3. típusú cukorbetegség: a diabétesz új formáját fedezték fel

A legtöbben az 1-es és 2-es típusú cukorbetegséget ismerik. A közelmúltban azonban új fajtáját azonosították: itt a 3c típusú cukorbetegség.

A Professor Health számolt be az újdonságról, hiszen a legtöbben már tudjuk, hogy az 1-es típusú cukorbetegség, amikor a szervezet immunrendszere elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Ez jellemzően gyermek- vagy korai felnőttkorban kezdődik, és szinte mindig szükség van inzulinkezelésre. A 2-es típusú cukorbetegség olyankor jelentkezik, amikor a hasnyálmirigy nem képes lépést tartani a szervezet inzulinigényével. Ehhez gyakran társul túlsúly, és általában idősebb korban jelentkezik, bár ez egyre korábbra tehető.

Újabb típus

A 3c típusú cukorbetegség a hasnyálmirigy gyulladása, daganatos elváltozása, vagy sebészeti beavatkozás általi károsodása miatt alakul ki. Az ilyen jellegű hasnyálmirigy-károsodás nemcsak a szervezet inzulintermelését gátolja, de az emésztőenzimek és a hormonok működését is.

A legutóbbi vizsgálatok azt mutatják, hogy a legtöbb esetben a 3c típus egy rosszul, 2-es típusként diagnosztizált fajtája a cukorbetegségnek. A mintában szereplő betegek csupán 3 százalékánál azonosították a 3c diabéteszt. A speciális központokban végzett mérések azt mutatták, hogy a 3c típusú cukorbetegségben szenvedők többségének szüksége van inzulinra, és emellett hasznos, ha az emésztőenzimek működését táplálkozással segítik elő. Ez könnyen megoldható, ha az étkezések alkalmával beveszi a beteg a szükséges tablettát.

A kutatók attól féltek, hogy a 3c típus sokkal gyakoribb, mint korábban gondolták, hiszen sok esetet nem megfelelő módon 2-es típusú diabéteszként diagnosztizáltak. Egy nagy populációs vizsgálat során próbálták meg kideríteni, hogy mivel jár a 3c típusú cukorbetegség. A kutatás során arra is választ kerestek, hogy a diabéteszben szenvedők milyen gyakran ellenőrzik vércukorszintjüket, ehhez pedig Angliában több mint 2 millió ember egészségügyi nyilvántartását hasonlították össze, melyet korábban főként az influenza megfigyeléséhez használtak.

Intő jel lehet a hasnyálmirigy károsodása

Olyan diabéteszes eseteket kerestek, mely során kimutatható volt a hasnyálmirigy károsodása, hiszen ezek valószínűleg a 3c típusba tartoznak. Nem egyértelmű azoknak az aránya, akik valamilyen hasnyálmirigy-megbetegedésben szenvednek, majd cukorbetegség kialakulását tapasztalják, hiszen ez nem mindig fordul elő, és vannak esetek, amikor a diabétesz kialakulása előtt huzamosabb idő eltelik.

3. típusú cukorbetegség: a diabétesz egy új formája jelent meg!
3. típusú cukorbetegség: a diabétesz egy új formája jelent meg!Shutterstock

Az eredmények meglepőek, hiszen a 3c típusú cukorbetegség előfordulása felnőtteknél gyakoribb, mint az 1-es típusú. Az újonnan diagnosztizált cukorbeteg felnőttek 1 százaléka szenved 1-es típusú, míg 1,6 százaléka 3c típusú diabéteszben. Ennek a típusnak az előfordulása kétszer olyan gyakori volt, mint a 2-es típusnak, vagyis öt-tízszer nagyobb valószínűséggel volt szükségük inzulinra, a hasnyálmirigy-megbetegedés fajtájától függően.

Megállapították, hogy a 3c típusú cukorbetegség kialakulása a hasnyálmirigy-megbetegedések után akár több évtizeddel is előfordulhat, és ez lehet az oka annak, hogy korábban nem hozták összefüggésbe a két problémát.

A cukorbetegség helyes diagnosztizálása azonban elengedhetetlen ahhoz, hogy a beteg a megfelelő kezelésben részesüljön. A különböző típusokra felírt gyógyszerek pedig nem lehetnek minden esetben megfelelően hatásosak, ezért a téves diagnózis nemcsak időbeli és anyagi veszteséggel járnak, de komolyan veszélyeztetik a beteg egészségét is, ezért kifejezetten fontos, hogy mindent megtegyünk a cukorbetegség kialakulásának megelőzése érdekében.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek