiatal nő még úgy is, hogy a hitelezőknek nem is kell elhallgatni vagy trükközni arra vonatkozóan, hogy mik a feltételeik.

Több szolgáltatót is vizsgáltak

A Reuters információi szerint a visszaélések miatt tavaly több olyan szolgáltatót is ellenőrzéseknek vetettek alá, amik lehetővé tették, hogy magánemberek is kínáljanak hiteleket, és külön csoportot hoztak létre, hogy felszámolják az illegálisan működő hitelezést is. Több olyan szolgáltatót is találtak, mely nem törődött azzal, hogy milyen kamatra adnak kölcsön pénzt egymásnak az emberek, vagy nem vizsgálták, hogy a hitelkérelmezőnek hol vannak hitelei, milyen tartozásai vannak, egyáltalán mit lehet tudni a pénzügyi helyzetéről, vagy hogy hogyan történik a törlesztőrészletek begyűjtése. A probléma tehát sokkal szerteágazóbb, nemcsak a meztelen képek kizsarolásáról szól, hanem az egész hitelezési formáról.

Azóta törvényt is módosítottak, szigorúbb engedélyekhez kötik a hitelező szolgáltatások indítását, és tiltják, hogy magánszemélyek mindenfajta ellenőrzés nélkül hitelszolgáltatást nyújtsanak, ennek ellenére a meztelenhitel-szolgáltatás még mindig virágzik, több helyi híroldalon és a közösségi médiában is újra és újra előjön a téma, és a kérdés, miszerint ebben a történetben valóban áldozatnak lehet-e nevezni az áldozatot. Illetve, ha ez a fajta hitelezési mód jobban elterjed a gazdaságban, akkor hogyan tudjuk megvédeni gyerekeinket vagy akár magunkat, hogy adósságspirálba ne kerüljünk. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra