A fülfájás két alaptípusa, és ami mögötte van

Nem elég, hogy köhögsz, a napi ötödik csomag papírzsepit használod el, hogy orrfolyásodat megállítsd, de még a füled is elkezd fájni. Ismerős? Hogyan ismerd fel fülfájásod okait, és miként kezeld a szó szerint fájó problémát?

A fülfájás egyike a legkellemetlenebb tüneteknek, melyektől akkor szenvedünk, ha a téli időszakban ágynak dönt bennünket egy komolyabb megfázás. Honnan tudjuk megállapítani, hogy fülfájásunkat vírus okozza, vagy belső fertőzés a ludas a dologban? Az Everyday Health segít felismerni a fülfájások két, egymástól merőben eltérő okát, és a kezelésükhöz szükséges gyógymódokat is megosztja az olvasóval.

Téli fülfájás?

Mikor a téli nagy hidegben akaratlanul is áldozatává válunk egy csúnya influenzavírusnak, vagy hasonló megfázásos tünetekkel dőlünk ágyba, a szervezetünket megtámadó kórokozók bekerülnek a dobhártyába, ahol gyulladást okoznak – magyarázza Richard Rosenfeld professzor, a New York Egyetem fül-orr-gégészeti osztályának vezetője.

Rosenfeld szerint az ekkor fellépő tompa, éles vagy éppen égető fülfájdalom előbb-utóbb elmúlik magától is, ahogy fokozatosan kilábalunk a betegségből. A legegyszerűbb megoldás magának a megfázásnak a kezelése – ahogy a vírusok fokozatosan távoznak a szervezetünkből, úgy tűnik el a fülfájás is. Addig is, míg ki nem lábalunk a betegségből, a paracetamol- és ibuprofentartalmú lázcsillapítók időlegesen csökkenthetik a fájdalmat.

A fülfájás két alaptípusa, és ami mögöttük van
A fülfájás két alaptípusa, és ami mögöttük vanShutterstock

Néhány esetben azonban – például dohányzó felnőtteknél vagy nyolc év alatti gyermekek esetében – kialakulhat egy másodlagos fertőzés is, mikor a baktériumok következtében genny és folyadék halmozódik fel a dobhártya mögötti részen. Egy efféle dobhártyafertőzés (otitis media acuta purulenta (AOM)) tünetei sok tekintetben hasonlóak a megfázás okozta fülgyulladáséhoz, a különbség csupán annyi, hogy ekkor a fájdalom hirtelenjében jelentkezik, és sokkal élesebb. Elmulasztása azonban másféle kezelést igényel.

Honnét tudhatod, hogy hasonló dobhártyafertőzésben szenvedsz?

  • A fájdalom nem múlik el a megfázásos tünetek csökkenésével.
  • Tompul a hallás – Rosenfeld professzor szerint nem kell súlyosabb problémákra gondolni, a fertőzés által okozott halláscsökkenés nagyjából ahhoz hasonló, mint amikor füldugót teszünk be a fülünkbe.
  • Belázasodhatsz.
  • A fájdalom sokkal intenzívebb.
  • Mindemellett esetlegesen alvási nehézségek is felléphetnek, illetve kábának érezheted magad.

A legtöbb hasonló fertőzést természetesen baktériumok okozzák, és a legegyszerűbb módon antibiotikummal kezelhetőek, az orvosok könnyen, fültükrözéssel diagnosztizálhatják a fertőzést. Ha az alábbi elváltozásokat veszi észre a doktor, valószínűsíthető, hogy az AOM a ludas a fájdalomban:

  • A felhalmozódott gennytől megduzzadt dobhártyák.
  • A dobhártya kevésbé rugalmas, mint normál esetben.
  • Elzsírosodott dobhártya.
  • Illetve az esetleg fellépő, már említett enyhe halláscsökkenés.

A sikeres antibiotikum-kezelést követően még pár napig vagy akár néhány hétig is maradhat genny és folyadék a dobhártya mögött, de Rosenfeld szerint ez a természetes gyógyulási folyamat része. Ha azonban a hallási problémák nem múlnak el, érdemes orvosi segítséget kérni, és hallásvizsgálatot végeztetni a teljes gyógyulás érdekében.

Oszd meg másokkal is!
Mustra