6 tünet, amiből nem is gondolnád, hogy a szíveddel van a baj

A szív- és érrendszer testünk egyik legnagyobb szervrendszerét adják, így, ha valahol hiba lép fel a működésében, a testünk egymástól látszólag független részein jelentkezhetnek a tünetek.

A különböző szívbetegségek eredményezik a legtöbb halálesetet az Egyesült Államokban, ahol évente mintegy 1 millió életet követelnek a megbetegedések. A Texas A&M Egészségtudományi Központ kardiológusa, John P. Erwin összeszedte a szívbetegségek néhány meglepő tünetét, erről pedig a Health Minute számolt be.

Szexuális problémák

A férfiak esetében a merevedési zavar az érrendszeri megbetegedések gyakori megnyilvánulása. Az érelmeszesedés kezdeti tünete lehet az erektilis diszfunkció, ami már azelőtt megjelenik, mielőtt a betegség komoly szívproblémákat okozna. Nőknél a libidó csökkenése gyakran együtt jár a menopauza utáni állapottal, mely során a szívbetegség kialakulásának kockázati tényezői jelentősen megnőnek. Fontos tisztázni, hogy a menopauza nem okoz szív- és érrendszeri betegségeket, itt egyszerűen arról van szó, hogy bizonyos szív- és érrendszeri megbetegedések (például a vérnyomás és a koleszterinszint emelkedése) a változókorral kezdődnek.

Horkolás, alvási apnoe

A horkolás az alvási apnoe egyik jellemző tünete, csak úgy, mint a reggeli álmosság az éjszakai alvás után. Az alvási apnoe (légzéskimaradás az alvás során) számos fiziológiai változással jár, ami növeli a szívroham és a stroke kockázatát. Emellett lehet akár a pitvarfibrilláció (szabálytalan, gyakran gyors szívverés, amely szabálytalan véráramlást okoz) jele is. A kutatások szerint az alvási apnoe kimutatása és kezelése bizonyítottan csökkenti a szívbetegség kockázatait.

Oké, idegesítő. De mi van, ha ennél nagyobb baj is van?
Oké, idegesítő. De mi van, ha ennél nagyobb baj is van?Fotó: Shutterstock

Fájdalmas, duzzadt, vérző ínyek

Az ínyproblémák sokszor a periodontális betegségeket jelzik. Ezek közül a leggyakoribb a fogínygyulladás vagy fogínysorvadás, amelyek sokszor a gyulladásos állapot fokozódásához vezetnek az egész szervezetben. A testünkben a gyulladásos utak túlaktivitása erős kockázati tényező lehet a szívbetegségek és a szívroham kialakulásában. Nem véletlenül ajánlott a rendszeres fogmosás és fogselymezés mellet bizonyos időközönként a fogorvost is meglátogatni.

Dagadó láb, puffadt lábfej

Számos oka lehet a lábak és lábfejek dagadásának, de könnyen előfordulhat, hogy ez a pangásos szívelégtelenség egyik tünete. Különösen érdemes megvizsgáltatni a szívünket akkor, ha lábdagadás mellett szokatlan légszomjat is tapasztalunk alvás közben. Néha természetesen előfordul, hogy egy hosszú nap után bedagad a lábunk, de ez általában reggelre el is múlik. Abban az esetben viszont, ha a tünet tartósan fennáll, mindenképp forduljunk orvoshoz.

Fájdalom a vállakban vagy a nyakban

Szívroham esetén nem mindenki tapasztalja a tipikus mellkasi szorítást, vagy azt, hogy zsibbad a karja. Sokan a szívproblémák jeleként nagyon kellemetlen fájdalmat vagy nyomást éreznek a nyakukban, az állkapcsukban vagy a vállukban.

Gyomorégés, emésztési zavarok

A tüdő körül vagy a has felső részében érzett fájdalom, vagy a gyomorban hosszabb ideig jelentkező szorongás is lehet a szívinfarktus tünete. Kiemelt figyelmet kell fordítani a tünetekre, ha ezek valamelyike hányingerrel, izzadással, légszomjjal vagy szédüléssel együtt jelentkezik.

Nem ritka, hogy a fájdalomcsillapítókkal történő kezelés után veszi csak észre az ember, hogy jóval nagyobb probléma áll a háttérben, mint ahogy azt elsőre gondolta. Érdemes tehát a problémák megelőzésére is megfelelő figyelmet fordítani, ehhez pedig sokszor nem is kell sokat tenni.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.