Mérgező-e az almamag?

A legnépszerűbb gyümölcsök közé tartozik az alma, de érdemes odafigyelni, hogyan is esszük, hiszen nem megfelelő fogyasztása súlyos következményeket vonhat maga után.

A Live Science publikációja szerint a gyümölcsök legtöbbje különböző növényvédőszerekkel van permetezve, amik a héjjal könnyen a szervezetünkbe kerülhetnek. Kutatók szerint viszont az így bevitt vegyszerek miatt nem kell aggódnunk, hiszen a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend sokkal nagyobb pozitív hatással van az egészségünkre, mint amennyire károsak lennének a permetezőszerek.

Meg szoktad mosni, mielőtt megeszed?

Segít, ha megmossuk vagy megdörzsöljük az almát, mielőtt megennénk, figyeljünk azonban arra, hogy ilyen esetben vegyszert ne használjunk a gyümölcs megtisztításához, hiszen ezek akár mérgezőek is lehetnek.

Mi lesz, ha lenyeled a magokat?

Az almamagok egy amigdalin nevű kémiai vegyületet tartalmaznak, amely hatására cianidvegyület szabadul fel a szervezetben, aminek az emésztőenzimekkel való érintkezésekor mérgező hatása lehet. Nem okoz gondot, ha egészben nyeljük le a magokat, azonban, ha elrágjuk, a toxinok kiszabadulnak belőle. Egy-két mag lenyelése nem okoz különösebb gondot, de ha ez többször fordul elő, mindenképp forduljunk orvoshoz.

Mérgező-e az almamag?
Mérgező-e az almamag?Shutterstock

Hány mag lenyelése fér bele?

John Fry dietetikus szerint a testtömegkilogrammonkénti kb. 1 mg cianid képes megölni egy felnőtt embert. Az almamag kb. 700 mg cianidot tartalmaz kilogrammonként, így nagyjából 100 gramm almamag elfogyasztása okozná egy 70 kilós ember halálát. Egy almamag megközelítőleg 0,7 gramm, tehát 143 mag lenyelése lehetne halálos kimenetelű, ehhez azonban 18 almát kéne teljes egészében elfogyasztanunk.

Nem érdemes megijednünk a fenti adatoktól, hiszen kellő odafigyeléssel rengeteg finom ételt készíthetünk almából, emellett pedig szervezetünkre tett jótékony hatásaiban is bővelkedik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek