Rózsaszín halál: így növeli a rák kockázatát a sonka és a bacon

Szakértők figyelmeztetnek, hogy a különböző sonkák és bacon előállításához használt vegyi anyagok növelik a rák kialakulásának veszélyét.

A húsiparban használatos nitritek már régóta viták forrásaként szolgálnak, hiszen amellett, hogy az ételnek kellemes színt kölcsönöznek, sőt egyfajta gyulladásgátlóként is szolgálnak, a kutatók felhívják a figyelmünket egészségkárosító hatásaikra – számolt be a Sputnik News.

Kolbász, bacon, bélrák

A húsipar népszerűségét jelentősen csökkentheti, ha nem távolítják el a rákkeltő vegyi anyagokat az olyan feldolgozott termékekből, mint például a bacon vagy a sonka. A Chris Elliott professzor által vezetett kutatócsoport kijelentette, hogy a legtöbb kutatás eredménye alátámasztja a sonkákban, kolbászokban, baconben megtalálható nitrózaminok rákkeltő hatását. Ezek a vegyi anyagok az Egyesült Királyságban évente mintegy 6000 bélrákos megbetegedést okoznak, ami több mint négyszerese az országban a közúti halálesetek számának. A kutatók kampányt indítottak annak érdekében, hogy a kérdést ugyanolyan komolyan kezeljék, mint az élelmiszerek cukorszintjét.

A kutatásban részt vevő kardiológus, dr. Aseem Malhotra szerint

a feldolgozott húsokból származó nitritek eltávolítására irányuló kormányzati intézkedésekre nem szabad túl sokat várni,

különben a húsiparnak hasonló megítélése lesz, mint a dohányt gyártó cégeknek.

Kolbász, bacon, bélrák
Kolbász, bacon, bélrákFotó: Shutterstock

Közös cél a húsipari szabályozás

Nemcsak orvosok és tudósok vettek részt a kampányban, hanem számos politikus is. A koalíció egy nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy nincs elég szabályozás a húsiparban használatos nitritek és az okozott egészségkárosodás tekintetében, ellentétben az élelmiszerek cukortartalmával, mellyel kapcsolatban több figyelmeztetés is rendszeresen megjelenik.

A témában együttműködők szerint a húsipar azt állítja, hogy azok a nitritek, melyek a sonka vonzó rózsaszín színét adják, nagyban hozzájárulnak a botulizmus (bakteriális toxin által okozott ételmérgezés), valamint más fertőzések kialakulásához. Malhotra hozzátette, hogy az ikonikus pármai sonka elkészítéséhez 25 évig nem használtak nitriteket, ezzel ösztönözve a többi gyártót is a káros anyagok elkerülésére.

Sokadik alkalommal kerül terítékre a téma

2015-ben az Egészségügyi Világszervezet hasonló figyelmeztetést adott ki, amikor komoly bizonyítékokat tett közzé, melyek szerint a nitriteket és a nitrózaminokat tartalmazó feldolgozott húsok évente mintegy 34 000 esetben okoznak egészségkárosodást.

2018-ban legalább két kapcsolódó tanulmány eredménye ad aggodalomra okot: az egyikben a Glasgow Egyetem kutatója tette közzé megállapításait, miszerint minél kevesebb feldolgozott húst fogyaszt valaki, annál kisebb az esélye az emlőrák kialakulásának. A John Hopkins Orvostudományi Egyetem tanulmánya szerint a nitritek fogyasztása közvetlen kapcsolatban áll a mentális egészségügyi problémák kialakulásával.

Mint mindenben, a húsfogyasztásban is fontos a mértékletesség, azonban, ha valaki úgy dönt, hogy teljesen elhagyná a húst, ezeket érdemes átgondolni, mielőtt húsmentes étrendre vált.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.