Tartós fogyás: orvosi tippek, a hasi zsír és a legegyszerűbb módszer

Belefognál az életmódváltásba? Akkor előbb olvasd el 2018 három legnépszerűbb fogyókúrás cikkét. Inspirálni fognak.

Új év, új kilók. Vagy az is lehet, hogy ezek még a régiek, de 2018-ban nem sikerült tőlük megszabadulni. Sebaj, a január úgyis a nagy éves tervek ideje, ilyenkor az ünnepi dőzsölésen felbuzdulva, a pihenésből erőt merítve állunk neki életmódcéljaink megvalósításának. A lelkesedés és a motiváció pedig szuper dolog, ezek nélkül ritkán érünk el eredményeket, de mielőtt fejest ugranánk a fitnesztermek és a kemény diéták világába, azért néhány dologgal érdemes tisztában lennünk. Először is azzal, hogy ez az út hosszú lesz. Nagyon hosszú. És ha valóban sikeresek akarunk lenni, akkor ez nem is baj. Az alkalmazkodási kapacitásunk ugyanis véges, így ha túl sokat akarunk egyszerre, gyorsan kimerülnek a tartalékaink, ráadásul nem is fogjuk élvezni a folyamatot, ami gyakorlatilag a kudarc előszobája.

Nem, a fejkörméret nem lesz kisebb az életmódváltástól. A derék viszont annál inkább
Nem, a fejkörméret nem lesz kisebb az életmódváltástól. A derék viszont annál inkábbShutterstock

Létezik egy érdekes elmélet, mely szerint a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, hogy túl nagy, szinte irreális célokat tűzünk ki magunk elé szigorú határidőkkel, amik valójában túlságosan félelmetesek, elérhetetlennek tűnnek, így a cselekvés gyakran tétlenségbe fullad. Ehelyett érdemes egészen kis lépésekben haladnunk, és arra törekedni, hogy a Mit tettem ma meg magamért? kérdésre minden napra legyen válaszunk. Ha azon a napon gyalog mentünk fel a lépcsőn, néhány falattal kevesebbet ettünk, vagy éppen szántunk rá két percet, hogy befelé figyelve légzőgyakorlatokat végezzünk, máris haladtunk a célunk felé. Ha pedig naponta képesek vagyunk megtenni magunkért egy-egy apró dolgot, akkor minden nap sikerélményben lesz részünk, a motivációnk fennmarad, az önbizalmunkat ápoljuk, sőt még a céljaink is egyre közelebb kerülnek.

De vajon milyen apró lépésekkel érdemes haladni a tartós fogyás irányába? Ebben segítenek a 2018-ban legnépszerűbb fogyós cikkeink.

Tüntesd el a zsírt a hasadról: így alakul ki, így bonthatod le

A hasi zsír alattomos dolog, hiszen amellett, hogy nem mindig esztétikus, még az egészségünkre is különösen káros. Nagyobb mennyiségben felgyűlve ugyanis méreganyagokat és gyulladáskeltő vegyületeket tárol, amikkel májfunkció- és anyagcserezavarokat okoz. Emellett a hasi zsír felhalmozódása összefüggésbe hozható a daganatos megbetegedéssekkel és a cukorbetegségekkel, szív- és érrendszeri betegségekre hajlamosít, illetve még a stresszhormonok termelését is fokozhatja. A hasi zsírtól tehát érdemes megszabadulni, a kérdés az, hogyan. Cikkünkben éppen erre kerestük a választ, és be is mutatunk öt olyan irányt, amit minden pocakosnak érdemes megjegyeznie. 

Tartós fogyás az egészség jegyében: orvosok súlycsökkentő tippjei

18 valóban tudományosan alátámasztott tény. Ezzel segítik a Kaliforniai Egyetem szakértői azokat, akik meg szeretnének szabadulni a súlyfeleslegtől. A tanácsok remekül illeszkednek a sok apró lépés rendszerébe. Az elegendő fehérje fogyasztása vagy a lassú evéssel kombinált alapos rágás nem fogja kimeríteni az életmódváltásra fordítható energiáinkat. Szóval, szemezgess a tippekből bátran, megéri.

Fogyni sokkal egyszerűbb, mint hinnéd. Itt a megoldás

Melyik súlyfelesleggel küzdőt ne vonzaná az egyszerűség ígérete? Ez az egyszerűség azonban ebben az esetben nem jelent gyorsaságot, viszont a módszer nemcsak a fogyás, de az egészség felé is remek lépés. Pontosabban sok lépés. Mondjuk, naponta 10 ezer. Tempósan. A módszer lényege ugyanis, hogy ha rászokunk a napi, rendszeres gyaloglásra, azzal egy csapásra megoldhatjuk súlyproblémáinkat, javíthatjuk egészségmutatóinkat. Hogy milyen sebességgel érdemes gyalogolni? Arra a cikkben találod a választ.

Oszd meg másokkal is!
Mustra