Itt a bugyi, amit hetekig hordhatsz, úgy sem lesz koszos

Hordanád ugyanazt a bugyit hetekig? És több napig? És ha a gyártó azt ígéri, hogy sem baktériumok, sem kellemetlen szagok nem kínoznának? És ha kiderülne, hogy a környezetnek is jót tesz? Állítólag van ilyen.

Az Organic Basics nevű dán startup által fejlesztett alsónemű akár heteken át tartó hordás után is megőrzi frissességét, így csökkenthetjük a heti mosásaink számát is. Az újdonságról a Science Alert számolt be.

Ezüst bugyival a szagok ellen

Az izzadság a ruha anyagával érintkezve ideális környezetet teremt a baktériumok megtelepedéséhez és elszaporodásához. Ezek a baktériumok okozzák aztán a kellemetlen szagokat. Az ezüstionok azonban antibakteriális hatást fejtenek ki, így megölik a baktériumokat és más mikroorganizmusokat. Az Organic Basics ezt a hatást használja ki, és az alsóneműket ezüst-kloriddal kezeli, ami szerintük így 99,9 százalékban megakadályozhatja a baktériumok szaporodását, ezzel együtt megelőzheti a kellemetlen szagok kialakulását.

Mads Fibiger, az Organic Basics elnök-vezérigazgatója egy májusban tett nyilatkozata szerint az elmélet működik, így

mosás előtt sokkal hosszabb ideig viselhetjük a fehérneműt, mint korábban.

A bugyi még a biciklizést is bírja. Vagy nem. Erről nem szól a cikk
A bugyi még a biciklizést is bírja. Vagy nem. Erről nem szól a cikkShutterstock

Nem mindenkinek jön be 

Ezzel azonban nem mindenki ért egyet. Azok az emberek, akik kipróbálták az Organic Basics fehérneműit, maximum két-három nap után a szennyesbe dobták a tesztelt ruhadarabot, arra hivatkozva, hogy már kényelmetlenül érzik magukat a viselése miatt.

Fontos szempontként hozták fel azt is, hogy nem mindenki tudja mentálisan leküzdeni azt a berögződést, hogy akár több héten keresztül is ugyanazt a fehérneműt hordjuk.

Te tudnád hetekig hordani az ezüst bugyit?

Környezetkímélő fehérnemű

Az Organic Basics nem csak arra törekszik, hogy az emberek mindennapjait megkönnyítse a mosások minimalizálásával. A hagyományos fehérnemű előállítása, megvásárlása, viselése, gyakori mosása, majd eldobása káros hatással van a környezetünkre. Tehát minél ritkábban mosunk, annál inkább kíméljük a környezetet is.

Mindezek ellenére az, hogy ugyanazt a bugyit hordjuk heteken keresztül, nem elegendő ahhoz, hogy környezettudatosabbá váljunk. Főleg, ha a harmadik naptól kezdve tényleg kellemetlen szagot áraszt, úgyhogy egyelőre használjuk nyugodtan a mosógépet.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek